КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ З ОХОРОНИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ У ФЕШН-ІНДУСТРІЇ

7 червня 2023 року науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти КНУТД взяли участь у круглому столі  в онлайн-форматі «34 полюси творчості: охорона інтелектуальної власності у фешн-індустрії», організованому Державною організацією український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій.

Участь в роботі круглого столу взяли аспіранти, здобувачі освіти бакалаврського і магістерського рівнів кафедр мистецтва та дизайну костюма (Факультет дизайну), моделювання та художнього оздоблення одягу,  моди та одягу, технологій моди, професійної освіти в сфері технологій та дизайну  (Факультет мистецтв і моди), проректор з наукової та інноваційної діяльності Людмила Ганущак-Єфіменко, керівник міжнародного інституту аспірантури і докторантури Світлана Арабулі, науково-педагогічні працівники – Калина Пашкевич, Наталія Первая, Наталія Остапенко, Марія Білянська, Олена Колосніченко, Наталія Чупріна, Ольга Єжова, Тетяна Струмінська, Олена Герасименко, Петро Гаркін та інші.

Модератором заходу був Дмитро Дорошенко, начальник відділу розвитку креативних секторів економіки в Українському національному офісі інтелектуальної власності та інновацій.

 

На початку круглого столу виступила з вітальним словом Олена Орлюк, очільниця Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій, яка наголосила на  важливості розвитку сфери охорони інтелектуальної власності.

На круглому столі були висвітлені питання охорони творчого доробку в сфері креативних індустрій та індустрії моди. Метою заходу стало поширення інформації щодо обґрунтованого вибору охоронних документів для виробів фешн-індустрії, як об’єктів інтелектуальної власності, їх патентного супроводу, захисту в Україні та шляхів комерціалізації.

Олена Осмоловська доповіла про умови надання правової охорони об’єктам інтелектуальної власності,  суб’єктів прав на промисловий зразок, їх права, критерії охороноздатності промислового зразка  в індустрії моди, розповіла про об'єкти, які варто зареєструвати та які  не потребують реєстрації. Спікер наголосила, що умовою патентоспроможності промислового зразка є новизна та індивідуальний характер.


Юліана Зух, співробітник офісу поглибила інформацію попереднього доповідача, акцентуючи увагу учасників заходу на пакеті документів, що містить заявка на свідоцтво на промисловий зразок, тривалості реєстрації, терміни чинності, вартості зборів для проведення патентної процедури тощо. Також спікер ознайомила слухачів із перевагами, які забезпечує інтелектуальна власність в умовах ринкової економіки, та навела приклади статистичних данних щодо зростання кількості реєстрації промислових зразків відомими брендами в країнах ЄС.

Дмитро Дорошенко говорив про охорону прав на промислові зразки – одяг, взуття та інші товари індустрії моди, і наголосив, що промисловий зразок може отримати правову охорону як після реєстрації, так і через доведення його до загального відома (наприклад, через демонстрацію на виставці, в каталозі тощо). Модератор розкрив особливості та підстави для захисту прав об’єктів інтелектуальної власності на інтернет-платформах, навіть на етапі існування реальної загрози до вчинення порушення. Спікер навів приклади судового захисту прав інтелектуальної власності відомими компаніями і не тільки.  

Максим Попов (Mentors Law Firm) зробив доповідь про захист інтелектуальної власності в fashion-індустрії. На конкретних прикладах він показав прецеденти в фешн-індустрії, коли були стягнуті компенсації за порушення авторських прав як на рівні світових Будинків мод і брендів, так і українських дизайнерів та  брендів, а також приклади порушення прав власників чинних охоронних документів і заявників на об’єкти промислової власності.

Також Максим Попов у доповіді акцентував на способах захисту торговельних марок виробників одягу, взуття, товарів фешн-індустрії, поділився досвідом, як захистити свій бренд і не нашкодити його репутації.

Про охорону фірмового стилю, айдентики бренду, компанії розповів Леонід Тарасенко.

Доповідь з  теми «Підтримка та просування TISC: нові глобальні виклики, можливості та перспективи» підготувала Анастасія Ярмолюк, начальниця відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій IP офісу.

Висловлюємо щиру вдячність колективу фахівців Державної організації український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій за організацію заходу, ефективну комунікацію, змістовний та ґрунтовний матеріал круглого столу, що відбувся у доброзичливій дружній атмосфері!

11.06.2023