КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

УКРАЇНСЬКА МІФОЛОГІЯ ЯК ДЖЕРЕЛО НАТХНЕННЯ ДЛЯ СУЧАСНОГО МИТЦЯ

24 жовтня 2023 року в оновленій читальній залі науково-технічної бібліотеки КНУТД відбувся захід «Українська міфологія як джерело натхнення для сучасного митця».

На замовлення кафедри цифрового мистецтва за ініціативи доцента Інги Єрмак, куратора, у межах науково-організаційної роботи бібліотеки працівниками відділу зберігання фондів Людмилою Креховою, інформаційно-бібліографічного відділу Олександрою Чепілко та відділу інформаційних технологій Оленою Котвицькою для студентів освітньої програми «Цифрове мистецтво» було проведено лекцію, яка стала своєрідною віртуальною подорожжю у чарівний світ української міфології.

В умовах зростання інтересу українців до своєї історії, культури, традицій, досвіду предків, науково-технічна бібліотека спостерігає активне зацікавлення усіх учасників освітнього процесу в планових заходах бібліотеки, присвячених історичним подіям, а також, що дуже приємно, отримує запити від викладачів та здобувачів вищої освіти на підготовку заходів, орієнтованих на вивчення та дослідження української національної ідентичності.

Метою лекції було розкриття та ознайомлення з величезним пластом нематеріальної культури давніх українців, а також виявленням зв’язків між уявленнями наших предків про Всесвіт та національною ментальністю українства.

«Надарований добрим розумом і багатою фантазією, давній Українець дбайливо відносився до небесних з’явищ, йому хотілось пригорнути до себе страшні грізні сили, йому хотілось милуватись пишними світлими силами неба. Ціль давньої української віри була практична» – писав Іван Нечуй-Левицький, письменник, літературний геній, автор «Кайдашевої сім’ї», перекладач, який разом з Пантлеймоном Кулішем та Іваном Пулюєм здійснив перший українськомовний переклад Біблії. 

Чарівні істоти нашої міфології: Доля, Берегиня, Мара, Арідник, Перелесник, а також мавки, русалки, потерчата і нічниці є носіями природних форм, яскраво виражених національних рис, живуть українським побутом, розмовляють українською мовою, носять національний одяг.

Українські міфи, сягаючи своїм корінням прадавніх часів, проростають у сучасність новими персонажами, підтримуючи та надихаючи нас у складні часи. Одним із таких, добре відомих студентам нових міфологічний персонажів, стало Бавовнятко, перша згадка про яке з’явилась у Twitterі Міністерства оборони України: «Пухнасте і непосидюче. Вночі Бавовнятко тихенько приходить на бази окупантів, склади, аеродроми, нафтопереробні заводи та інші місця, заповнені легкозаймистими предметами, і починає там бавитися з вогнем».

Науково-технічна бібліотека висловлює щиру вдячність усім учасникам зустрічі, студентам-дизайнерам – за емоційний відгук та щиру зацікавленість.

Інформаційно-бібліографічний відділ бібліотеки підготував список літератури на допомогу студентам і викладачам для подальшого дослідження теми української міфології. Особливістю цього списку є наявність у ньому як наукових джерел, так і посилань на електронні джерела та художню літературу, відповідно до мети пошуку матеріалу.

Із списком можна ознайомитися на вебсторінці НТБ https://lib.knutd.edu.ua/

Чекаємо на нові цікаві запити від наших користувачів та нові зустрічі!

01.11.2023