КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА І СПОРТ»

З метою виховання у здобувачів вищої освіти спеціальності «Фізична культура і спорт» причетності до історичної спадщини та національних традицій, зокрема щодо фізичної культури та спорту, кафедрою фізичного виховання та спорту було організовано для першокурсників ряд заходів. Найперше студенти групи БФР-23 ознайомились з історією Київського національного університету технологій та дизайну, його спортивними здобутками.

28 серпня 2023 р. відвідали Музей вишивки КНУТД, де переглянули артефакти, старовинні речі, аутентичні вироби українців та прослухали цікаву розповідь Людмили Крехової про особливості вишивки у різних регіонах України, у якій зашифровано генетичний код нашої нації.

Разом з куратором Ольгою Внуковою студенти здійснили прогулянку по Києву та оглянули Золоті ворота, Софіївський собор, Андріївську церкву, почули розповіді про їх історію. Побували біля пам’ятного знаку першій школі у Київській Русі на Старокиївській горі, який був відкритий у 1988 року з нагоди відзначення 1000-річчя заснування цієї школи.

    

 

Щоб краще зрозуміти роль і місце фізичної культури і спорту як суспільного явища у житті українського суспільства на різних етапах його розвитку, 11 вересня 2023 р. майбутні фахівці із фізичної культури і спорту побували у музеї історії України на тематичній екскурсії, яка була присвячена військово-фізичному вихованню у Київській Русі. На панорамі студенти роздивилися межі Києва ХІІІ ст., потримали старовинну срібну гривню, оглянули експонати, які були знайдені на території Десятинної церкви, зруйнованої 1240 р. ордою хана Батия. Біля музею побачили руїни Десятинної церкви та місце знаходження палацу княгині Ольги.

У ракурсі вивчення тем про фізичне виховання в епоху середньовіччя з «Історії фізичної культури і спорту» 17 вересня 2023 р. першокурсники відвідали Центр інтерактивної історії «Київград» у лабораторії історичної реконструкції Українського державного центру позашкільної освіти.

У свідомості давньоруського населення здоров’я і фізичні здібності мали важливе значення для повноцінного життя, високопродуктивної праці та захисту Батьківщини. Панував ідеал богатиря, який поєднує в собі високі моральні якості і фізичну досконалість. У Київській Русі була велика кількість форм фізичного виховання, які забезпечували збільшення рухової активності населення та виховували вольові якості особистості. Для військово-фізичної підготовки воїнів використовувалися спеціальні військові ігри, тренування, поєдинки. Воїни постійно вправлялися у стрільбі з лука, самостріла, володінні мечем, сокирою, шаблею, метанні списа та ножа.

Студенти мали можливість, завдяки керівнику Центру Євгенію Рязанцеву, приміряти на себе середньовічні шоломи, роздивитися лицарські лати та постріляти із аналогів середньовічного лука. Таким чином хлопці та дівчата яскравіше уявили самобутність фізичного гартування наших предків у X - XVI ст.

 

Студенти надихнулися враженнями та створили відеоролик «Спорт – це перемога», у якому вказали на постійну необхідність в історії людства фізичної підготовки у боротьбі з природою та ворогами і закликали сучасну молодь займатися спортом:

Проведені заходи сприяють майбутнім фахівцям з фізичної культури і спорту формувати історичну самосвідомість, розуміти ретроспективи фізичної культури і спорту, а також заохочують до вивчення та збереження історичної спадщини українського народу, бути гідними бойової слави наших предків.

Тримаємо освітній фронт разом!

22.09.2023