КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДІЯЛЬНІСТЬ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ ГУРТКІВ КАФЕДРИ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ХУДОЖНЬОГО ОЗДОБЛЕННЯ ОДЯГУ

На кафедрі моделювання та художнього оздоблення одягу Київського національного університету технологій та дизайну (КНУТД) функціонують три студентські наукові гуртки, засідання яких проходятьза планом у поза навчальний час у різних локаціях.

Планом їх роботи передбачено участь здобувачів вищої освіти у конференціях різного рівня, конкурсах наукових і творчих робіт, круглих столах, науково-дослідницьких роботах; опублікування наукових статей і тез доповідей; наукові розробки у вигляді ескізів, технічних рисунків моделей одягу,їх макетів та інших виробів легкої промисловості; презентації власних наукових досліджень.

Керівники наукових гуртків враховують зацікавлення, нахили і здібності здобувачів вищої освіти до науково-дослідницької роботи, заохочують та зацікавлюють молодь, керуючись такими принципами роботи, як самостійність, науковість, доцільність, плановість, відкритість тощо.

 

25 квітня 2023 р. відбулося чергове засідання наукового гуртка «Створення нових видів спеціального, виробничого, форменого одягу з прогнозованими характеристиками» (керівники – Марина Колосніченко, д.т.н., проф.; Наталія Остапенко, д.т.н., проф.; Алла Рубанка, к.т.н.,доц.; Галина Олійник, д.філ., доц.). На цьому засіданнібуло розглянуто тему «Обґрунтування вибору раціональних матеріалів та пакетів захисного одягу», у рамках якої порушувалися питання розробки одягу спеціального призначення та методи дослідженняз визначення раціональної кількості шарів прокладкового матеріалу. Члени гуртка аналізували способи визначення температури підодягового простору, аналізували їх переваги та недоліки. Багато уваги учасники гуртка приділили дослідженню новітніх матеріалів, особливостям проєктування одягу з них та методам їх обробки.

 

Продуктивним результатом діяльності членів гуртка у цьому звітному навчальному році є участь у V Міжнародному симпозіумі «Творчість. Технології. Маркетинг» (31.03.2023р., ТУМ, Молдова); VІ Міжнародній науково-практичній конференції текстильних та фешн-технологійKyivTex&Fashion (20.10.2022р., КНУТД);Міжнародній науково-практичній конференції «Цифрова трансформація та діджитал-технології для сталого розвитку всіх галузей сучасної освіти, науки і практики» (26.01.2023р., Ломжа–Харків);V Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну» (27.04.2023р., КНУТД); Всеукраїнській конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості» (17.11.2022р., КНУТД) з подальшим опублікуванням тез доповідей.Також вагомим внеском учасників гуртка є опублікування статей у фахових виданнях України категорії Б–«ArtandDesign», «Вісник Хмельницького національного університету». Здобувач другого(магістерського) рівня у 2022 році була зарахована нанауково-дослідну роботу, якавиконувалася за рахуноккоштів державного бюджету, з оплатою праці.

Співкерівники гуртка надаютьздобувачам консультації, проводять експертне оцінювання їх наукових робіт та рекомендують до друку кращі роботи в збірниках тез тощо.

 

Відповідно до графіка 19 квітня 2023 р.А.І. Рубанка та Ю.В. Веселапровели чергове засідання гуртка «Дизайн одягу з використанням інформаційних технологій» (керівники – Ольга Єжова, д.пед.н., проф.; Алла Рубанка, к.т.н., доц.;Юлія Весела, ас.), присвячене візуалізації одягу в сучасному інформаційному просторі з використанням 3D-програм.Науково-пошукова робота гуртківців передбачала аналіз існуючих САПР одягу, що забезпечують можливість віртуальної примірки розробленого одягу на 3D-манекені. Здобувачами вищої освіти було проведено порівняння способів виявлення дефектів та усунення їх у лекалах.Під час засідання гуртківці висловлювали свої пропозиції щодо ракурсу тем викладення матеріалу, забезпечення інформаційного і методичного супроводу.

Члени гуртка впродовж 2022–2023 н.р.взяли участь у VІ Міжнародній науково-практичній конференції текстильних та фешн-технологійKyivTex&Fashion (20.10.2022р., КНУТД); ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Технологічна і професійна освіта: проблеми і перспективи» (21.10.2022р., Глухівський національний педагогічний університет ім. Олександра Довженка);І Міжнародній науково-практичній конференції «Дизайн, візуальне мистецтво та творчість: сучасні тенденції та технології» (12.01.2022р., Запорізький національний університет);Міжнародній науково-практичній конференції «Цифрова трансформація та діджитал-технології для сталого розвитку всіх галузей сучасної освіти, науки і практики» (26.01.2023р., Ломжа–Харків); V Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну» (27.04.2023р., КНУТД);Всеукраїнській конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості» (17.11.2022р., КНУТД) з подальшим опублікуванням тез доповідей. Вагомим внеском учасниківгуртка у його роботу є опублікування статей у фахових виданнях України категорії Б– «ArtandDesign», «Вісник Хмельницького національного університету».Також у доробку гурткаробота здобувача вищої освіти, яказайняла призове місцеу номінації «Новорічний бал» XХ Міжнародного конкурсу одного образу та новорічно-різдвяного декору «Сузір’я «Каштан» (24.11.2022р., КНУТД).

 

Засідання наукового гуртка «Методологія проведення дослідницької діяльності в сфері дизайну» (керівник – Тетяна Струмінська, к.т.н., доц.) було проведено 18квітня 2023 р. Йогоучасники обговорили проблемні питання, пов’язані із видами захисту та особливостями презентацій результатів науково-проєктних досліджень у сфері дизайну. Під час засідання відбулась жвава дискусія, обмін думками, студенти висловлювали пропозиції щодо форм та видів презентацій власних наукових досліджень, було обговорено особливості оформлення прав на інтелектуальну власність результатівавторськогодоробку студентів.

Результатом наукової роботи членів гуртка у цьому навчальному році були доповіді з опублікуванням тез на V Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну» (27.04.2023р., КНУТД); І Міжнародній науково-практичній конференції «Дизайн, візуальне мистецтво та творчість: сучасні тенденції та технології» (12.01.2022р., Запорізький національний університет);Всеукраїнській конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості» (17.11.2022р., КНУТД).Також вагомим внеском учасників є участь у XХ Міжнародному конкурсі одного образу та новорічно-різдвяного декору «Сузір’я «Каштан» (24.11.2022р., КНУТД) та підготовка творчих робіт до участі в ХХІ Міжнародному конкурсі молодих модельєрів-дизайнерів «Печерські Каштани» (2023р., КНУТД).

Підбиваючи підсумки,варто зазначити, що діяльність студентських наукових гуртків сприяє розкриттю творчого та інтелектуального потенціалу здобувачів вищої освіти, умінню ведення дискусії, розвиткукритичного мислення та навичок дослідницької роботи.

09.05.2023