КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ОНЛАЙН-ЛЕКЦІЯ «RESEARCH IN NUCLEAR SAFETY» МАРІЇ БРОВЧЕНКО НАУКОВЦЯ ВІДДІЛУ ФІЗИКИ INSTITUT DE RADIOPROTECTION ET DE SÛRETÉ NUCLÉAIRE (PARIS, FRANCE)

У зв’язку з низкою гострих питань, що пов’язані з сучасним станом ядерної енергетики та досліджень ядерної безпеки в умовах повномасштабної агресії росії проти України викладачами кафедри прикладної фізики та вищої математики була організована онлайн-лекція представника наукової спільноти в галузі ядерних досліджень, PhD Марії Бровченко.

До лекції доєдналися 25 студентів різних спеціальностей, оскільки тематика була цікавою та актуальною для всіх здобувачів освіти. Модератором конференції була Ірина Олейнікова, доцент кафедри ПФВМ. Марія Бровченко, уродженка Києва, розповіла про свій науковий шлях та описала основні напрями діяльності Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки у Франції.

Метою лекції було продемонструвати перспективи ядерної енергетики та подолати стереотип небезпеки атомних електростанцій, що виник після аварії на ЧАЕС у 1986 році. Здобувачі мали можливість отримати відповіді на запитання, що їх цікавили та ознайомитися з найновітнішими типами ядерних реакторів та принципом їх роботи.

Наприкінці лекції пані Марія розповіла про міжнародний проєкт «Open radiation», у якому бере участь КНУТД після того, як IRSN передала в користування 6 сучасних детекторів.

За допомогою цих детекторів, перебуваючи в різних куточках України, наші здобувачі можуть вносити результати вимірювань радіаційного фону до загальної віртуальної карти світу.

Дякуємо, пані Марії за змістовну й цікаву лекцію для студентів і викладачів КНУТД!

08.06.2023