КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ НАУКОВИХ РОБІТ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

26 жовтня 2023 року відбулась Підсумкова науково-практична конференція І Міжнародного конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти (далі – конкурс), який проводився на базі Київського національного університету технологій та дизайну за підтримки Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» за трьома напрямами: «Art and Design», «Fashion industry» та «Public and Corporate Management».

 

Конкурс зміг об’єднати здобувачів вищої освіти з різних куточків світу. Цього року у Конкурсі взяли участь міжнародні представники з Китаю, Великобританії, Молдови, Польщі, Грузії, Румунії тощо. Україну представили учасники закладів вищої освіти з багатьох міст: Києва, Черкас, Хмельницького, Львова, Херсона, Луцька, Одеси, Дніпра, Сум, Полтави, Запоріжжя, Вінниці, Миколаєва, Харкова, Житомира, Кременчука.

Конкурс проводився у два етапи: на першому етапі здійснено рецензування наукових робіт двома рецензентами, які увійшли до складу конкурсної комісії, на другому етапі відбулася Підсумкова науково-практична конференція (далі – підсумкова конференція), на якій було заслухано доповіді здобувачів вищої освіти – претендентів на призові місця.

На Міжнародний конкурс наукових робіт здобувачів вищої освіти за напрямом «Art and Design» було подано більше 50 наукових робіт з 16 закладів вищої освіти України та світу (Великої Британії, Молдови, Китаю тощо). Рецензували роботи кваліфіковані фахівці, доктори мистецтвознавства, доктори наук, професори з різних країн світу (Румунії, Молдови, Великої Британії, Латвії) та України (представники КНУТД та інших ЗВО України).

  

Модераторами цього напряму конкурсу виступили Калина ПАШКЕВИЧ, д.т.н., професорка, т.в.о. декана факультету дизайну та Данило КОСЕНКО к.мист., завідувач кафедри дизайну інтер’єру і меблів КНУТД. На підсумковій конференції за напрямом «Art and Design» заслухано доповіді авторів 18 наукових робіт, в яких представлено результати наукових досліджень здобувачів освіти в різних напрямах графічного дизайну, дизайну середовища, фешн-дизайну тощо. Слід відзначити велику кількість робіт, присвячених актуальним проблемам захисту навколишнього середовища, покращення умов життя для осіб з особливими потребами тощо. Присутні на підсумковій конференції здобувачі вищої освіти, їхні наукові керівники, члени конкурсної комісії задавали запитання – відбулась цікава наукова дискусія.

На Міжнародний конкурс наукових робіт здобувачів вищої освіти за напрямом «Public and Corporate Management» було подано більше 50 наукових робіт з 22 закладів вищої освіти України та світу (Польщі, Казахстану, Чехії тощо). Рецензували роботи кваліфіковані фахівці, доктори економічних наук, професори з різних країн світу (Чехії, Азербайджану, Італії, Латвії) та України (представники КНУТД та інших ЗВО України).

Модератором цього напряму конкурсу виступила Алла КАСИЧ, д.е.н., професорка, завідувачка кафедри управління та смарт-інновацій КНУТД. На підсумковій конференції з напряму «Public and Corporate Management» заслухано доповіді авторів 24 наукових робіт, в яких представлено результати наукових досліджень здобувачів освіти з проблем публічного та корпоративного управління. Тематика робіт охоплювала широке коло актуальних питань щодо розвитку лідерства в сучасних умовах, формування корпоративних стратегій, урядування та діяльності неурядових організацій, іншу проблематику. Креативні ідеї здобувачів вищої освіти, представлені на платформі, підтвердили не лише високий рівень їх наукових досліджень, а й важливість тісної взаємодії здобувачів вищої освіти України з їх колегами з інших країн світу. Змістовні презентації здобувачів, цікаві питання членів журі стали основою наукової дискусії та викликали інтерес усіх присутніх.

За результатами рецензування до участі у Підсумковій науково-практичній конференції Міжнародного конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти за напрямом «Fashion industry» було відібрано 15 наукових робіт, автори яких представили провідні заклади вищої освіти з України, Молдови, Грузії, Румунії, Узбекистану. На конференції англійською мовою прозвучали доповіді учасників-призерів з наочним підтвердженням результатів досліджень у вигляді презентацій.

