КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

РОБОТА НАУКОВИХ ГУРТКІВ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА КАФЕДРІ ФІЛОЛОГІЇ НА ПЕРЕКЛАДУ

На кафедрі філології та перекладу у 2022-2023 н. р. працювало 7 наукових гуртків: «Школа молодого лінгвіста» (наук. кер. доцентка Вишневська М. О.), «Професійна освіта» (наук. кер. Кугай К. Б.), «Дизайн» /англ. мовою/ (наук. кер. к.пед.н., доцентка Корнєєва І. О. та викладачка Гладуш І. А.), «Німецький досвід» /нім. мовою/ з підсекціями «Фахова німецька мова» та «Дизайн» (наук. кер. старша викладачка Кетова Т.М.), «Економіка та бізнес» (наук. кер. к.філол.н., доцентка Гудкова Н. М.), «Технології» (наук. кер. старша викладачка Денисенко В. М.) та «Бізнес-орієнтоване спілкування» /англ. мовою/ (наук. кер. старша викладачка Роєнко Л.В.).

Робота здобувачів сприяє набуттю та розвитку таких знань, вмінь та навичок, які дозволять їм стати конкурентоспроможними на сучасному ринку праці.

Таким чином метою роботи наукових гуртків на КФП є:

  • вдосконалення комунікативної лінгвістичної компетентності з метою повноцінного іншомовного функціонування у професійному середовищі. Працюючи в наукових мовних гуртках, опрацьовуючи іншомовні фахові джерела, здобувачі розширюють свої знання з фаху, який вивчають, а також оволодівають спілкуванням іноземними мовами на наукові та природничі теми, визначають основні ознаки фахових текстів (термінологія, граматичні структури, вирази-кліше для усного та письмового спілкування з фаху та ін.);
  • формування у здобувачів навичок наукової роботи та застосування їх у самостійній науково-дослідній діяльності, формування здатності до самоосвіти та саморозвитку. Здобувачі отримують рекомендації щодо правил проведення наукових досліджень. На прикладі тем, які розглядаються на щомісячних засіданнях наукових гуртків, здобувачі дізнаються, як і де шукати першоджерела та опрацьовувати літературу;
  • формування навичок публічних виступів. Здобувачам надаються лайфхаки, як заспокоїтись перед публічним виступом, як тримати свій голос, як контролювати свою міміку та жести підчас виступів і т. ін.

Основними задачами наукових гуртків є серед іншого:

  • розширення й поглиблення теоретичних знань здобувачів з фаху, розширення їхнього кругозору;
  • удосконалення навичок самостійної роботи з науковою літературою та проведення самостійних наукових досліджень;
  • набуття здобувачами досвіду організації та залучення до участі у науково-дослідній роботі;
  • розвиток критичного мислення, емоційного інтелекту та креативності, навичок роботи в команді та ін.

У 2022-2023 н. р., незважаючи на складні умови в країні, викладачами кафедри філології та перекладу були успішно проведені всі заплановані заходи, частина з них була проведена он-лайн.

Результатами роботи гуртків стало:

  • участь у конференціях Міжнародного рівня – 51;
  • участь у конференціях Всеукраїнського рівня – 46;
  • виступів на конференціях різних рівнів – 46;
  • участь у круглих столах – 17;
  • публікації статей – 16;
  • публікації тез – 91;
  • участь у творчих конкурсах (в рамках тижня іноземних мов) – 9;
  • створення презентацій та навчально-методичних матеріалів – 26.

 

Науковий гурток «Школа молодого лінгвіста»

наукова керівниця доцентка Вишневська Марина Олександрівна.

14.10.22 відбулось засідання, на якому члени наукового гуртка розглядали тенденції створення текстів сучасними ЗМІ через призму критичного мислення, обговорювали важливість роботи з текстом та вплив форми подання інформації на аудиторію.

На засіданні гуртка 19 травня 2023 року учасники зосередились на дослідженні мовних засобів, які використовує Агата Крісті для створення місцевого колориту в художньому дискурсі. Ця тема вибрана з метою вивчення творчого підходу відомого письменника та аналізу методів, які вона використовує для реалізації цього ефекту у своїх творах.

 

Науковий гурток «Професійна освіта»

наукова керівниця доцентка Кугай Ксенія Борисівна

13.10.22 на засіданні члени наукового гуртка обговорювали використання цифрових технологій в інклюзивній освіті (Digital technologies for inclusive education).

На засіданні гуртка було заслухано та обговорено низку доповідей та презентацій студентів щодо проблеми застосування новітніх цифрових технологій у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

16.03.23 члени наукового гуртка обговорювали актуальність іноземної мови в сфері освіти в сучасному світі. На першому місці за популярністю непорушно стоїть англійська мова – офіційна мова міжнародного бізнесу та торгівлі, Інтернету і техніки, науки і мистецтв.

Після заслуханих доповідей студенти, розділившись на групи, працювали над певними комунікативними завданнями. У такий спосіб окрім удосконалення комунікативно-мовленнєвих умінь, вміння публічно викладати свою думку, студенти удосконалюють навички роботи в команді.

 

Науковий гурток «Дизайн» (англ. мовою)

наукові керівниці к.пед.н., доц. Корнєєва Ірина Олександрівна та викл. Гладуш Ірина Анатоліївна

 

Наукова керівниця к.пед.н., доцент кафедри Корнєєва І. О.

23/02/2023 - FROM THE HISTORY OF DESIGN

Із доповідями виступили Захарчук Н. «Graphic Design», Хаваренко А. «The history of Graphic Design». Відбулась дискусія та обмін знаннями членів гуртка.

За результатами проведених досліджень публікація тез доповідей.

