КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

НАУКОВОМУ ФАХОВОМУ ЖУРНАЛУ «ART AND DESIGN» – 5 РОКІВ!

Виповнилося 5 років науковому фаховому виданню «ART and DESIGN», засновником і видавцем якого є Київський національний університет технологій та дизайну Міністерства освіти і науки України.

П’ятиріччя наукового журналу має ґрунтовні засади: без перебільшень – тривалу, більш як піввікову історію. Створення такого журналу фактично виокремило напрям дизайну як один із пріоритетних у розвитку університету відповідно до вимог сьогодення. Генеза розвитку наукових досліджень з дизайну була започаткована у кількох знаних часописах, засновником і видавцем яких був Київський технологічний інститут легкої промисловості (нині КНУТД): «Легка промисловість» (із 1930-х рр.), «Вісник вузів. Технології легкої промисловості» (входив до наукометричної бази Scopus; 1958–1999 рр.), «Вісник КНУТД» (із 1999 р.), на шпальтах яких зароджувалася і поглиблювалася наукова база, висвітлювалися здобутки й практичні напрацювання з теорії проєктування виробів легкої промисловості.

Від початку створення журналу наказом МОН України, «ART and DESIGN» внесено до Переліку наукових фахових видань (категорія Б) за галузями знань «Мистецтвознавство» («Дизайн»; «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація»), «Технічні науки» («Матеріалознавство»; «Технології легкої промисловості»). Тоді ж було затверджено редакційну колегію, до складу якої увійшли провідні вчені та відомі фахівці в цій галузі в Україні та закордонні вчені.

 

Першу каденцію редколегії журналу очолив Іван Грищенко, ректор КНУТД, академік НАПН України, заслужений працівник освіти, доктор економічних наук, професор, якій разом із заступниками Тетяною Кротовою, доктором мистецтвознавства, професором, Мариною Колосніченко, доктором технічних наук, професором, Калиною Пашкевич, доктором технічних наук, професором, започаткували тренд щодо реалізації наукової тематики, удосконалення тематичного добору статей журналу та його розвитку.

Із 2021 року головним редактором часопису було призначено Марину Колосніченко, декана факультету дизайну, доктора технічних наук, професора. Сьогодні до складу редколегії входить 31 науковець, із них: 3 дійсні члени Національної академії мистецтв та Національної академії педагогічних наук України; 25 – докторів наук, професорів; 8 закордонних науковців провідних фахових вишів Європи та Азії (Польща, Румунія, Молдова, Узбекистан, Чехія). Їхній високий авторитет та фаховий рівень, звичайно, позначаються на підвищенні рейтингу видання його якісному наповненні.

  

Упродовж 5 років вийшло друком 20 номерів журналу, де опубліковано більш як 250 наукового та майже 15 статей публіцистичного змісту. На шпальтах наукового журналу «ART and DESIGN» публікують статті, що висвітлюють аспекти соціально-гуманітарних та культурологічних проблем мистецтвознавства, методологічні питання дизайну; проблеми історії, теорії і практики дизайну та художньо-проєктної культури; стилістику та художньо-образні засоби дизайн-діяльності; сучасні концепції та тенденції розвитку різних напрямів дизайну (арт-, фешн-, фото-, відео-, web-, motion-дизайну, графічного дизайну, дизайну архітектурного середовища тощо). Видання ознайомлює з науковими дослідженнями аспірантів, докторантів; орієнтоване також на науковців, науково-педагогічних працівників і фахівців з дизайну та мистецтвознавства.

Працює сайт наукового журналу «ART and DESIGN», (https://artdesign.knutd.edu.ua), де відображено загальну інформацію, архів номерів, інформацію про редакційну колегію, вимоги до оформлення та порядок роботи із статтями. Мови видання – українська, англійська; періодичність: чотири рази на рік.

 

Запрошуємо до співпраці та публікації статей у журналі

«ART and DESIGN» КНУТД!

06.05.2023