КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПОСТ-РЕЛІЗ КОНФЕРЕНЦІЇ «ОСВІТА ДЛЯ СТАЛОГО МАЙБУТНЬОГО: ЕКОЛОГІЧНІ, ТЕХНОЛОГІЧНІ, ЕКОНОМІЧНІ І СОЦІОКУЛЬТУРНІ ПИТАННЯ»

18 жовтня 2023 року відбулась Всеукраїнська наукова конференція «Освіта для сталого майбутнього: екологічні, технологічні, економічні і соціокультурні питання» згідно з наказом Ректора КНУТД№ 225-уч від 20.09.2023 року.

Конференція проводилась з метою формування позитивного впливу освітньої діяльності на навколишнє середовище, для здійснення оцінки можливих негативних наслідків та імплементації заходів щодо їх зменшення або усунення для освітніх закладів, підприємств, урядових і неурядових організацій, окремих регіонів та суспільства в цілому як зараз, так і в майбутньому.

Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, Київський національний університет технологій і дизайну. Конференція проводилась за сприяння Всеукраїнської екологічної ліги.

Конференція проводилась в змішаному форматі. Дистанційна робота конференції  забезпечувалась на платформі ZOOM.

Модератором конференції виступила Вікторія Плаван, завідувач кафедри хімічних технологій та ресурсозбереження, д.т.н., професор, яка відкрила конференцію та, привітавши всіх з початком роботи, надала слово ректору КНУТД д.е.н., професору, академіку Національної академії педагогічних наук України, лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки, Івану Грищенку.

З привітанням учасникам конференції від колективу Одеської державної академії будівництва та архітектури виступила проректор з науково-педагогічної роботи, професор Ірина АЖАМАН.

Тематика конференції

  • Якісна освіта – запорука сталого розвитку
  • Концепція кліматичної нейтральності і сталого екологічного розвитку
  • Сталий розвиток економіки і підприємництва
  •  Технології, промисловість та інновації
  •  Енергетична безпека і альтернативні джерела енергії
  • Соціокультурні питання сталого розвитку
  • Теорія та практика співпраці освіти,  науки, бізнесу та громадських інституцій у контексті цілей сталого розвитку  

В конференції взяли участь науковці з Київського національного університету технологій та дизайну, Національного авіаційного університету, Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, Київського національного університету будівництва та архітектури, Державного торговельно-економічного університету, КПІ ім. Сікорського, Вінницького державного педагогічного у імені Михайла Коцюбинського, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Інституту хімії високомолекулярних сполук НАН України, Інституту фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України, Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, колеги з АТ «Фармак», корпорації  Біосфера, представництва Dow Europe GmbH  в Україні.

Директор представництва Dow Europe GmbH  в Україні Олександр ОЛЕКСАНДРОВ представив цікаву і змістовну доповідь на тему «Біопластики в циркулярній економіці», а директор підприємства Polyrgeen корпорації Біосфера Олег ЛОЗОВИЙ поділився досвідом впровадження принципів циркулярної економіки на прикладі переробки відходів поліетилену на підприємстві.

Керівниця відділу інформаційно-просвітницької роботи Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника  Вікторія МЕЛЬНИЧУК-ВОЛОДЬКІНА поділилася досвідом  співпраці освітніх та природоохоронних установ у контексті цілей сталого розвитку.

В рамках конференції відбулась Виставка творчих робіт студентів факультету дизайну  на екологічну тематику, керівник напряму доцент кафедри графічного дизайну Оксана МАЗНІЧЕНКО.

Представник організації «Лікарі проти експериментів над тваринами» (Німеччина) Дмитро ЛЕПОРСЬКИЙ у своєму виступі відзначив внесок КНУТД в гуманізацію освіти і вручив подарунковий сертифікат на придбання комп’ютерної техніки професору кафедри промислової фармації Володимиру БЕССАРАБОВУ.

В конференції взяли участь викладачі, студенти і аспіранти  кафедр КНУТД:

  • хімічних технологій та ресурсозбереження
  • промислової фармації;
  • біотехнології, шкіри та хутра;
  • графічного дизайну;
  • управління та смарт-інновацій;
  • фінансів та бізнес-консалтингу;
  • приватного та публічного права;
  • комп’ютерної інженерії та електромеханіки;
  • філософії та культурології.

В роботі конференції взяли участь 122 особи. Було заслухано 9 усних доповідей, 47 стендових доповідей.

За результатами роботи конференції підготовлено до друку монографію Освіта для сталого майбутнього: екологічні, технологічні, економічні і соціокультурні питання: колективна монографія/ за редакцією В.П. Плаван, А.О. Касич, О.О. Бутенко. – К.: КНУТД, 2023, загальним обсягом 10 д.а.

Всеукраїнська наукова конференція «Освіта для сталого майбутнього: екологічні, технологічні, економічні і соціокультурні питання» пройшла на високому науковому, організаційному та практичному рівнях, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово відзначалось у виступах учасників та гостей конференції.

Учасники конференції подякували її організаторам за насичену динамічну програму, висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю між спорідненими університетами. Очікуємо, що наступна конференція пройде в мирній Україні!

Відкриття конференції

 

Виступ ректора КНУТД професора Івана ГРИЩЕНКА

 

Виступ заступника директора Навчально-наукового інституту неперервної освіти Національного авіаційного університету, д.е.н., професора Наталії ГРУЩИНСЬКОЇ

 

Володимир БЕССАРАБОВ отримав подарунковий сертифікат на придбання комп’ютерної техніки від представника міжнародної організації «Лікарі проти експериментів над тваринами» (Німеччина)

 

Учасники конференції

 

Студенти факультету дизайну разом з деканом Калиною ПАШКЕВИЧ на виставці творчих робіт на екологічну тематику, науковий керівник напряму О.В. Мазніченко

 

Спільна участь у конференції – слушна нагода поспілкуватись із стейкхолдерами з корпорації Біосфера

24.10.2023