 

 

Модераторами цього напряму конкурсу виступили Наталія ОСТАПЕНКО, д.т.н., проф., декан факультету мистецтв і моди, а також Яна РЕДЬКО, д.т.н., проф., професор кафедри технології моди КНУТД, які подякували шановним учасникам конкурсу та їх науковим керівникам, а також рецензентам за насичену плідну роботу, доброзичливу наукову дискусію, обмін досвідом та результатами наукових досліджень з актуальних проблем фешн-індустрії. 

Усі представлені на конкурс роботи здобувачів вищої освіти підготовлені на актуальні теми за напрямом «Fashion industry», до яких належить проєктування одягу та взуття з використанням цифрових технологій, розробка виробів спеціального та військового призначення, головних уборів, дослідження показників текстильних матеріалів та трикотажних полотен, що викликало активне обговорення серед присутніх. Створений на підсумковій конференції професійний майданчик для взаємодії та діалогу представників науково-освітянського середовища сприяв поширенню досвіду якості підготовки комунікантів у закладах вищої освіти України та світу.

На церемонії нагородження переможців від імені ректора Київського національного університету технологій та дизайну Івана ГРИЩЕНКА привітав учасників конкурсу Володимир СТАЦЕНКО, д.т.н., доц., проректор з цифрової трансформації КНУТД, який відмітив традиційність проведення подібних конкурсів для нашого Університету, а також зазначив, що «…конкурс дійсно відбувся на високому науковому рівні …подані роботи є потужними, актуальними, креативними, відтак конкурсним комісіям було не просто обрати переможців конкурсу».

Модератором церемонії нагородження переможців Підсумкової науково-практичної конференції виступила Людмила ГАЛАВСЬКА, д.т.н., проф., начальник науково-дослідної частини КНУТД, яка щиро привітала всіх учасників конкурсу, їх наукових керівників, а також закцентувала увагу на широкій науковій географії поданих на конкурс наукових робіт здобувачів вищої освіти, що є особливо важливим й цінним у період воєнних дій на території нашої держави.

Учасників конкурсу привітав доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності Київського національного університету імені Тараса Шевченка Максим СИТНИЦЬКИЙ, який зазначив важливість заходу, його міжнародний характер та креативність ідей молодого покоління науковців.

У своєму вітальному слові Юлія ТРЕТЯК, докторка архітектури, професорка, завідувачка кафедри дизайну Київського національного університету будівництва та архітектури відмітила, що цей міжнародний конкурс є продовженням Всеукраїнського конкурсу наукових робіт студентів за різними напрямами, організатором якого багато років поспіль був КНУТД.

Інна ЯКОВЕЦЬ, докторка мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету привітала учасників конференції і підкреслила, що наукова робота студентів, такі конкурси, конференції є важливими для повоєнного відновлення нашої країни, адже спряють підготовці професійних фахівців у різних галузях.

Із зворушливими вітальними словами виступила наша колега Анжела СКРІПЧЕНКО, PhD, доцентка факультету дизайну Технічного університету Молдови (ТУМ). Випускниця КНУТД сердечно привітала всіх учасників конкурсу, підкреслила високий рівень організації конкурсу і широке коло учасників, розповіла про багаторічну співпрацю між ТУМ і КНУТД, про наміри продовжити спільні наукові проєкти і дослідження, а також побажала учасникам конференції успіху, цікавих доповідей і конструктивного обговорення, й звісно миру в Україні.

Також із щирими привітанням до учасників конференції звернувся Микола РЯБЧИКОВ, д.т.н., проф., професор кафедри технології легкої промисловості Луцького національного технічного університету, який побажав молоді успіхів у навчанні, творчих досягнень, а також заохотив їх до здобуття комунікативної компетентності через спілкування іноземною мовою, що значно розширить кордони науково-освітньої діяльності.

 

Після щирих привітань шановних колег-науковців Людмила ГАЛАВСЬКА запросила до слова заступників голів конкурсних комісій за напрямами «Art and Design», «Fashion industry» та «Public and Corporate Management», які оголосили переможців конкурсу, нагородивши їх відповідними дипломами І, ІІ та ІІІ ступенів.

Список переможців конкурсу та їх дипломи, а також подяки науковим керівникам  будуть розміщені за відповідним посиланням на офіційній сторінці Конкурсу вебсайту Київського національного університету технологій та дизайну.

 

Щиро дякуємо рецензентам конкурсу за плідну роботу з рецензування наукових робіт здобувачів вищої освіти!

Ще раз вітаємо переможців конкурсу, усіх учасників та їхніх наукових керівників!

Бажаємо миру, злагоди та творчого натхнення!

30.10.2023