КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Підсумки ІV Всеукраїнської конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості»

Продовжуючи щорічну традицію, 17 листопада 2023 року в день святкування Міжнародного дня студентства в Київському національному університеті технологій та дизайну за сприяння Міністерства освіти і науки України та за підтримки міжнародного проєкту «INTREPID-HEI» відбулася вже IV Всеукраїнська конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості».

Метою конференції є обмін науковими досягненнями та практичним досвідом застосування інноваційних розробок в освіті, бізнесі та науці здобувачами вищої освіти, молодими вченими та бізнесом, що є вкрай актуальним сьогодні у складних реаліях воєнного часу. Сама робота конференції проходила у змішаному форматі з дотриманням усіх безпекових умов.

Співорганізаторами конференції виступили провідні заклади вищої освіти України, Словаччини, Чехії, Литви та Польщі, серед яких: Дунайський університет в Сладковічево (Словацька Республіка), Європейський інститут безперервної освіти (Словацька Республіка), Вища школа бізнесу в м. Домброва Гурніча (Республіка Польща), Університет Škoda Auto (Чеська Республіка), Литовський бізнес-коледж (Литовська Республіка), Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Сумський національний аграрний університет, Одеська державна академія будівництва та архітектури, Львівський торговельно-економічний університет, Ужгородський національний університет, Національний університет «Чернігівська політехніка», Волинський національний університет ім. Лесі Українки, Західноукраїнський національний університет, Освітній інвестиційно-технологічний кластер легкої промисловості, Наукове товариство студентів та аспірантів Київського національного університету технологій та дизайну.

Робота конференції включала в себе урочисте пленарне засідання, оголошення результатів та переможців конкурсу стартап-проєктів «КРАЩИЙ СТАРТАП КНУТД 2023», а також подальшу секційну роботу учасників конференції за такими тематичними напрямами (платформами):  

Платформа 1. Інноваційний розвиток освіти, культурних і креативних індустрій України в умовах післявоєнного відновлення.

Платформа 2. Інноватика в науці: стан та виклики в умовах воєнного часу.

Платформа 3. Інноватика в бізнесі: реалії в умовах війни.

 

Від імені ректора Київського національного університету технологій та дизайну, доктора економічних наук, професора, академіка Національної академії педагогічних наук України, Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Івана ГРИЩЕНКА, пленарне засідання конференції відкрила проректор з наукової та інноваційної діяльності КНУТД, професор, доктор економічних наук – Людмила ГАНУЩАК-ЄФІМЕНКО.

Людмила Михайлівна виступила з привітальним словом до всіх учасників конференції, подякувала присутнім і вітчизняним та міжнародним співорганізаторам, які доєдналися до участі у роботі конференції, зазначивши «…наша конференція є традиційною…проводиться вже четвертий раз поспіль, об’єднує однодумців як серед наукової спільноти, так і серед бізнесу у сфері інноваційних технологій… розвиток стартапівського руху Університету є надзвичайно важливим, особливо в умовах боротьби за незалежність нашої держави проти агресора». Також пані Людмила додала, що «…невтомно та уклінно треба дякувати науковим працівникам, наставникам та адміністративному персоналу за формування такої науково активної молоді…».

Із привітальним словом до учасників конференції зі Словаччини виступив пан професор Peter PLAVČAN, ректор Дунайського Університету в Сладковічево, який зазначив, що «…тематика конференції є дуже важливою…бо наука долає перешкоди…», також поділився з присутніми успішним досвідом роботи зі стартап-проєктами у Словацькій Республіці.

Із щирими вітаннями до наукової та бізнес-спільноти конференції звернулася доктор економічних наук, професор, проректор з наукової роботи Національного університету «Чернігівська політехніка» – Вікторія МАРГАСОВА. Вікторія Геннадіївна відзначила актуальність тематики конференції, звернула увагу, що на конференції в рамках її тематичного спрямування «…підіймаються важливі питання, що повʼязані з викликами та можливостями їх реалізації…» у сфері інноватики, побажала студентам «…креативних ідей та плідного працьовитого дня».

У рамках роботи конференції привітав з Міжнародним днем студентства учасників конференції, подякував за багаторічну дружбу та співпрацю, а також партнерство вельмишановний пан Jozef ZAŤKO, доктор права, доктор філософії, президент Європейського інституту безперервної освіти (Словацька Республіка).

