КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МІЖНАРОДНИЙ ВІРТУАЛЬНИЙ ОБМІН: ЗУСТРІЧІ СТУДЕНТІВ З УСПІШНИМИ ІНОЗЕМНИМИ ПІДПРИЄМЦЯМИ В РАМКАХ «BUSINESS WEDNESDAY» ПРОЄКТУ ERASMUS+ VEHUB4YOU

Міжнародний віртуальний обмін бізнес-знаннями та досвідом успішних підприємців здійснюється на факультеті управління та бізнес-дизайну в рамках реалізації проєкту Erasmus+ «МІЖНАРОДНА МЕРЕЖА ВІРТУАЛЬНИХ МОЛОДІЖНИХ БІЗНЕС-ХАБІВ» VEHUB4YOU, що співфінансується Європейським Союзом та реалізується проєктними командами Київського національного університету технологій та дизайну, Мінгячевірського державного університету (Азербайджанська Республіка), Університету Фоджа (Італія), Університету прикладних наук RISEBA (Латвійська Республіка), Київського молодіжного освітньо-навчального центру KETY (Україна), Міжнародної громадської організації «Інститут соціально-економічних ініціатив (ІСЕІ)» (Україна).

Грантовий проєкт фокусується на передачі бізнес-знань з ЄС молоді країн східного партнерства – України та Азербайджану за допомогою технологій віртуального обміну. У рамках Цілі 9 Молодіжної стратегії ЄС на 2019–2027 роки «Простір і участь для всіх» учасники консорціуму грантового проєкту докладатимуть спільних зусиль для організації мережі міжнародних віртуальних бізнес-хабів та навчання веденню бізнесу для учнів старших класів, студентів коледжів та університетів України економічних та неекономічних спеціальностей.

Головна мета: відкритий обмін інформацією між досвідченими бізнес-представниками та молоддю з різних країн з метою презентації найкращих практик та інсайтів зі світу міжнародного бізнесу.

Перша зустріч з представниками українського бізнесу відбулася 13 вересня 2023 року, у заході взяли участь понад 100 здобувачів освіти, викладачів та практиків з України, Азербайджану, Італії та Латвії. Український бізнес представляли Талят Бєлялов та Ейваз Бекір – співзасновники та власники компаній D-STOUN, TAKAVA, OkShina, YUG-Trading, Family Welfare та Choizy, які розкрили секрети успіху через власні бізнес-історії.

Варто відзначити, що Талят Бєлялов є завідувачем кафедри підприємництва та бізнесу КНУТД, д. е. н., професором, автором понад 100 праць наукового та науково-методичного спрямування, а також успішним підприємцем з досвідом організації власного бізнесу з 2002 року.

Виступ успішних українських підприємців викликав жвавий інтерес у студентства та викладачів, було задано багато запитань, зокрема щодо започаткування і просування бізнес-ідей та успішної їх реалізації.

Друга зустріч, до якої долучилося майже 100 учасників, відбулася в середу 20 вересня 2023 року, з успішним азербайджанським підприємцем Зафаром Мамедовим, засновником будівельної компанії «Zaferoğlu». Від 2021 року Зафар Мамедов є головою «Громадської спілки бізнесменів Гянджи» та членом Громадської ради при виконавчій владі міста Гянджа, членом ради директорів футбольного клубу «Капез» та членом Наглядової ради «Медіаційної ради». Наприкінці 2006 року він заснував агентство нерухомості «Гамігая-ЗМХ» та очолив його. У 2007 році був засновником і 50 % акціонером будівельної компанії. У 2010 році заснував будівельну компанію «Zaferoglu» і відтоді її очолює. Компанію «Zaferoglu» під керівництвом Зафара Мамедова було відзначено 3-ма міжнародними нагородами.

 

4 жовтня 2023 року відбулась дуже цікава зустріч з італійським бізнесменом та підприємцем Сальваторе Пепе, засновником і власником компанії «Mosaico Digitale» та компанії «Graffiti for Smart City». До зустрічі з бізнесменом долучилося майже 150 здобувачів освіти, викладачів та практиків.

Компанія Mosaico Digitale поєднує традиційну техніку мозаїки з інноваційною системою, заснованою на найсучасніших цифрових технологіях, створюючи нескінченні рішення для сканування форм і кольорів. 

Компанія створює 100 % настроювану мозаїку будь-якого розміру, починаючи з цифрового зображення, вибраного замовником і обробленого власним програмним забезпеченням Pepe&Con, що дає можливість покращувати, модифікувати та створювати будь-який тип середовища. Сальваторе Пепе наголосив: «Сприяння розвитку в часи економічного спаду є засобом покращення стану нашої території».

 

Компанію «Graffiti for Smart City» було засновано на концепції встановлення розумної мозаїки у великих містах світу. Результатом є розумні стіни, що складаються з ультратонких революційних біомозаїчних плиток, які дають змогу під’єднання до смартфонів і надають різноманітні послуги. Компанія застосовує технологію наближення до цифрової мозаїчної стіни з біологічної плитки, щоб з’єднати стіну зі смартфоном та іншими пристроями поблизу за допомогою системи з’єднання 5G.

25 жовтня 2023 року, у рамках проведення Бізнес-середи, відбулася зустріч з латвійським бізнесменом та підприємцем Карлісом Страумбергсом, засновником і власником  компанії з виробництва капелюхів Straumbergs, у заході взяли участь майже 100 учасників з партнерських закладів.

 

Карліс Страумбергс так розповідає про себе та свій бізнес: «Мене звуть Карліс, і ось моя історія: до літа 2018 року я абсолютно не мав відношення до виготовлення капелюхів чи будь-якого одягу. Важко назвати точний момент чи причину, але у мене виникла думка – як робиться капелюх? Тож я почав шукати та досліджувати, дивитися та читати. Але інформації було небагато, тож я просто збирав уривки й намагався сам заповнити прогалини. Було 18 червня, коли я замовив свій перший капелюх і шматок ниток, щоб зробити його форму. Вгадаєте, де я зробив найперший капелюх? Це було на квітковому горщику!!! Але, незважаючи на дивну форму, він все одно нагадував капелюх. Після цього я намагався розв’язати цю проблему – пробував різні горщики для квітів, але я також знав, що це лише хобі, тому я не міг вкладати багато грошей, тому я придумав просто зробити капелюшні блоки сам – з пінополістиролу.

Нині, через півтора року, я все ще лише на початку свого шляху. Але я надзвичайно вдячний за те, чому навчився, і за емоції, які мені подарувало виготовлення капелюхів. Мені подобається відчуття, коли ти вперше стикаєшся з корпусом капелюха, у цей момент я відчуваю його індивідуальність і можу смутно уявити, який він матиме вигляд у кінці. Найголовніше для мене – зрозуміти людину, яка буде носити капелюх, і під час цього процесу я відчуваю зв’язок з його особистістю».

Треба зазначити, що розповідь Карліса Страумбергс викликала неабияке зацікавлення в учасників зустрічі, було задано багато  запитань, в тому числі, які стосувались особливостей ведення бізнесу в Латвії.

Щиро дякуємо нашим партнерам по проєкту, залученим бізнесменам та підприємцям за цікавий та насичений цикл зустрічей, презентації найкращих практик та інсайтів зі світу міжнародного бізнесу! Пілотний проєкт «Business Wednesday» показав свою актуальність, затребуваність та викликав неабиякий інтерес у всіх учасників.

 

09.11.2023