КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МАЙСТЕР-КЛАС ЗІ СТВОРЕННЯ СТРІП-КОМІКСУ ДО ДНЯ ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ

Щорічно в другу неділю жовтня святкується в Україні День художника –   професійне свято для тих, хто присвятив своє життя творчості в галузі образотворчого мистецтва, живопису, скульптури, графіки, інших форм візуального мистецтва. Українські художники багатьох поколінь зробили вагомий внесок у світове мистецтво своїми творами та ідеями. Заходи, які проводять у цей день, спрямовані на підтримку митців, підвищення їхнього статусу в суспільстві та популяризацію мистецтва в Україні.

Так, в рамках цього свята, 5 жовтня 2023 року на кафедрі цифрового мистецтва старший викладач Уляна БАЛАН провела майстер-клас зі створення стріп-коміксів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня  вищої освіти ОП «Цифрове мистецтво». Вони пройшли всі етапи створення – від ідеї та сценарію до розкадровки та графічного втілення стріп-коміксу, та з кожним кроком роботи відкривали нові можливості свого таланту та глибоко занурювалися у світ власних ідей.

Комікси – це форма мистецтва, яка набула великої популярності по всьому світу, як комбінація тексту та малюнків та розповідь певної історії, яка зазвичай складається з одного або декількох кадрів і призначена для комічного або саркастичного висміювання певних ситуацій або явищ. Стріпи зазвичай мають простий сюжет і можуть використовувати мінімум слів або діалогів. Вони дуже поширені в газетах, журналах, інтернеті для розваги і рефлексії над побутовими або соціальними темами. Ця культура розвивається, зростає все більше її вплив.

Створення коміксу має значний вплив на фахові компетентності майбутніх художників цифрового мистецтва, оскільки вимагає розвивати цілий комплекс навичок і вмінь, таких як вміння малювати різні об'єкти, персонажів та фони. Ілюстратори повинні опанувати різні стилі та техніки малювання, щоб надати коміксу виразності та характеру. Композиція також важлива для того, щоб кожен кадр виглядав логічно та цікаво. Також створення коміксу вимагає розуміння структури оповіді, розвитку персонажів та побудови сюжету. Ця робота допомагає художникам вдосконалити свої навички в розповіді через зображення та розробці персонажів. В багатьох коміксах використовуються яскраві кольори та різні стилістичні прийоми, щоб створити настрій та емоційний зміст. Митці повинні вивчити вибір кольорів, збалансоване застосування тіней і світлових плям, щоб досягти бажаного ефекту.

Загалом, практика створення коміксу допомогла майбутнім художникам цифрового мистецтва розвивати різноманітні фахові навички, включаючи малюнок, наративне мистецтво, кольори, деталізацію та різноманітні композиційні прийоми.

Роботи  Артема Антоненка та Милани Можарської

  

Роботи Марини Нагорної, Дмитра Корольова, Дарії Бушмакіної, Анастасії Касатової

Майстер-клас зі створення власного коміксу став важливою подією для студентів, збагатив їхнє мистецьке сприйняття та надихнув на подальшу роботу. Майстер-клас не лише дав змогу їм розкрити свій творчий потенціал, а й нагадав, наскільки важливо вивчати світ мистецтва і глибше досліджувати його таємниці.

Роботи Анастасії Журавської та Анжеліки Лук’янової

 

Роботи Марини Волошко, Наталії Гірниченко

 

Роботи Яни Коваль, Єлизавети Бушинської

17.10.2023