КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ – ГЕНІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

З ініціативи здобувачів освіти 3 та 4 курсу, кафедри Туризму та готельно ресторанного бізнесу, спеціальності 242 «Туризм», під керівництвом куратора Олега Шевченка, відбулася пішохідна екскурсія до могили генія української літератури ЛЕСІ УКРАЇНКИ (Лариса Косач-Квітка) на Байковому цвинтарі. Цього року українська спільнота вшановує 110 річницю пам’яті незрівняної дочки України та 120-річчя від дня смерті вченого фізика-математика, письменника-перекладача та брата величної Лесі, Михайла Петровича Косача.

Геній Лесі Українки розкрився перед світом насамперед у високохудожньому звучанні національної ідеї, палкої любові до рідного краю, яка полягала в обороні прав українського народу до незалежного національного і державного життя. Неперевершені твори Леся Українки досі зачаровують багатством образів і музикою поетичного слова.

Особливістю цієї події було те, що маршрут до меморіалу був розроблений і проведений здобувачами освіти. Під час маршруту вони виступали як екскурсоводи, продемонструвавши свої професійні навички та глибокі знання історії великих українців та визначних архітектурних пам’яток м. Києва.

  

Початок маршруту відбувся символічно від пам’ятника Лесі Українці, який через московську навалу, на жаль, закритий захисною спорудою. Далі по маршруту, проходячи велику кількість архітектурних пам’яток Києва, студенти оглянули Костел Святого Миколая, почувши від Ярослава Агеєва та Катерини Коренько історію його створення українським зодчим Владиславом Городецьким. Кожний учасник заходу брав участь у презентаціях протягом всього маршруту.

На завершення наведемо слова одного із учасників заходу: «Цією мандрівкою ми закликаємо всіх українців дбати про історичні пам'ятки і завжди пам'ятати і вшановувати спадок наших українських митців, які створювали непохитні основи національної ідентичності!».

30.10.2023