КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ДОКТОРКИ НАТАЛІЇ ЮГАН (НІМЕЧЧИНА) ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ КАФЕДРИ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ

Відкрита лекція «Постмодерністський дискурс сучасної української та зарубіжної драматургії» стипендіатки Інституту германістики Дюссельдорфського університету імені Генріха Гейне, докторки філологічних наук, доцентки Наталії Юган відбулась у конференційній залі (ауд. 1-0130) Київського національного університету технологій та дизайну 31 жовтня 2023 року о 8:30. До зустрічі в аудиторії і дистанційно долучилися викладачі і здобувачі кафедри філології та перекладу інституту права та сучасних технологій – майбутні перекладачі й вчителі української і англійської мов. Поціновувачки мистецтва слова й літературознавиці, докторка філологічних наук, професорка Олена Юферева і старша викладачка Світлана Краснюк, завітали дізнатися про новітній науковий доробок німецької колежанки. І лекторку, і колектив кафедри щиро потішив інтерес до лекції з боку зовнішніх стейголдерок наших освітніх програм. До спільноти приєдналися філологині Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (Полтава, Миргород, Лубни): деканка факультету іноземних мов, докторка філологічних наук, професорка Вікторія Дмитренко; виконувачка обов’язків завідувачки кафедри української та зарубіжної літератури, докторка філологічних наук, доцентка Ольга Крижанівська; виконувачка обов’язків завідувачки кафедри східних мов, кандидатка педагогічних наук, доцентка Дар’я Перепадя та виконувачка обов’язків завідувачки кафедри іноземних мов за професійним спрямуванням, кандидатка педагогічних наук, доцентка Світлана Шпетна. Модерувала захід доцентка кафедри філології та перекладу кандидатка філологічних наук, доцентка Світлана Дворянчикова.

 

Наталія Юган окреслила широке коло творів сучасних українських і зарубіжних драматургів, розкрила особливості художнього осмислення актуальних політичних та соціокультурних проблем: передчуття та переживання війни, невмотивованої агресії та насильства й відповідальності суспільства. Лекторка запропонувала слухачам різні підходи до аналізу сучасної драми.

Особливо цікавим для товариства видалося дослідження п’єс українських авторів, яке продемонструвало розмаїття жанрових модифікацій і глибину національної традиції драматургійної творчості у гібридних формах «вертепу», вуличної містерії, докудрами та монодрами. Міждисциплінарний підхід докторки Наталії Юган унаочнив можливості драматургії у втіленні психології тероризму та скулшутингу.

На завершення зустрічі лекторка запропонувала студентам і колежанкам поміркувати про відомі сюжети шекспірівських трагедій, перекодованих у комедію, у постмодерністських п’єсах Кокі Мітані (Японія) та Анн-Марії Макдональд (Канада).

Надзвичайно інформативна, багатогранна та емоційно насичена лекція Наталії Юган познайомила слухачів із новітніми тенденціями розвитку літератури в Україні та за її межами, маловідомими широкому загалу творами, пошуками художніх розв’язань актуальних складних проблем.

01.11.2023