Надзвичайну підтримку і вітання щодо розвитку студентської молодіжної  науки у реаліях воєнного стану, з вірою в перемогу України, отримали учасники конференції на пленарному засіданні від багаторічних партнерів Університету, що представляють заклади вищої освіти України, органи державного управління, бізнес-спільноту, зокрема від:

Ірини АЖАМАН – доктора економічних наук, професора, в. о. проректора з науково-педагогічної роботи Одеської державної академії будівництва та архітектури;

Вікторії ГОТРИ – доктора економічних наук, професора, професора кафедри економіки і підприємництва Ужгородського національного університету;

Жанни ЖИГАЛКЕВИЧ – доктора економічних наук, професора, професора кафедри промислового маркетингу Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;

Олени ПТАЩЕНКО – доктора економічних наук, професора, професора кафедри підприємництва і торгівлі Західноукраїнського національного університету;

Костянтина ПАВЛОВА – доктора економічних наук, професора, голови правління ГО «Інститут економічних та еколого-енергетичних досліджень», професора кафедри економіки і торгівлі Волинського національного університету ім. Лесі Українки;

Вікторії ІЛЬЯШЕНКО – доктора наук з державного управління, професора, начальника управління аналітичної та архівної роботи Київського апеляційного суду.


В рамках роботи пленарного засідання конференції відбулося оголошення переможців у конкурсі стартап-проєктів «КРАЩИЙ СТАРТАП КНУТД 2023».

Для відкритого голосування було представлено 35 стартапів студентів КНУТД та інших ЗВО України. Серед них шляхом відкритого голосування (всього 2218 голосів) було обрано для оцінки конкурсною комісією десять кращих стартап-проєктів, до яких ввійшли такі стартапи:

Стартап 1 СИНЕРГІЯ МЕХАТРОНІКИ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ

Стартап 4 TrAbLi

Стартап 5 U`seek

Стартап 6 Зона комфорту        

Стартап 9 Безпечна ніч

Стартап 15 Смаколики (команда перекладачів) 

Стартап 19 ShelterBag    

Стартап 22 Додаток «Enotebook»     

Стартап 27 SHELTER        

Стартап 35 «Живі рішення» для агросектору.

 

Серед цих 10 кращих стартапів конкурсною комісією було визначено переможців.

Цьогорічними переможцями стали актуальні прикладні інноваційні розробки IT-спрямування та розробки для захисту та безпеки під час воєнних дій. Дякуємо студентській науці за розвиток і вмотивованість:

І місце –  Стартап-проєкт  22. Додаток «Enotebook»

Автори:   

Большак Дар'я Костянтинівна,

Авраменко Софія Олексіївна,

Коновалюк Анна Дмитрівна,

Хоменко Валерія Олександрівна,

Шаруда Катерина Іванівна.                 

Науковий керівник: Кугай Ксенія Борисівна.

Інститут права та сучасних технологій КНУТД.

Деталі за посиланням –  https://youtu.be/Ywq74LNOYog

 

ІІ місцеСтартап-проєкт  35. «Живі рішення» для агросектору                          

Автори:   

Калініченко Олександр Олександрович,

Маслак Валерія Ігорівна.                 

Науковий керівник: Юнгін Ольга Сергіївна. 

Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій КНУТД              

Деталі за посиланням –  https://youtu.be/34zth97FSNY

 

ІІІ місце розділили:

Стартап-проєкт 19. ShelterBag                     

Автори: 

Самойленко Ксенія Володимирівна,

Мулява Христина Сергіївна,

Пейкова Аріна Максимівна,

Синчук Андрій Сергійович.

Науковий керівник: Євсейцева Олена Сергіївна.

Факультет управління та бізнес-дизайну КНУТД.

Деталі за посиланням –  https://youtu.be/dlo1lXJ_Lro.

                

Стартап-проєкт 4. TrAbLi

Автори: 

Квятковська Поліна Ігорівна,

Козачище Дарина Сергіївна,

Степанець Олександра Іванівна.

Науковий керівник: Волівач Антоніна Петрівна.

Факультет мехатроніки та компʼютерних технологій у співпраці зі студентами Факультету дизайну КНУТД.

Деталі за посиланням –  https://youtu.be/eXvZsMfLfxE.

