КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТІ ЛЕКЦІЇ ДОКТОРКИ НАТАЛІЇ ЮГАН (НІМЕЧЧИНА) І ДОКТОРКИ ОЛЕНИ МОСКАЛЕНКО (СЛОВАЧЧИНА) ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ КАФЕДРИ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ

Викладачі кафедри філології та перекладу задля підвищення якості освітнього процесу, інтернаціоналізації вищої освіти у рамках міжнародного співробітництва у сфері науки і освіти й посилення професійної підготовки здобувачів інституту права та сучасних технологій укріплюють зв’язки зі світовою філологічною спільнотою і організовують відкриті лекції закордонних колег. 22 травня 2023 року о 08:30 у КНУТД відбулась відкрита лекція докторки Наталії ЮГАН, стажувальниці Інституту германістики Дюссельдорфського університету імені Генріха Гейне (Німеччина), з теми «Жанрова система німецької драматургії 1990 – 2020­х років». А 23 травня 2023 року о 10:00 докторка Олена МОСКАЛЕНКО, дослідниця Жилінського університету (Словаччина), прочитала відкриту лекцію з теми «Use of professional vocabulary in business communications».

Здобувачі та викладачі кафедри філології та перекладу КНУТД згуртовувались у конференційній залі (ауд. 1-0130) для того, щоби прослухати зазначені лекції, а охочі студенти та науково-педагогічні працівники долучались до конференцій у онлайновому режимі.

 

Пані Наталія ЮГАН у своїй лекції розглянула актуальні питання сучасного літературознавства, як-от: жанрові трансформації, модифікації і новації в німецькій драматургії 1990 – 2020‑х років. Присутні проаналізували запропоновані п’єси Олівера Буковські, Роланда Шиммельпфенніга, Maріуса фон Maйєнбурга, Ульріха Хуба, Рене Хайнерсдорфа, які демонструють жанрову дифузію. Слухачі зрозуміли, що межі між трагічним і комічним та іншими полярними категоріями у сучасній драматургії стають рухливими, а подекуди взагалі зникають. Німецькі п’єси про моральний вибір непересічної особистості в доленосний для Батьківщини час мають паралелі з релевантними творами українських митців.

Пані Олена МОСКАЛЕНКО присвятила свою лекцію фаховому застосуванню англійської професійної лексики в ділових комунікаціях, адже саме англійська є міжнародною мовою економіки, торгівлі та бізнесу. Здобувачі дізнались цікаві факти з історії англійської ділової термінології, а також набули практичних навичок застосування термінів сучасного бізнесу та ділових ідіоматичних висловів. Студенти-філологи навчились секретів корпоративного спілкування та ведення ділового листування англійською мовою.

Під час лекцій пані Наталія і пані Олена поділилися власними враженнями про досвід наукових досліджень у закладах вищої освіти Німеччини і Словаччини та схарактеризували деякі особливості освітнього процесу в закордонних університетах. Лекторки наголосили на щирій зацікавленості європейських колег у співпраці з українськими науковцями, освітянами та студентами.

Лекції відбулися в атмосфері активної комунікації зі слухачами. Заходи за участі Наталії ЮГАН і Олени МОСКАЛЕНКО викликали зацікавлення науковців-філологів, здобувачів і всіх шанувальників сучасної української літератури і англійської мови. Студенти та викладачі кафедри філології та перекладу інституту права та сучасних технологій щиро вдячні пані Наталії і пані Олени за актуальні пізнавальні лекції та плідне обговорення.

29.05.2023