КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТТЯ ПЕРСОНАЛЬНОЇ ВИСТАВКИ ГРАФІЧНИХ РОБІТ УЛЯНИ БАЛАН «УРОЖАЙ»

1 листопада 2023р. у виставковому центрі Київського національного університету технологій та дизайну «Мистецький простір» відбулося відкриття персональної художньої виставки «Урожай» Уляни Балан, мисткині, членкині Національної спілки художників України (НСХУ), дослідниці сучасного образотворчого мистецтва, старшого викладача кафедри цифрового мистецтва університету, яка  працює в галузі живопису, графіки та ілюстрації.

Художня виставка «Урожай» – це захопливий творчий проєкт, що представляє яскраву колекцію із 18 робіт талановитої художниці, яка демонструє свою майстерність у графічній техніці граттажу.

Персональну виставку мисткині відкрив Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну, доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, академік Національної академії педагогічних наук України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Іван Михайлович зазначив, що ця подія є продовженням традиції демонстрації доробку талановитих творців сучасної української культури – викладачів КНУТД, які навчають майбутніх художників цифрового мистецтва та дизайнерів в Україні та за її межами.

Ректор наголосив, що студенти нашого університету мають можливість не тільки вчитися у своїх талановитих викладачів, а й ознайомитися із їх творчим доробком, майстерністю виконання, умінням володіти різними образотворчими техніками.

Відкриття було справжнім мистецьким святом, під час якого глядачі мали можливість поринути у подорож до світу родючої української землі та природи, що забезпечує нам життя.

Ведуча події Людмила Ардельян, заслужена артистка України, відома українська акторка театру і кіно, доцентка кафедри сценічного мистецтва і культури КНУТД зазначила, що представлені на виставці твори розповідають глядачу про щорічне диво дозрівання плодів, буяння цвіту та різноманітності природних форм. Таємниця маленького зернятка – це малий, але потужний символ дива та надії на продовження життя. Це дрібне зерно, здається, не має ніякої значущості, але після посіву у ґрунт, воно розпочинає свій неймовірний шлях росту і розвитку. Подібно до зернятка, ми, люди, можемо розвивати наш потенціал. Навіть у важкі часи, коли здається, що все втрачено, маленькі кроки можуть привести до великих змін і розвитку.

Уляна Балан розпочала презентацію своїх робіт зі слів привітання і вдячності Івану Михайловичу, а також численним гостям заходу. Вона розповіла про концепцію представленого проєкту, де диво урожаю нагадує про важливість віри в майбутнє та покладання на природу, на життя саме по собі. Життя – це неймовірний цикл, і плоди нового урожаю – лише одна з його символічних стадій. Ця метафора надає нам силу, віру і надію на продовження життя, навіть у найважчі моменти. Вона нагадує, що в кожному з нас є потенціал для розвитку і творчості, і життя завжди дає можливість розкривати свій талант і робити світ кращим.

З нагоди урочистого відкриття персональної виставки Голова НСХУ, заслужений художник України, академік Міжнародної академії освіти і науки, кандидат мистецтвознавства, доцент Костянтин Чернявський привітавши Уляну Балан, наголосив на особливому значенні цієї події для Національної спілки художників України і Київського національного університету технологій та дизайну. Він також зазначив, що попри тривалу кровопролитну війну, митці, на своєму культурному та інформаційному фронті, борються та допомагають ЗСУ, зберігають і примножують традиції Українського образотворчого мистецтва. Голова НСХУ акцентував на тому, що твори мисткині є справжнім професійним і цікавим доробком в сучасному мистецтві.

Теплими й сердечними словами привітала з відкриттям персональної виставки Уляну Балан Дарія Чембержі, доцентка кафедри цифрового мистецтва, кандидатка мистецтвознавства, художниця, графік і побажала мисткині подальших творчих та наукових досягнень.

Також з щирими та добрими побажаннями приєдналась до вітань з нагоди відкриття виставки Антоніна Дубрівна, завідувачка кафедри цифрового мистецтва, кандидатка мистецтвознавства, членкиня Національної спілки художників України, членкиня Спілки дизайнерів України. Антоніна Петрівна наголосила на важливості такої події в ракурсі мистецької освіти в університеті.

Глибини та емоційної насиченості відкриттю персональної художньої виставки «Урожай» Уляни Балан додав музичний виступ студентів кафедри сценічного мистецтва і культури Університету, які вшанували художницю незабутнім естрадним вокалом та віртуозною грою на саксофоні.

Представлений проєкт виражає не тільки світоглядну мету, а й слугує для вивчення майстерності, що стоїть за творами мистецтва. Так відвідувачі можуть глибше оцінити талант і самовідданість художниці, яка працювала на створенням картин, відчути атмосферу особливостей зовнішнього світу, що пронизують кожну картину.

Відвідувачі виставки мають можливість не лише насолоджуватися красою, а й зрозуміти, як живопис може стати джерелом чуттєвого сприйняття буття та відкриття внутрішнього світу.

Виставка Уляни Балан «Урожай» відкрита для відвідувачів до 23 листопада 2023 р. у виставковому центрі Київського національного університету технологій та дизайну «Мистецький простір»  за адресою вул. Мала Шияновська (Немировича-Данченка), 2, корпус 4.

Запрошуємо всіх бажаючих!

 

Відео про подію

 

03.11.2023