КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ДЛЯ ДИЗАЙНЕРІВ ОДЯГУ НА ФАКУЛЬТЕТІ ДИЗАЙНУ

7 листопада 2023 року відбулася відкрита онлайн-лекція Калини Пашкевич, докторки технічних наук, професорки, завідувачки кафедри мистецтва та дизайну костюма КНУТД з теми «Розробка колекцій одягу: етапи, джерела натхнення, дизайнерські практики світових будинків моди».

До онлайн-лекції долучилися здобувачі освіти і викладачі КНУТД, а також Кишинівського державного педагогічного університету імені І. Крянге (Молдова), Хмельницького національного університету, Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди, Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля.

Калина Лівіанівна розповіла про методи створення ескізів моделей одягу, про джерела натхнення, які використовують дизайнери в своїй творчості, про сучасні проєктні практики українських дизайнерів та технології виготовлення і оздоблення моделей одягу світових будинків моди. На конкретних прикладах лекторка проаналізувала принципи трансформації творчого джерела у форму костюма, яка починається з копіювання першоджерела, представленого у вигляді фотографій, творів живопису, музейних експонатів тощо.

Для ілюстрації матеріалу лекції Калина Пашкевич використала не лише приклади творчості відомих українських дизайнерів, колекції світових будинків моди, а й роботи студентів КНУТД, які вони виконують під час навчання та розробляють для участі в міжнародних та всеукраїнських конкурсах.

Лекцію прослухали більш як 70 учасників: викладачі, а також здобувачі освіти бакалаврського, магістерського рівнів та аспіранти факультету дизайну (освітні програми «Дизайн одягу», «Дизайн (за видами)», «Дизайн»), факультету мистецтв і моди (освітні програми «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості», «Конструювання та технології швейних виробів») та партнерських університетів. Здобувачі освіти, які перебували в аудиторіях університету, були під’єднанні до лекції онлайн.

Підчас лекції відбувся обмін досвідом підготовки дизайнерів одягу та фахівців фешн-індустрії в закладах освіти, колеги обмінялись думками щодо методик навчання та формування змістовних складових компонентів освітніх програм. На лекції були присутні Єуджен Рябенькій, лектор факультету образотворчого мистецтва та дизайну КДПУ ім. І. Крянгє (Молдова), Ельвіра Базилюк, завідувачка кафедри дизайну ХНУ, Лариса Григорова, завідувачка кафедри дизайну ХНПУ ім. Г. С. Сковороди, Галина Ріпка, в.о. завідувача кафедри технології легкої промисловості СНУ ім. В. Даля та інші.

Сподіваємось на продовження співпраці, продовження циклу відкритих лекцій для упровадження передових технологій у підготовці фахівців у галузі фешн-дизайну.

09.11.2023