КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ДОКТОРКИ МАРІНОЇ ОЛЕНИ (ІРЛАНДІЯ) ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ КАФЕДРИ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ

08 вересня 2023 року о 13:00 у конференційній залі (ауд. 1-0130) з метою підвищення якості освітнього процесу, інтернаціоналізації вищої освіти та у рамках міжнародного співробітництва у сфері науки і освіти та посилення професійної підготовки здобувачів Інституту права та сучасних технологій кафедра філології та перекладу організувала відкриту лекцію докторки філологічних наук, професорки Олени МАРІНОЇ, співробітниці Ради з питань освіти та навчання графства Керрі (Ірландія), з теми «Designing prospects and outlining challenges of present-day transcultural education» («Проєктування перспектив та окреслення викликів сучасної транскультурної освіти»).

Здобувачі та викладачі кафедри філології та перекладу КНУТД зібрались в університетській залі, щоби прослухати лекцію, а охочі студенти та науково-педагогічні працівники долучилися до конференції в онлайн режимі.

Пані Олена розглянула актуальні питання і нагальні виклики сучасної освіти та її організації, як-от: сутність навчального дизайну, глобальні проблеми людства, пріоритети освіти XXI сторіччя в контексті динамічного сенсоутворення, конструювання транскультурного освітнього середовища, багатомовність у системі вищої освіти. Лекторка підкреслила, що кордони між культурами гнучкі й умовні та змінюються відповідно до суспільного контексту. Транскультурна освіта орієнтована на соціальну справедливість, тому стимулює загальну далекосяжну реформу гнучкої і ефективної багатомовної освітньої системи. Сучасна педагогіка має суттєві напрацювання у цій царині, а фахівці-освітяни здатні надихати здобувачів, дотичних до різних культур, мов і традицій, працювати спільно таким чином, щоби поважати відмінності кожного, шукати шляхи до порозуміння, прагнути нових знань і опановувати інноваційні навички.

Під час лекції професорка Олена МАРІНА поділилася своїми враженнями щодо досвіду наукових досліджень у закладах вищої освіти Ірландії та схарактеризувала деякі особливості освітнього процесу в місцевих університетах. Лекторка наголосила на зацікавленості закордонних колег у співпраці з українськими науковцями та освітянами.

Лекція проходила в атмосфері активної взаємодії і відкритої комунікації лекторки і слухачів. Наприкінці лекції здобувачі поставили лекторці запитання, на які пані Олена надала вичерпні відповіді.

Захід за участю Олени МАРІНОЇ справив позитивне враження на науковців-філологів і здобувачів. Студенти та викладачі кафедри філології та перекладу інституту права та сучасних технологій щиро вдячні проф. Олені МАРІНОЇ за актуальну пізнавальну лекцію та плідне обговорення.

11.09.2023