КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СТУДЕНТИ ОПП ЦИФРОВЕ МИСТЕЦТВО НАДИХАЮТЬСЯ РОБОТАМИ МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО

25 серпня 2023 року здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня ОПП Цифрове мистецтво під керівництвом старшого викладача кафедри цифрового мистецтва КНУТД Уляни Балан відвідали виставковий проєкт в Національному центрі Український дім «Марія малює. 100 невідомих творів Примаченко» і отримали унікальну можливість побачити та зануритися в реальний світ мистецтва цієї видатної української художниці.

Важко переоцінити значення творчості Марії Примаченко. Вона була відомою художницею-самоучкою, яка створювала яскраві і фантастичні картини, натхненні природою та народними мотивами. ЇЇ постать згадують серед перших, коли мова іде про історію мистецтва України та порівнюють з такими всесвітньо відомими художниками як Анрі Руссо та Ніко Піросмані. Виставки її творів проходили в Парижі, Монреалі та інших куточках світу, її неповторним стилем захоплювався Пікассо, Сергій Параджанов приїздив до її будинку-майстерні в селі Болотня.

Для студентів групи БЦМ-23 ОПП Цифрове мистецтво відвідати виставку її картин було важливою частиною мистецької освіти. Під час екскурсії студенти аналізували палітру яскравих відкритих кольорів, абстрактних форм, народної символіки, та несподіваних образів, які Марія Примаченко використовувала у своїх роботах.  Також, ця виставка була джерелом натхнення та ідей для власних цифрових проєктів, які можуть відображати елементи стилю Примаченко, але в новому, сучасному контексті.

Допомогла студентам отримати глибше розуміння та проаналізувати творчість художниці, поділилася цікавими фактами про її життя, художній стиль та вплив на світ мистецтва екскурсовод Національного центру Український дім  пані Вікторія Бойко.

Безумовно, студенти отримали незабутні враження від виставки, поглибили свої знання щодо розуміння нашої національної мистецької спадщини.

 

08.09.2023