КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗДОБУВАЧІ ВИЩОЇ ОСВІТИ КАФЕДРИ ФІЛОСОФІЇ ТА КУЛЬТУРОЛОГІЇ У НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ ЛІТЕРАТУРИ УКРАЇНИ

26 жовтня 2023 року здобувачі вищої освіти кафедри філософії та культурології (спеціальності «Культурологія» та  «Менеджмент соціокультурної діяльності») разом з Дариною Черняк, доценткою кафедри відвідали Національний музей літератури України. Музей зберігає, вивчає та популяризує в Україні та за її межами пам’ятки матеріальної і духовної культури, що відображають історію розвитку усної та писемної творчості українського народу.

У рамках вивчення курсу «Історія етнографічних регіонів України» студенти відвідали виставку «Відкриття» та ознайомилися з традиціями та побутом кримських татар. Зануритися в атмосферу Криму кінця ХІХ – початку ХХ ст. допомогла лекторка Валерія Левківська, авторка та керівниця Міжнародного культурно-мистецького проєкту «Кримськотатарські студії».

На виставці було представлено 65 лялькових композицій кримськотатарської традиції, які презентували майстрині-лялькарки з України та діаспори, зокрема: Німеччини, Португалії, Бразилії, Болгарії, Франції та Канади. Кожна лялькова композиція передає сцени буденного і святкового життя, традиції, обряди та побут кримських татар.

 

 

 

Під час екскурсії студентів поінформували про роботу Національного музею літератури України – одного з найвідоміших загальнодержавних музеїв країни, що розташований у будинку, який є пам’яткою історії та архітектури кінця ХІХ ст. – колишньому головному корпусі Колегії Павла Галагана. Здобувачі вищої освіти отримали уявлення про внесок у розвиток української культури і науки засновника Колегії Г. П. Галагана, відвідали бібліотеку колегії, де наприкінці ХІХ ст. працював видатний український письменник І. Франко, ознайомилися з цінними експонатами, унікальними стародруками, рукописами, першодруками, меморіальними речами, фотографіями, творами образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

 

Бібліотека - гордість і окраса Колегії Павла Галагана

  

 У церкві св. Павла при Колегії в травні 1886 І. Франко вінчався з О. Хоружинською

 

Кафедра філософії та культурології висловлює щиру подяку співробітникам Національного музею літератури України за можливість поринути в світ прекрасного та збагатити знання здобувачів освіти. 

02.11.2023