КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПРАКТИЧНА ПІДГОТОВКА ЗДОБУВАЧІВ НА КАФЕДРІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В СФЕРІ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Практична підготовка майбутніх педагогів професійної освіти є важливою складовою фахової підготовки. Вона дає можливість здобувачам освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти застосувати знання та вміння зі спеціальних та психолого-педагогічних дисциплін на практиці в умовах професійного закладу освіти, закріпити і вдосконалити їх, осмислити багатогранність та відповідальність діяльності педагога.

Під час проходження практики майбутні педагоги професійної освіти мають можливість ознайомитися із закладом освіти, його навчально-матеріальною базою, документацією, яка регламентує процес підготовки робітників швейного профілю; проаналізувати методичну та виховну роботу, що здійснюється в закладі освіти; самостійно розробити і провести навчальні заняття та виховні заходи; відвідати й проаналізувати заняття та виховні заходи викладачів коледжу; зібрати необхідні матеріали для виконання дипломної магістерської роботи (проєкту).

Базами для проходження переддипломної практики студентів кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну є комунальні заклади професійної (професійно-технічної освіти): «Київський професійний коледж мистецтва та технологій сервісу» і «Професійний коледж технологій та дизайну одягу».

12 жовтня 2023 р. під час проходження переддипломної практики майбутніми педагогами професійної освіти були проведені відкриті заняття для учнів з  подальшим їх детальним аналізом та обговоренням. Уроки з дисципліни «Візуалізація» за темами «Інструмент «Лінія та форма» та «Змішування прямих та кривих ліній» для майбутніх кравців та закрійників у Київському професійному коледжі мистецтва та технологій сервісу провела Валентина Паукова, студентка групи МгЗПТ-22.

Майбутні кравці та закрійники опановували практичні вміння та навички роботи в програмі «Xara Designer Pro 7». Валентина показала високий рівень знань з предмета та методики професійного навчання, володіння інформаційно-комунікаційними технологіями. Після проведення уроків Марія Білянська, керівник практики, завідувачка кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну, доктор педагогічних наук, Віра Салій, викладачка коледжу та Марія Попова і Ірина Романюк, студентки групи МгЗПТ-22, провели їх детальний аналіз та обговорення.

5 жовтня 2023 р. здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)» кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну групи МгЗПТ-22 під керівництвом Марії Білянської та майстрів виробничого навчання Нелі Баландіної, Світлани Дубровської, Тетяни Нікольнікової, Наталії Рандюк мали можливість поспостерігати, обговорити та проаналізувати заняття студенток Ірини Романюк і Марії Попової.

Особливістю заняття Ірини Романюк з теми «Прийоми технічного моделювання І виду: переміщення нагрудної виточки з тканини в смужку» з навчальної дисципліни «Технічне моделювання» була змішана форма проведення. Під час уроку студентка вдало поєднувала різні методи і методичні прийоми – пояснення, демонстрування презентації, використання схематичного  рисунку на дошці, ілюстрування послідовності виготовлення креслення.

У процесі заняття з дисципліни «Обладнання швейного виробництва» за темою «Автоматичні та напівавтоматичні розкрійні комплекси» Марія Попова зуміла вдало застосувати мотивацію до навчання та ігрові елементи, поєднати теоретичні знання із практичними вміннями, що пов’язані із використанням сучасного обладнання та набуті здобувачами освіти під час практики на виробництві.

Під час проходження переддипломної практики студенти демонструють високий рівень теоретичних знань і практичної підготовки, здатність володіти інформаційними технологіями та застосовувати інтерактивні методи навчання.

29.10.2023