КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАСІДАННЯ НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ ДИЗАЙНУ ІНТЕР’ЄРУ І МЕБЛІВ «СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ»

13 вересня відбулося перше засідання наукового гуртка кафедри дизайну інтер’єру і меблів «Сучасні тенденції дизайн-проєктування громадських просторів». У засіданні взяли участь 10 здобувачів освітньої програми «Дизайн середовища» бакалаврського рівня.

Метою діяльності гуртка є дослідження сучасних тенденцій та підходів у проєктуванні об’єктів дизайну середовища громадського призначення.

Керівник гуртка Данило Косенко, завідувач кафедри дизайну інтер’єру і меблів, кандидат мистецтвознавства розповів учасникам засідання про мету, тематику та план роботи гуртка. Здобувачі ознайомилися з курсовими та кваліфікаційними роботами випускників попередніх років, у яких було висвітлено результати науково-дослідної роботи наукових гуртків, з публікаціями результатів досліджень у науковому журналі «Art & Design» та матеріалах Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну».

 

Учасники гуртка обговорили сучасну типологію громадських приміщень, що є об’єктами дизайн-проєктування. Під час обговорення молоді дослідники звернули увагу на одну з сучасних тенденцій розвитку громадських просторів, а саме їх багатофункціональність, поєднання декількох типологій в одному об’єкті. Тут можна навести приклад сучасних креативних просторів, у яких поєднуються місця для роботи, творчості, освіти, відпочинку тощо. Ця тенденція вимагає враховування у проєктуванні нормативних вимог до кожного з типів приміщень, що поєднуються в комплексному дизайн-об’єкті, шукати відповідні функціонально-планувальні та художньо-композиційні рішення.

За підсумками засідання наукового гуртка було визначено теми для індивідуальних та групових досліджень, уточнено плани роботи над цими темами, запропоновано орієнтовну тематику обговорення на наступному засіданні з урахуванням плану роботи гуртка.

22.09.2023