КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СИНЕРГІЯ БІЗНЕСУ, ОСВІТИ ТА НАУКИ У ВОЄННИЙ ЧАС

Колектив Університету з робочим візитом відвідали текстильно-промислові підприємства торгівельно-виробничої групи компаній «Текстиль-контакт», які розташовані у м. Чернігів: текстильний комбінат з виробництва тканин компанію ТОВ «ТК ДТ-Чернігів» та швейну компанію ТОВ «ТК-Стиль», яке спеціалізується на виробництві жіночого та чоловічого одягу, а саме плечових та поясних виробах, верхнього та корпоративного одягу.

Засновником зазначеної групи компаній є член Наглядової ради університету Олександр Соколовський, український бізнесмен, інфлюенсер, співзасновник проєкту Ukrainian Fashion Week, ідейний натхненник, основний організатор та меценат Київського соціально-художнього інфраструктурного проєкту Kyiv Fashion Park, президент Всеукраїнського об’єднання роботодавців легкої промисловості, член експертної групи з питань удосконалення системи публічних закупівель Prozorro, член Ради директорів у Спілці українських підприємців, член Президії Ради Федерації роботодавців України.

Слід зауважити, що з початку військового вторгнення на територію України у 2014 році компанія «Текстиль-контакт» не зупинила, а вже вдруге відновила свої виробничі потужності. Повне знищення виробництва на Сході у 2014 році і його третє відродження у Чернігові, після повторного знищення виробничих потужностей у березні 2022 року не зупиняє патріотичну команду сьогодні.

З моменту заснування у далекому 1995 року, найбільший холдинг легкої промисловості України, зробив вагомий внесок, як в розвиток легкої промисловості, так і підготовку фахівців та економіки України в цілому.

Незламність духу компанії, основні цінності якої: «Прозорість. Партнерство. Підприємство., дозволяють холдингу бути лідером вітчизняної індустрії моди.

Цілями робочого візиту було ознайомлення з сучасними технологіями виробництва, обговорення з виробниками поточних проблеми (освіта, інновації, розвиток), вивчення питання забезпечення молодими кадрами сфери легкої промисловості регіону в умовах воєнного стану, налагодження співпраці та підписання угоди про співробітництво між Університетом та підприємством.

Розпочалася робоча зустріч бесідою з керуючим директором ТОВ «ТК ДТ-Чернігів» Романом ЧУБОМ, який розповів, що з осені 2018 роки компанія провела масштабну реконструкцію потужностей, відновила старе обладнання, відремонтувала цех, придбала і встановили нові італійські верстати. І тепер виробництво тканин орієнтоване на великих європейських замовників, крім того, сприяє розвитку швейної промисловості в  Україні. В асортимент матеріалів входять полотна з 100% бавовни, тканини для спецодягу, формені та водозахисні матеріали, домашній текстиль. Поєднання сучасних технологій, досвіду працівників підприємства, амбіцій менеджменту компанії та віри у майбутнє України є вагомим інвестиційним підґрунтям бізнесу сфери легкої промисловості.

Зі слів Романа ЧУБА текстильний комбінат «ТК-Чернігів» провів оптимізацію енергоресурсів, запустивши окрему котельню з котлами пароутворення. Модернізація дозволила у 6 разів знизити енергоспоживання підприємства.

Оглянути потужності підприємства, ознайомитися з циклами виробництва та технологіями делегація КНУТД могла в безпосередньому контакті з процесами в цехах.

На Чернігівщині групу компаній «Текстиль-контакт» представляє ТОВ «ТК-Стиль». Члени делегації також мали можливість пересвідчитись, що ТОВ «ТК-Стиль» є сучасним виробничим комплексом, а також ознайомились з роботою конструкторського відділу, експериментальної ділянки, підготовчо-розкрійного цеху, кравецьких цехів, складу зберігання матеріалів та складу готової продукції. За словами керівниці швейної фабрики Світлани ТИТОВОЇ-ТОЛСТИК 100% товарів відшивається на експорт.

Під час підписання угоди ректор, професор, академік Національної академії наук України Іван ГРИЩЕНКО з директором компанії - SEO Світланою ТИТОВОЮ-ТОЛСТИК обговорити перспективи співробітництва, зокрема у реалізації спільних освітніх проєктів та інтеграції зусиль з підготовки кадрів.

У ході спілкування проректором з наукової та інноваційної діяльності, доктором економічних наук, професором Людмилою ГАНУЩАК-ЄФІМЕНКО піднімалися питання інтеграції науки, освіти та бізнесу у контексті післявоєнної відбудови країни.

Також обговорили з керівниками підприємств можливість реалізації елементів дуальної форми здобуття вищої освіти у розрізі практичної підготовки студентів у сфері легкої промисловості.

З точки зору вдосконалення освітніх програм цікавим був досвід компаній з удосконалення виробництва, вирішення питання підвищення кваліфікації працівників без відриву від виробництва, розвитку нових технологій на виробництві у тому числі з енергозбереження, оновлення обладнання, безпеки на виробництві.

Присутні на зустрічі гаранти профільних освітніх програм, декан факультету мистецтв і моди, доктор технічних наук, професор Наталія ОСТАПЕНКО, учений секретар, доктор технічних наук, професор Наталія ПЕРВАЯ, начальник науково-дослідної частини доктор технічних наук, професор Людмила ГАЛАВСЬКА мали можливість почути думку представників ринку праці, стейкхолдерів Університету, щодо потреби у фахівцях сфери легкої промисловості.

Підсумовуючи результати зустрічі можна стверджувати, що бізнес сьогодні відкритий до співпраці, чекає кваліфіковані кадри, реалізує дуальну форму освіти, йде назустріч науковим ініціативам і спільним розробкам, комерціалізує інноваційні наукові продукти.

Задача освітян КНУТД мотивувати творчу молодь, кожного, хто мріє долучитися до швейної справи, до креативного дизайнерського фаху, пізнати таємниці практичного менеджменту, відчути дух підприємництва на шляху до самореалізації.

Низький уклін стейкхолдерам Київського національного університету технологій та дизайну за їхню щоденну невтомну працю і нескореність, стійкість позицій на вітчизняному ринку!

Разом до Перемоги!!!

 

15.09.2023