 

У рамках конкурсу стартап-проєктів було визначено додатково переможців у номінаціях:

номінація «Вибір студентства» – за результатами відкритого голосування було обрано

Стартап-проєкт 6. Зона комфорту

Автори: 

Гембік Валерія Григорівна,

Налчаджі Анна Сергіївна,

Дерлюк Микола Олександрович,

Бадерик Вікторія Андріївна,

Шульга Ілона Олександрівна.

Науковий керівник: Бондаренко Світлана Михайлівна.

Факультет управління та бізнес-дизайну КНУТД.

Деталі за посиланням –  https://youtu.be/ZpeUHZs6tag.

                

номінація «Технології майбутнього» – за вибором конкурсної комісії як кращої розробки щодо технологій майбутнього серед представлених стартап-проєктів було обрано

Стартап-проєкт 6. СИНЕРГІЯ МЕХАТРОНІКИ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ

Автори: 

Калініна Крістіна Русланівна,

Дідик Михайло Андрійович.

Наукові керівники: Лебеденко Юрій Олександрович, Манойленко Олександр Петрович.               

Факультет мехатроніки та компʼютерних технологій КНУТД.

Деталі за посиланням –  https://youtu.be/wjFpTMNYBmo.

 

По завершенні пленарного засідання, проректор Людмила ГАНУЩАК-ЄФІМЕНКО подякувала всім учасникам, ще раз привітала студентську молодь з їхнім днем та побажала творчої наснаги та мирного неба.

Після невеликої перерви розпочалася робота секційних засідань конференції.

Секційне засідання обʼєднаних платформ конференції, а саме Платформа 1. Інноваційний розвиток освіти, культурних і креативних індустрій України в умовах післявоєнного відновлення та Платформа 2. Інноватика в науці: стан та виклики в умовах воєнного часу відбувалося в онлайн форматі. У засіданні взяли участь здобувачі першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього (освітньо-наукового) вищої освіти та молоді вчені, які доповіли результати наукових розвідок під керівництвом провідних науковців університету.

Модератором конференції виступила Наталія ОСТАПЕНКО, декан факультету мистецтв і моди Київського національного університету технологій та дизайну, яка щиро привітала молодь із Міжнародним днем студента та наголосила на сміливості, професіоналізмі, відданості ідеалам освіти та науки, які демонструють українські студенти і викладачі в умовах війни.

На засіданні було заслухано 13 змістовних доповідей учасників, які супроводжувались цікавими презентаційними матеріалами. Тематика їх була актуальною, доволі широкою та стосувалась інноваційного розвитку науки, освіти, культурних і креативних індустрій України в контексті реалій війни та післявоєнної відбудови.

На  секції в режимі онлайн із доповідями виступили: Дмитро ПАТЛУН (Метал-гідрид повітряний акумулятор як альтернатива традиційним хімічним джерелам струму); Денис БОБЕР, Гліб СЕРГІЄНКО (Аналіз похибок при використанні локальної функції Муавра-Лапласа для наближення формули Бернуллі); Михайло МІСЯЦЬ (Огляд взуттєвих та текстильних технологій, пов’язаних з гнучкими деталями); Жигад ЖЛАЛІ (Особливості використання САПР Fusion 360 в машинобудівній галузі); Аліна КІЧУК (Аналіз конструктивно-технологічних рішень комбінезонів для льотчиків військової авіації); Вікторія ДЗЮБЕНКО (Застосування матриць в хімії); Анна ІВАНЕНКО (Світловідбиваючі трикотажні вироби як запорука безпеки дітей на дорозі); Анна ДЗІКЕВИЧ (Інтеграція інноваційних рішень в світлодизайнерський інтерактивний простір); Артур ШАРЕНКО (Особливості дизайну інтер'єру готелів під час військового стану в Україні); Олена МИХАЛЬЧУК (Культурні традиції та інновації в епоху цифрових технологій); Лілія ЗІМІНА (Проблема перекладу та тлумачення фармацевтичних термінів); Софія БОНДАРЧУК (Англійська мова як лінгва франка сучасного світу: мультимодальні технології навчання); Анна КЛИМЕНКО (Перспективи розвитку замкового туризму в Україні).