23/03/2023 - MODERN DESIGN TECHNOLOGIES

Виступи із доповідями Бойко Т. «Modern Graphic Design in Ukraine», Шибаєва О. «The impact of typography on user experience in Graphic Design», Рибальська С. «Character Design in animation evalution and modernity» та їхнє обговорення.

За результатами проведених досліджень публікація тез доповідей.

 

Наукова керівниця викладачка Гладуш І.А.

21 жовтня 2022 року відбулося онлайн-засідання наукового гуртка на тему «Manufacturers and specific design needs». Участь брали здобувачі груп БШМКск-20 та БШМКск-21. У процесі обговорення здобувачі вищої освіти проаналізували деякі аспекти використання високотехнологічних матеріалів у виробництві та впровадження інноваційних технологій.

9 листопада 2022 року відбулося чергове засідання, на яке здобувачі підготували низку доповідей на тему "Design in EU economy". Доповідачі проаналізували перспективи переходу до циркулярної моделі економіки, досвід країн ЄС та важливість застосування екологічного дизайну в різних проєктах.

 

Науковий гурток «Німецький досвід»

наукова керівниця ст. викл. Кетова Тетяна Михайлівна

 

Секція «Фахова німецька мова»

13 квітня 2023 року відбулося засідання німецькомовного гуртка, в роботі якого взяли участь здобувачі 4 курсу гр. БА-19 та БП-1-19, а також 2 курсу гр. БДг-3-21. Тема засідання «Від біоніки до біомехатроніки», на яку була представлена презентація. Здобувачі гр. БП-1-19 розповіли про нормативну та законодавчу базу до використання населенням дронів, як продукту біомехатроніки. Торкнулись теми емоцій та емоційного інтелекту, здобувачі за виразами обличчя людини визначити її емоції, а також підбирали до них відповідні вигуки та фрази (нім. мовою). Одночасно відпрацьовували навичку працювати в команді.

 

Секція «Дизайн»

20 квітня та 11 травня 2023 року на кафедрі філології та перекладу були проведені засідання секції Дизайн. Теми засідань: 1) „Mediendesign. Moderne Tendenzen“ (Медійний дизайн. Сучасні тенденції); 2) „Arten des Designs, z.B. Radical-Design, Redesign u.a“ (Види дизайну, як радикальний дизайн, ре-дизайн та ін.)

В засіданнях брали участь здобувачі груп БДг-3-21, БДм-1-21, БДм-3-21, а також здобувачі 4 курсу факультету Дизайн надіслали свої презентації за темами засідань. Представлені здобувачами презентації можна використовувати як додатковий навчальний матеріал на практичних заняттях з дисципліни Іноземна мова фахового спрямування. Виступи викликали жваве обговорення власних вподобань в дизайні. Торкнулися також важливої навички «критичного мислення».

 

Науковий гурток «Економіка та бізнес»

наукова керівниці к.філол.н., доц. Гудкова Наталія Миколаївна

 

21.10.2022 р. Тема засідання: Partnerships: General and Limited.

Здобувачі вищої освіти групи БІТск-21 підготували презентації «How to make business recommendations as an IT consultant» та продемонстрували навички спілкування іноземною мовою в ділових колах з умовними керівниками компаній, надаючи їм бізнес консультації як IT-менеджери.

 

Науковий гурток «Технології»

наукова керівниця ст. викл. Денисенко Віталіна Миколаївна

23.08.2022 відбулось засідання наукового гуртка на тему «Chemistry meets medicine». В засіданні прийняли участь студенти групи БХТ-21, БХФ-2-20 факультету хімічних та біофармацевтичних технологій. У рамках засідання були розглянуті такі теми як небезпека грибкових захворювань, а також лікарські засоби, здатні боротися з ними. Учасники підготували презентації, дискутували. Результати  досліджень надруковані в конференції: Інноваційні тенденції підготовки фахівців в умовах полікультурного та мультилінгвального глобалізованого світу, а також Міжнародному науковому журналі «Грааль науки» No 26 (квітень, 2023).

18.10.2022 засідання на тему «Chemistry challenges. Perspectives and threats». В засіданні прийняли участь студенти групи БХФ-1-19, БХФ-2-19 факультету хімічних та біофармацевтичних технологій. У рамках засідання були розглянуті такі теми як належний контроль етапів життєвого циклу лікарських засобів, а також поліфармакотерапія, що передбачає одночасне використання декількох медичних препаратів (лікарських процедур) проти кількох видів захворювання. Результати своїх досліджень вийшли в конференціях: IV International Scientific and Practical Conference «SCIENTIFIC PRACTICE: M, May 26, 2023; Boston, USA і Міжнародному науковому журналі «Грааль науки» No 26 (квітень, 2023)

 

Науковий гурток «Бізнес-орієнтоване спілкування»

науковий керівник ст. викл. Роєнко Людмила Віталіївна

18.04.2023 року упродовж засідання гуртка здобувачі вивчали функціональну лексику англійської мови, що вживається згідно тем “Clarifying roles and responsibilities” та “Talking things through”. Здобувачі поглибили свої знання та удосконалили мовні уміння щодо використання мовних кліше та фраз англійської мови, що використовуються для обговорення робочих фукцій та обов’язків під час ділового спілкування усно та у письмовій формі.

Чергове засідання відбулося 16.05.2023, здобувачі вивчали функціональну лексику англійської мови, що вживається згідно тем “Updating a manager on progress” та “Informal progress update” Студенти робили презентації, вживаючи мовні кліше та фрази англійської мови, що використовуються для обговорення робочих питань, оновлення інформації під час ділового спілкування усно та у письмовій формі.

 

На наступний навчальний рік здобувачі вже і самі запропонували деякі цікаві та актуальні для них теми для роботи в наукових гуртках.

 

01.07.2023