КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СТАЖУВАННЯ В БАЛТІЙСЬКІЙ МІЖНАРОДНІЙ АКАДЕМІЇ ЗА ПРОГРАМОЮ «ERASMUS+»

У рамках програми академічної мобільності «ERASMUS+» з 4 по 8 липня 2023 року науково-педагогічні працівники кафедри мистецтва та дизайну костюма факультету дизайну Калина Пашкевич, завідувачка кафедри, доктор технічних наук, професор,  Ірина Давиденко, доцент і кафедри моделювання та художнього оздоблення одягу факультету мистецтв і моди Тетяна Струмінська, кандидат технічних наук, доцент стали учасниками стажування в Балтійській міжнародній академії (м. Рига, Латвія).

 

 

Ознайомлення з Балтійською міжнародною академією (м. Рига, Латвія)

 

Під час стажування науково-педагогічні працівники КНУТД ознайомилися з навчальним процесом в Школі дизайну Балтійської міжнародної академії (БМА). Проректор БМА Ірина Кузенко провела екскурсію навчальними корпусами Академії та розповіла історію її створення та напрями розвитку.

Секретар програми «Digital Visualization Design» Яна Іванова поінформувала учасників стажування про освітній процес Школи дизайну БМА, навчальні плани підготовки дизайнерів та інші особливості організації навчання.

 

 

Навчальні аудиторії, майстерні та експозиційна зала Балтійської міжнародної академії

 

Також відбулася зустріч із членом правління, головою Сенату Балтійської міжнародної академії Станіславом Букою, професором; проведено круглий стіл з колегами, обговорено напрями і перспективи розвитку сучасної дизайнерської освіти та співпраці між університетами. Вікторія Петляк, координатор проєктів Erasmus БМА, розповіла про можливості щодо академічної мобільності студентів та викладачів.

 

Зустріч з головою Сенату Балтійської міжнародної академії Станіславом Букою

 

Потужна Школа дизайну БМА під керівництвом Михайла Копєйкіна, Mg.Art, професора забезпечує високий рівень підготовки фахівців з різних галузей дизайну, має гарну матеріальну базу, її викладачі використовують інноваційні підходи в навчанні, якими поділились з учасниками стажування від КНУТД.

Також проведено серію лекцій науково-педагогічних працівників КНУТД та БМА, відбувся обмін досвідом з колегами з Школи дизайну БМА. Айя Ліскупа, Mg. Art, Asos. Prof. розповіла про особливості викладання професійних дисциплін з основ рисунка, живопису, композиції; макетування та розробки поліграфічної продукції тощо. Викладачі КНУТД розповіли про досвід підготовки дизайнерів, запросили колег до участі в конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну», до публікації в журналі «Art and Design», участі  в спільних наукових проєктах.

 

Виступи Ірини Давиденко, Калини Пашкевич (КНУТД) та Айї Ліскупи (БМА)

 

У рамках роботи круглих столів з викладачами школи дизайну БМА обговорили інноваційні підходи у сучасній дизайн-освіті, вимоги до кваліфікаційних робіт бакалавра та магістра з дизайну, критерії оцінювання робіт, методи підготовки дизайнерів та формування складових освітніх компонентів з урахуванням сучасних вимог ринку праці.

  

Круглі столи в рамках програми академічної мобільності

 

На завершення було визначено шляхи подальшої співпраці в напрямі підготовки дизайнерів: участь у конференціях, сумісних наукових публікаціях, проведення виставок, лекцій та майстер-класів для здобувачів освіти, продовження академічного обміну, адже між КНУТД та БМА підписано Білатеральний договір  про міжінституціональну співпрацю в рамках програми «Erasmus+» до 2027 року.

 

Дякуємо колегам і партнерам Балтійської міжнародної академії за теплу зустріч та плідну співпрацю!

26.07.2023