До останнього виступу доповідача секційного засідання конференції зберігалась активність та зацікавленість аудиторії. Слід відзначити широту мислення та невгамовне прагнення до нових знань здобувача першого (бакалаврського) рівня вищої освіти кафедри механічної інженерії Жигада ЖЛАЛІ, який активно долучався до обговорення представлених матеріалів та справив позитивне враження на присутніх.

Підсумовуючи роботу  секційного засідання, модератор зазначила високий науковий рівень представлених досліджень, щиро подякувала науковим керівникам за докладені зусилля при підготовці доповідей учасниками, наголосила на насиченій плідній роботі, доброзичливій дискусії, що сприяло розширенню цінного досвіду наукового пошуку, спілкування та було дуже корисним та пізнавальним як для студентів, так і для викладачів.

У рамках проведення Київським національним університетом технологій та дизайну ІV Всеукраїнської конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості» 17 листопада 2023 року здобувачі вищої освіти факультету управління та бізнес-дизайну взяли активну участь у роботі секційного засідання тематичної Платформи 3. «Інноватика в бізнесі: реалії в умовах війни».

  

Модератор платформи, декан факультету управління та бізнес-дизайну, д.е.н., професор Олександра ОЛЬШАНСЬКА відзначила активну участь факультету управління та бізнес-дизайну в конкурсі стартап-проєктів та привітала переможців – стартап-проєкт кафедри маркетингу та комунікаційного дизайну ShelterBag за зайняте ІІІ місце та стартап-проєкт «Зона комфорту» кафедри управління та смарт-інновацій за перемогу у номінації «Вибір студентства».

У ході конференції учасники презентували свої доповіді на актуальні теми, жваво вступали в дискусії, висловлювали ставлення до проблематики доповідей.

Відкрили роботу секції аспірант кафедри фінансів та бізнес-консалтингу Дмитро ФОНТАЛІН з доповіддю «Проблеми та перспективи розвитку діючої системи регулювання страхових послуг в Україні» та аспірантка кафедри смарт-економіки Ірина СВЕРГУН з тематикою «Стратегії розвитку IT-бізнесу в Україні».

Здобувачі вищої освіти представили доповіді на актуальні теми:

Максим МАРКІТАН, здобувач кафедри маркетингу та комунікаційного дизайну – «Мобільний додаток для пошуку укриття»;

Максим МУДРИЙ, здобувач кафедри підприємництва та бізнесу – «Маневреність інноваційного потенціалу промисловості через кросс-кластерну взаємодію в умовах війни»;

Остап ОНІЩЕНКО, здобувач кафедри управління та смарт-інновацій – «Формування моделі компетенцій лідера 21 століття»;

Анастасія КУРУШКІНА, здобувач факультету мистецтв і моди – «Дослідження зміни поведінки споживачів одягу в умовах війни»;

Анна СОРОКА, здобувачка кафедри фінансів та бізнес-консалтингу – «Теоретичний аспект вивчення системи управління фінансово-економічною безпекою підприємства»;

Богдан СОЛЯР, здобувач кафедри маркетингу та комунікаційного дизайну – «Інноваційний маркетинговий інструментарій підприємств легкої промисловості»;

Михайло ЗАКАРЛЮКА, здобувач кафедри смарт-економіки – «Перспективи відновлення економічної діяльності підприємств України в реаліях сьогодення».

  

Підсумовуючи роботу  секційного засідання, слід зазначити, що воно проведено на високому організаційному рівні, апробація тез доповідей, ініціативи здобувачів, панельні дискусії та результати обговорення показали зацікавленість здобувачів у розвитку науки та інновацій та стали ще одним кроком у напрямку формування інноваційної екосистеми Київського національного університету технологій та дизайну.

IV Всеукраїнська конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених «Інноватика в освіті, науці та бізнесі: виклики та можливості» – це платформа для розвитку стартапівського руху як у Київському національному університеті технологій та дизайну, так і на теренах нашої держави, що з кожним роком набирає обертів, мотивуючи активну новаторську молодь до нових наукових звершень та здобутків, підтверджуючи підприємницький формат КНУТД у дії, коли співпраця держави, науки, освіти та бізнесу є синергетичним чотирикутником знань інноваційного розвитку.

Щиро дякуємо співорганізаторам і учасникам, гостям та партнерам-стейкхолдерам конференції.

Тримаючи освітньо-науковий фронт, впевнено крокуємо до Перемоги!

Все буде Україна!

22.11.2023