КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ КУЛЬТУРНИХ І КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ

З метою виховання у здобувачів вищої освіти факультету культурних і креативних індустрій причетності до української культурної спадщини, зокрема 4 жовтня 2023 року відвідано презентацію короткометражного інноваційного фільму про мистецькі світи Тараса Шевченка у ТРЦ Gulliver.

Спікерами заходу були: Дмитро Стус, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка; Юріс Пісковий, засновник FEX.net; Олег Авершин, директор з маркетингу компанії, що спеціалізується на AI-технологіях, RAVATAR.

Сьогодні єдиний шлях до того, щоб українська культура стала популярною серед нашої молоді та світу – сучасні технології. Поєднання відеоформату з аватаром кобзаря та чат-ботом є не лише пропагандою нашої культури, а й демонстрацією технологічних можливостей України, – додає генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус.

Перегляд фільму "Імерсивний Світ Тараса Шевченка" (тривалістю 7,5 хвилин) відбувся на найбільших екранах Європи. Цікаво, що ШІ-аватар Шевченка є удосконаленим поєднанням людиноподібного аватара, штучного інтелекту та цифрової особистості, доповнене передовою технологією Generative Pre-trained Transformer (GPT). Завдяки Розмовному та Генеративному штучному інтелекту аватар розуміє понад 50 мов, але спілкується виключно українською. Крім того, для ще більш імерсивного відчуття живого спілкування з кобзарем, ви можете отримувати від аватара не лише текстові відповіді, але навіть голосові та відео.

Створена цифрова особистість зі штучним інтелектом не тільки повторює зовнішність і манери Шевченка, але й має величезну базу знань про його творчість, включаючи поезію, прозу, картини та інші твори.

Крім того, аватар кобзаря говорить голосом Дмитра Стуса – сина відомого українського дисидента та поета Василя Стуса, який присвятив понад десять років свого життя збереженню багатої історичної спадщини України.

05.10.2023