КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТТЯ ПЕРСОНАЛЬНОЇ ВИСТАВКИ АНТОНІНИ ДУБРІВНИ «BARVY: АТМОСФЕРА»

6 вересня 2023 р. в виставковому центрі Київського національного університету технологій та дизайну «Мистецький простір» відбулося відкриття персональної виставки «BARVY: АТМОСФЕРА» Антоніни Дубрівни, завідувачки кафедри цифрового мистецтва, факультету мистецтва і моди Київського національного університету технологій та дизайну. Унікальна виставка презентує самобутню колекцію із 20 творів Антоніни Дубрівни – відомої художниці, кандидата мистецтвознавства, членкині Національної спілки художників України, Спілки дизайнерів України, професора Київського інституту Технологічного університету в Цілу (КНР).

Персональну виставку мисткині відкрив Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України. Іван Михайлович зазначив, що ця подія відкриває другий сезон демонстрації доробку талановитих творців сучасної української культури – викладачів КНУТД, які навчають найкращих дизайнерів в Україні та за її межами.

«Дуже важливо, що навіть у такий драматичний для нашої країни час, відбуваються мистецькі акції, які об’єднують нас, підтримують і надихають. Уже 559 днів триває повномасштабна війна, і наше мистецтво допомагає нам вижити та показує волелюбність, незламність українського народу», –наголосив ректор.

Ректор КНУТД Іван Грищенко та Антоніна Дубрівна

Відкриття було справжнім мистецьким святом, де не лише мистецтвознавці, а й шанувальники сучасного мистецтва мали можливість поринути у чарівний світ природи, осяяний багатством барв і таємничої атмосфери.

Центральні теми виставки — гармонія, світло, кольори — відображені з так докладно, досконало та емоційно, що кожен глядач міг знайти щось особисте у цих творах. Антоніна Петрівна розпочала презентацію своїх робіт зі слів привітання і вдячності Івану Михайловичу, а також численним гостям заходу.

На урочистому відкритті виставки «BARVY: АТМОСФЕРА» були присутні високоповажні гості, які висловили свої щиросердечні вітання та найщиріші побажання. Їхні доброзичливі й теплі слова додали особливої атмосфери події, підкресливши важливість та значущість цього культурного заходу.

Голова Національної спілки художників України, заслужений художник України, академік Міжнародної академії освіти і науки, кандидат мистецтвознавства, доцент Костянтин Чернявський привітав Антоніну Петрівну з відкриттям персональної виставки, наголосив на особливому значенні цієї події для Національної спілки художників України і Київського національного університету технологій та дизайну:

«Дуже важливим є те, що сьогодні, коли триває кровопролитна війна, ми –митці – на своєму культурному та інформаційному фронті боремось, допомагаємо ЗСУ, зберігаємо і примножуємо традиції Українського образотворчого мистецтва».

Костянтин Чернявський акцентував на тому, що твори Антоніни Дубрівни входять до скарбниці Українського образотворчого мистецтва.

Костянтин Чернявський

На урочисте відкриття виставки завітав Остап Ковальчук, декан факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, доцент, почесний віцепрезидент Академії живопису та каліграфії Китаю, академік Академії мистецтв Республіки Таджикистан, член Міжнародної організації «Спілка міжнародних художників за мир» (м. Антверпен, Бельгія), член Національної спілки художників України.

«У ці часи, коли вогні війни пожирають душі, тут, у цій виставковій залі, ми бачимо вогні іншого роду», — сказав він, долаючи простір до стендів, на яких яскраві та світлі полотна Антоніни Петрівни спалахували на чорному тлі. «Ці вогні — це вогні життя, вони мерехтять на конфліктному тлі як символ того, що життя, попри всі суперечності та тяжіння, не тільки продовжується, а й розцвітає».

Остап Вікторович наголосив на тому, що кожен виставлений образ — це не лише естетичний елемент, а й крик душі, сповнений надією та виразністю, вибух, що демонструє, як краса і життя тісно переплетені, навіть коли зовнішній світ сповнений хаосу.

Остап Ковальчук і Антоніна Дубрівна

Щирі вітання і побажання Антоніні Петрівні висловив Ігор Дудка, керівник і артдиректор Headshot brand development Advanter Group, володар Гран-прі та призів багатьох рекламних фестивалів, автор візуальних рішень для більш як 200 брендів.

Ігор Дудка з Антоніною Дубрівною

На відкриття виставки також завітав Богдан Трибой, телеведучий, актор, зоозахисник та волонтер. У Мистецькому просторі, де культура стикається з реальністю, він наголосив, що мистецтво, можливо, є однією з небагатьох сил, здатних зігріти нас у ці темні воєнні часи.

Богдан Трибой

Унікальний настрій на виставці було підтримано музичним виступом заслужених артисток України Ярослави Руденко та Христини Охітви, які вшанували художницю виконанням патріотичних композицій. Їхні мелодії та слова додали глибини та емоційної насиченості цьому культурному заходу, зробивши вечір незабутнім для всіх присутніх.

Ярослава Руденко і Христина Охітва з Антоніною Дубрівною

Віддалені за мільяжем, але близькі душею Біллі Грюнер, доктор філософії, міжнародний куратор проєкту Бієнале редуктивного та безпредметного мистецтва, директор West Projects, засновник компанії SNO Contemporary Art Projects з сонячної Австралії та Андрій Потурайло, художник Walt Disney Company та New York Times, ілюстратор видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» відкрили віртуальні портали, щоб висловити свої щирі овації Антоніні Петрівні.

Біллі Грюнер

 

Андрій Потурайло

Студенти Антоніни Дубрівни з Київського інституту Технологічного університету Цілу (КНР) Лі Гуолян, Чжун Сюань, Бі Тіньву надіслали відеовітання з найщирішими побажаннями та зворушливими словами вдячності за надихаючі й цікаві лекції.

Лі Гуолян, Чжун Сюань, Бі Тіньву

Так, ці слова стали віртуальним мостом, що з'єднав континенти та культури в одному величному хоралі, висловлюючи глибоку повагу та адмірацію до творчості Антоніни Петрівни. Їх привітання стало ще одним підтвердженням того, що мистецтво не знає кордонів, а самобутній талант Антоніни Дубрівни є універсальним кодом, зрозумілим для кожного, хто відкритий до краси і пізнання глибини душі.

Відвідувачі виставки мають можливість не лише насолоджуватися красою, а й зрозуміти, як живопис може стати джерелом чуттєвого сприйняття буття та відкриття внутрішнього світу.

Виставка Антоніни Дубрівни «BARVY: АТМОСФЕРА» відкрита для відвідувачів до 25 вересня 2023 р. у виставковому центрі «Мистецький простір» Київського національного університету технологій та дизайну.

 

11.09.2023