КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ – «МОВНА ПОЛІТИКА ЯК СПАДЩИНА ЛІНГВОЦИДУ ІМПЕРІЇ В ЇЇ РІЗНИХ РОСІЙСЬКИХ ФОРМАХ»

В рамках патріотично-виховного заходу науково-педагогічні працівники й студенти Київського національного університету технологій та дизайну кафедри інформаційних та комп’ютерних технологій факультету мехатроніки та комп’ютерних технологій були залучені до круглого столу за темою «Мовна політика України як спадщина лінгвоциду імперії в її різних російських формах».

Захід проводився в приміщенні дирекції «Медіацентр» ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» та в онлайн-форматі.

Модерував захід Надзвичайний і Повноважний Посол, Міністр закордонних справ України (2007–2009 рр.), керівник Центру дослідження росії Володимир Огризко.

За круглим столом зібралися: журналіст, культуролог, публіцист, фахівець із мовної політики, громадський активіст, перекладач, член Національної спілки журналістів України і Національної спілки письменників України, автор книжки «30 років Незалежності: мовні акти, які змінюють Україну» Тарас Марусик; Надзвичайний і Повноважний Посланник України, експерт Центру дослідження росії Сергій Борщевський; політик, науковець, громадський діяч, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Також до дискусії долучилася народна депутатка, секретарка Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа в онлайн-форматі. А мовознавець, доктор філологічних наук, професор, директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко записав відеозвернення.

Наприкінці круглого столу гості активно ставили питання експертам.

Сьогодні День української писемності та мови набуває особливого значення. Цей день нагадує всім громадянам України про важливість збереження та розвитку нашої рідної мови та її ролі в сучасному світі. Давайте пам’ятати і берегти нашу мову! Слава Україні та її Героям!

Запис круглого столу можна переглянути на ютуб-каналі «GDIP Media Center» за покликанням: https://www.youtube.com/live/ck_REJxmXpw?si=7BVPNRYFQUk8_3cd

08.11.2023