КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

УЧАСТЬ У ПРОЄКТІ «СИЛА КРИХКОСТІ» СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА

Із 26 травня до 25 серпня 2023 року у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва триває проєкт «СИЛА КРИХКОСТІ», який презентує виставку керамічних панно відомої художниці-керамістки Ольги Рапай. Уперше відвідувачі музею можуть побачити твори видатної художниці, створені у 80-х роках ХХ століття, які були окрасою інтер’єрів київського готелю «Братислава», а потім вважалися втраченими.

Це спільний проєкт Національного музею українського народного декоративного мистецтва та Асоціації мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів України, фахівці якої доклали чимало зусиль, щоб відродити та зберегти цю частину творчого доробку Ольги Рапай і нині представити його широкому загалу.

До цього проєкту долучилися також фахівці кафедри мистецтва та дизайну костюма КНУТД. На прохання колег з Асоціації викладачі і студенти кафедри МДК ідентифікували національні костюми, зображені на керамічних панно відомої художниці.

  

На відкритті виставки керамічних панно відомої художниці-керамістки Ольги Рапай

 

Здобувачі освіти магістерського рівня освітньої програми Дизайн (за видами) Ангеліна Корякіна та Аліна Монько (гр. МгД2-22) під керівництвом професора Калини Пашкевич, завідувачки кафедри МДК, провели наукове дослідження та склали опис складових національних костюмів різних країн світу. Було визначено не лише країни походження костюмів, у деяких і регіони, описано види одягу, типові кольори, матеріали, оздоблення, вишивку та  прикраси.

Відома художниця-керамістка Ольга Рапай досить точно в своїх роботах відтворила одяг, головні убори, взуття та доповнення костюмів. Для здобувачів освіти це завдання було цікавим не лише для отримання нових знань з історії костюма, а й як приклад роботи над реальним творчим проєктом, який було завершено експозицією робіт.

     

Керамічні панно Ольги Рапай із зображенням жіночих національних костюмів різних країн: Боснія і Герцеговина; Словаччина; Угорщина; Хорватія; Центральна Сербія; Польща; Словенія

 

Виставка триває у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва до 25 серпня 2023 року за адресою м. Київ, вул. Лаврська, 9.

28.07.2023