КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

У КИЇВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ЕТАП ХХІV МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ІМЕНІ ПЕТРА ЯЦИКА

Студентська та викладацька спільнота Київського національного університету технологій та дизайну плекає українську мову. Наші здобувачі не лише спілкуються калиновою, але й під керівництвом досвідчених викладачів радо опановують культуру ділового спілкування українською, старанно долають граматичні труднощі нашої мови чи навіть готуються бути вчителем української.

Напередодні конкурсу викладачі кафедри філології та перекладу інституту права та сучасних технологій розказали своїм студентам про Петра Яцика – канадського підприємця українського походження, мецената й філантропа, відомого своїм вагомим внеском у фінансування українознавства на Заході та в Україні. «Як українець маю збудувати сам себе», – казав Петро Яцик. Особливою гордістю мецената був зініційований і фінансований ним конкурс знавців української мови, учасниками якого від 2001 року стали тисячі українських учнів і студентів.

 

Учасники організаційного комітету першого етапу ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика – професор Іван Дзира, доцентка Світлана Дворянчикова і старша викладачка Людмила Роєнко – 10 листопада 2023 року тішилися з того, що охочих долучитися до заходу в КНУТД було багато. Здобувачі, хвилюючись, виконували пропоновані завдання: ставили наголос у словах, утворювали відмінникові форми, коригували висловлювання, розставляли розділові знаки в реченнях, писали твір-роздум на тему: «Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає».

Компетентне журі визначило переможців першого етапу конкурсу, які візьмуть участь у наступних етапах змагання знавців української мови.

Переможницями першого етапу стали Шевцова Олександра (БВУ-23, 1 місце), Мельник Марія (БСЕП-23, 2 місце), Ковалишина Єлизавета (БП-23, 3 місце). Як відомо, переможцям четвертого етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика традиційно призначаються щомісячні іменні стипендії Президента України на календарний рік. Зичимо успіху нашим талановитим студенткам!

27.11.2023