КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗУСТРІЧ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРОМ НА ВИРОБНИЦТВІ ЗАДЛЯ ЯКІСНОЇ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНИХ ФАХІВЦІВ

Кожний навчальний рік відкриває нові перспективи для здобувачів вищої освіти. І цей 2023/2024 н.р. не став виключенням. Незважаючи на складну ситуацію та воєнний стан в Україні, здобувачі освіти мають цінну можливість живого спілкування з професіоналами сфери індустрії моди. Ознайомлення із сучасними конкурентоспроможними виробництвами та лідерами галузі робить освітній процес не лише цікавим, а й практико орієнтованим для майбутніх фахівців.

8 вересня 2023 року викладачі кафедри технології моди, здобувачі першого (бакалаврського) рівня освітніх програм "Індустрія моди", "Комп'ютерний дизайн індустрії моди" та "Текстильні технології моди та інтер'єрного простору" та другого (магістерського) рівня освітньої програми "Індустрія моди" відвідали підприємство дизайнерського трикотажного одягу RITO.

  

Під час зустрічі мали можливість переконатися, що лідер Української текстильно-трикотажної промисловості RITO не тільки продовжує ефективну роботу під час війни, а й активно вдосконалюється у напрямі інтеграції сучасних прогресивних технологій та екологічних рішень у виробничому процесі.

  

Директор компанії Тетяна Абрамова, яка є засновницею та власницею цього бізнесу, радо зустріла здобувачів освіти та розповіла про трикотажний бренд RITO. Студенти ознайомилися з повним циклом виробництва – від перших ескізів і розробок дизайнерського бюро до тиражування продукції та її пакування. Контроль на усіх етапах виробництва дає змогу постійно випускати нові унікальні колекції трикотажного одягу, вироби для дизайну інтер’єрного простору. Бренд RITO за дизайном і якістю конкурує зі світовими трикотажними марками та успішно користується попитом не лише в Україні, а й у Литві, Данії, Чехії, Канаді.

  

Жіночий одяг RITO Woman вирізняється досконалим поєднанням практичності та відповідності сезонним трендам. Домашній текстиль лінії RITO Home приносить у домівки відчуття тепла та затишку. Для чоловіків розроблено базові моделі в лінії RITO Man. Свої колекції одягу та текстилю модний дім RITO представляє на показах міжнародного рівня, таких як Ukrainian Fashion Week та Trade mark defile.

  

Не менш плідною була друга частина зустрічі стейкхолдерів на підприємстві, в рамках якої відбувся продуктивний та конструктивний діалог з широким колом питань, зокрема щодо працевлаштування випускників та проходження виробничої, переддипломної практичної підготовки. Також жваву дискусію серед учасників круглого столу викликало питання забезпечення відповідності програмних результатів навчання запитам сучасного виробництва. Значну увагу було приділено переліку фахових компетентностей для опанування інновацій, важливих на сучасному ринку праці.

  

 

Саме роботодавці першими відчувають потребу у відповідних фахівцях з певним набором професійних компетентностей, тому вони активно взяли участь у моніторингу та обговоренні всіх трьох ОПП. За круглим столом зібрались зовнішній стейкхолдер Тетяна Абрамова зі студентами та викладачами кафедри технології моди та висловлювали побажання, пропозиції про необхідні компетенції майбутніх фахівців для їх професійної конкурентоспроможності на ринку праці в сучасних умовах виробництва. 

 

Директор компанії підтримала напрямок розвитку спеціальності 182 Технології легкої промисловості та готовність до подальшої співпраці, позитивно оцінила практичну спрямованість представлених освітньо-професійних програм, сфокусувала увагу на пропорційній теоретичній, практичній підготовці та достатньому врахуванні потреби здобувачів освіти в індивідуальній освітній траєкторії. Зовнішній стейкхолдер висловила побажання щодо конкретних навичок, яких вони потребують від випускників та запевнила, що готові сприяти практичній підготовці здобувачів вищої освіти, надавати їм можливість проходження виробничої та переддипломної практик. 

 

Такі приклади лідерів фешн-індустрії, попри військову агресію, відданості своїй справі, захоплюють і надихають, є зразком незламності та постійного руху вперед! Спілкування учасників круглого столу задля обговорення актуальних питань з підвищення якості підготовки майбутніх фахівців індустррії моди відбулося в доброзичливому та конструктивному руслі.

  

Щиро вдячні директору компанії RITO Тетяні Абрамовій за передачу накопиченого практичного цінного досвіду, та надану можливість ознайомитися з виробництвом, експертну оцінку якості освітніх програм та пропозиції щодо практичної підготовки здобувачів освіти та формування необхідних компетентностей в практиці!

 

20.09.2023