КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ» ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ФАКУЛЬТЕТУ МИСТЕЦТВ І МОДИ

На початку нового навчального року 29 серпня 2023 року для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня. кафедр - технології моди, цифрового мистецтва, моди та стилю, професійної освіти в сфері технологій та дизайну факультету мистецтв і моди КНУТД, Олена СТЕПАНОВА, професор, доктор культурології, керівник Центру менеджменту якості освітньої діяльності, прочитала лекцію на тему «Академічна доброчесність».

   

Вища школа – це своєрідна модель суспільства. На час навчання у ЗВО припадає період становлення і формування цінностей, настанов і моделі поведінки, котрі визначатимуть місце молодої людини у дорослому житті. Тому утвердження принципів академічної культури та доброчесності в навчальних закладах слугує передумовою розбудови сильної громадянської культури в суспільстві загалом. Культивування у молоді поваги до свободи та гідності людини, її індивідуальності, до інтелектуальної власності та авторських прав є важливим гуманітарним складником здійснення успішних реформ в українському суспільстві.

Під час лекції Олена Анатоліївна  розповіла студентам освітніх програм «Цифрове мистецтво», «Психологія», «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості», «Індустрія моди», «Конструювання та технології швейних виробів», «Комп'ютерний дизайн в індустрії моди» про основні законодавчі акти, на яких ґрунтується «Кодекс академічної доброчесності КНУТД» та розкрила сутність таких понять, як «академічна доброчесність», «академічний плагіат» тощо.

 

Також лектор наголосила студентам, що дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої освіти в Університеті передбачає: самостійне виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання; посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень; дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права; надання достовірної інформації про результати власної навчальної (наукової, творчої) діяльності, використані методики досліджень і джерела інформації.

Авторитет ЗВО, його престиж розраховується не в кількісних показниках, а в якості підготовки випускників, їх глибоких знаннях, на унікальних освітніх традиціях, школах наукової творчості викладачів та студентів, що дозволяє не тільки передати фундаментальні знання, а й сформувати людину духовну та моральну, що прагне і орієнтується на саморозвиток і самовдосконалення. Тільки така освіта здатна забезпечити успішне майбутнє нашої країни і тільки така освіта здатна вирішити проблему академічної несумлінності студентів.

Обговорення проблем академічної доброчесності серед присутніх на заході студентів-першокурсників із кураторами та завідувачами кафедр викликало жвавий інтерес і відбулось у доброзичливій дружній атмосфері.

Висловлюємо щиру вдячність Центру менеджменту якості освітньої діяльності Київського національного університету технологій та дизайну  за організацію заходу, ефективну комунікацію, змістовний та ґрунтовний матеріал лекції!

01.09.2023