КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

У КНУТД ВІДБУЛАСЯ ПРЕМ'ЄРА ДИПЛОМНОЇ ВИСТАВИ

Кафедра сценічного мистецтва і культури, театрально-мистецький простір «Ковчег» 03.05.2023р. презентував прем’єру першої дипломної вистави «Чекаючи на Годо», студентів IV акторського курсу, творчої майстерні народного артиста України, професора Лева СОМОВА.

 

П’єса «Чекаючи на Годо» була створена відомим ірландським та французьким драматургом, лауреатом Нобелівської премії з літератури, засновником театру абсурду – С. Беккетом. П’єса була вперше опублікована у вересні 1952 р. у видавництві «Minuit». Прем’єра відбулася 5 січня 1953 р. в «Théâtre de Babylone», в Парижі. За опитуванням Королівського національного театру 800 драматургів, акторів і режисерів п’єсу визнано «найвпливовішим англомовним драматургічним твором XX століття».

Переклад українською мовою та оригінальну постановку на сцені театрально-мистецького простору «Ковчег» у КНУТД, здійснено відомим актором театру і кіно Левом Сомовим.

В ролях студенти IV акторського курсу кафедри сценічного мистецтва і культури, художній керівник та режисер вистави – Лев СОМОВ. Над виставою також працювали викладачі кафедри сценічного мистецтва і культури: Валерія Демченко, Назар Майборода, Валентин Томусяк.

Дійові особи:

  • Володимир (Діді)
  • Естрагон (Гого)
  • Поццо
  • Лакі
  • Хлопчик

Сюжет п’єси не піддається однозначному тлумаченню. Головні герої п’єси — Володимир (Діді) та Естрагон (Гого) немов застрягли в часі, пригвинчені до одного місця очікуванням якогось Годо, зустріч із яким, на їхню думку, внесе сенс в їхнє безглузде існування і позбавить загроз ворожого навколишнього світу.

Глядач на свій розсуд може визначити Годо як конкретну особу, Бога, сильну особистість, смерть і т. ін. Протягом деякого часу з'являються ще дві дивні та неоднозначні дійові особи — Поццо та Лакі. Їхні стосунки між собою визначити досить важко: з одного боку, Лакі є безмовним і безвільним рабом Поццо, а з іншого — його колишнім учителем, але можливі інші трактування.

Незабаром до них приходить хлопчик — посланець, який повідомляє, що Годо прийде завтра. Хлопчик працює пастухом, а його брата б’є господар – мосьє Годо.

Персонажі вирішують вирушити на пошуки мотузки, щоб повіситись, якщо мосьє Годо не прийде і завтра.

Очікування через другорядні питання, привід скоротити час; формула «нічого не робити», що відкриває виставу та повторюється кілька разів, семантично, з одного боку, призначена для опису з погляду спроби прискорити прихід Годо, а з іншого — як відмову від усіх причинних питань та відповідальності. Без різниці цих двох концепцій дії моральна критика Беккета стає невидимою в чистому абсурді. Свідома реальність дуже складна і не має «об'єктивної» або загальновідомої цінності: індивід має створювати цінність, стверджуючи її та живучи нею, а не просто говорячи про це або подумки філософствуючи про це. Можна побачити, що вистава торкається усіх цих питань.

Прем’єру вистави відвідали керівництво університету на чолі з Іваном Грищенком, ректором КНУТД, а також запрошені гості: Ксенія Ніколаєва, народна артистка України; Сергій Васильєв, кандидат мистецтвознавства, професор КНУТКіТ імені І. К. Карпенка-Карого, провідний театральний критик; Василь Неволов, режисер, кандидат мистецтвознавства, професор український письменник, драматург, професор, заслужений діяч мистецтв; Сергій Корнієнко, головний режисер, художній керівник театру «Міст»,  а також відомі актори театру і кіно Костянтин Костишин і Людмила Загорська.

Найближча вистава відбудеться 15 травня о 16.00, на сцені театрально-мистецького простору «Ковчег» у КНУТД за адресою: Мала Шияновська (Немировича Данченка) 2, корп. 9.

Щиро запрошуємо!

15.05.2023