КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВЕБІНАР ЩОДО ЗМІСТУ І СТРУКТУРИ КУРСОВИХ РОБІТ НА ФАКУЛЬТЕТІ ДИЗАЙНУ

21 листопада 2023 року в онлайн-форматі відбувся науково-методичний вебінар для науково-педагогічних працівників факультету дизайну «Мета та завдання курсової роботи як складової підготовки майбутніх дизайнерів».

Модераторкою вебінару виступила Калина Пашкевич, докторка технічних наук, професорка, т. в. о декана факультету дизайну. На вебінарі були присутні завідувачі кафедр факультету дизайну, науково-педагогічні працівники, зокрема гаранти освітніх програм: «Дизайн одягу» – Олена Герасименко, докторка філософії, доцентка кафедри МДК; ОП «Дизайн середовища» – Тетяна Булгакова, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри ДІМ; ОП «Дизайн (за видами)» – Руслана Хиневич, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри мультимедійного дизайну та інші.

Учасники вебінару обговорили зміст і структуру курсових робіт з дисциплін «Комплексне дизайн-проєктування» для здобувачів освіти бакалаврського рівня, та з дисциплін «Проєктування (за видами)», «Проєктування і презентація колекцій одягу», «Проєктування в дизайні середовища» – магістерського рівня.

У рамках вебінару відбувся обмін досвідом з формулювання мети і завдань, змісту і структури курсових робіт як ефективного засобу закріплення, поглиблення й узагальнення знань, здобутих за час навчання, та їх застосування для комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Данило Косенко, кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри дизайну інтерʼєру і меблів розповів про структуру і наповнення розділів курсової робити для майбутніх дизайнерів середовища, підкреслив важливість проєктної складової курсової роботи для формування вміння практичної реалізації результатів дослідження проблеми в самостійно виконаних розробках.

Олена Колосніченко, докторка мистецтвознавства, професорка, професорка кафедри мистецтва та дизайну костюма, ознайомила присутніх зі структурою і змістом курсової роботи з дисципліни «Комплексне дизайн-проєктування» для майбутніх дизайнерів одягу, запропонувала приділяти увагу в курсовій роботі передпроєктним дослідженням для розвитку умінь здобувачів освіти щодо самостійного критичного опрацювання наукових джерел, стимулювання студентів до самостійного наукового пошуку.

Наталія Чупріна, докторка мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри мультимедійного дизайну, підкреслила, що незалежно від об’єкта дизайну, послідовність його розробки схожа, тому зміст курсових робіт для підготовки дизайнерів одягу, середовища, графічного, мультимедійного дизайну, яку провадить факультет дизайну, може бути схожим з урахуванням специфіки галузі. Також вона зазначила, що проблеми наукового пошуку, розв’язані в курсових роботах здобувачів освіти, можуть знайти своє продовження в кваліфікаційних роботах бакалаврів і магістрів.

Олександра Колісник, професорка, докторка філософських наук і Оксана Мазніченко, доцентка (кафедра графічного дизайну) запропонували оновити й уточнити тематику курсових робіт з урахуванням інновацій та актуальних напрямів сучасного дизайну.

Вебінар був корисним для усіх учасників, тому що було обговорено нагальні питання та визначено шляхи для оновлення методичних рекомендацій до виконання курсової роботи як складової освітнього процесу і ефективного засобу для розвитку в здобувачів освіти уміння аналізувати передовий досвід та узагальнювати власні спостереження.

23.11.2023