КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МІЖНАРОДНА НАУКОВА СПІВПРАЦЯ З ПИТАНЬ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Традиційно, кожен другий рік, у Литовському бізнес коледжі в м. Клайпеда, Литовська Республіка (Lithuania Business College, Klaipeda, Lithuania, у минулому Литовський бізнес університет прикладних наук) відбувається міжнародна конференція, яка гуртує вчених різних країн та континентів.

Делегація Київського національного університету технологій та дизайну вже вдруге бере участь у цьому заході. Так 6–7 жовтня у Литовському бізнес-коледжі на ювілейній 15-й Міжнародній, науковій, методичній, практичній конференції «Сталий регіональний розвиток: економічні, управлінські, правові та технологічні можливості 2023» (15th International Scientific-Methodical-Practical Conference on Sustainable Regional Development: Economics, Management, Law and Technology Opportunities 2023) з вітальним словом та промовою виступив Іван Грищенко, ректор КНУТД, професор, академік Національної академії педагогічних наук України.

Іван Михайлович висловив щиру вдячність за підтримку нашої країни під час війни, підтримку біженців, за надану можливість для навчання українських дітей, студентів, та за військову допомогу. «Наукова спільнота університету базує свої дослідження в контексті доктрини сталого розвитку, для нас лідерство знань для відтворення кращого світу та сталий розвиток є одним з ключових дороговказів виконання місії Університету. Це наше мобілізаційне завдання у період війни: через якісну підготовку фахівців дбати про відновлення економіки та відбудову України, брати активну участь у розвитку молоді, її патріотичному і духовному вихованні, удосконаленні здібностей і довічному прагненні до щасливого життя» – зазначив ректор. «Спільно зі студентами, дослідниками, викладачами, професійним персоналом, міжнародними партнерами, зацікавленими сторонами ми опрацьовуємо нову стратегію сталого розвитку нашого Університету. Наш академічний досвід у цій галузі вже є значним та потужним, адже ми прагнемо бути лідерами у сферах академічної та наукової діяльності». Іван Грищенко наголосив на важливості інвестицій саме у розвиток університетів, саме вони відіграють ключову роль у розвитку всіх секторів суспільства, адже тисячі студентів, які навчаються у лабораторіях університету за численними освітніми програмами йдуть шляхом освіти і науки до нових ідей.

 

Учасників конференції привітали Ангеле Лілєкяйне, засновниця Литовського бізнес коледжу проф., др. і Юргіта Мартинкєйне директорка доц., др.

Литовський бізнес-коледж організовує конференцію спільно з Клайпедським міським муніципалітетом та університетами партнерами з Литви, Латвії, Польщі, Словаччини, України, Угорщині, Болгарії, Північної Македонії, Албанії.

За багаторічну історію конференція стала надзвичайно популярною з-поміж науковців. У заходах конференції взяли участь півтори сотні учасників, було презентовано 56 доповідей, які підготували понад 100 вчених та молодих дослідників, які представляли 37 наукових шкіл та 18 країн світу. Найкращі наукові статті учасників було опубліковано в науковому журналі «Vadyba» («Менеджмент»), який видає Литовський бізнес коледж. Для наших науково-педагогічних працівників журнал представлений у бібліотеці КНУТД.

Від університету в конференції взяли участь професор Людмила Ганущак-Єфіменко, проректор з наукової та інноваційної діяльності з науковою темою «Вплив циркулярної економіки на управління інноваційною екосистемою ЗВО України в умовах післявоєнної відбудови» (The Influence of the Circular Economy on the Management of the Innovation Ecosystem of the HEI of Ukraine in the Conditions of Post-War Reconstruction) та доцент Тетяна Букорос, директор науково-технічної бібліотеки, аспіранти КНУТД.

На заході було презентовано нову книгу про Київський національний університет технологій та дизайну від 2023 року.

 

Україну на конференції також представляв Володимир Пилипенко, Почесний консул Литовської Республіки в Полтавській області України, доц., який взяв участь в урочистому підписанні договору з Литовським бізнес коледжем про соціальну співпрацю партнерів з метою зміцнення економічного, освітнього та наукового співробітництва, розширення культурних зв’язків, розвитку діалогу між громадськістю Литви та України.

Особливістю ювілейної конференції стала практична реалізація ідеї «Зростати разом!». Унікальним аспектом заходу стала акція з картками учасників конференції (бейджами), які були виготовлені з переробленого паперу із включенням насіння рослин. На другий день конференції, всі учасники зібралися біля будівлі Литовського бізнес коледжу та висадили ці картки у прибудинкову клумбу із сподіванням та вірою, що навесні виростуть чудові квіти, які будуть радувати містян. Так учасники заходу залишили ексклюзивний слід в історії міста Клайпеда на згадку про цю подію.

 

Київський національний університет технологій та дизайну та Литовський бізнес коледж пов’язує тривала й плідна наукова співпраця, що реалізовувалася у взаємній участі в наукових заходах, спільному рецензування наукових праць, обміні досвідом у видавничій діяльності та роботі бібліотек закладів.

Міжнародні наукові заходи завжди інтелектуально та духовно збагачують учасників, а міжнародне співробітництво сприяє інтеграції академічного ком’юніті, кооперації у подоланні перешкод та сучасних викликів у різних сферах суспільного життя, пошуку моделей наукового розвитку, появі нових ідей з реалізації завдань стратегічного управління на основі цілей органічного та сталого розвитку, що є одним із ключових дороговказів виконання місії Київського національного університету технологій та дизайну.

13.10.2023