КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ ЩОДО ОБГОВОРЕННЯ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНИХ ПРОГРАМ ЗА СПЕЦІАЛЬНОСТЯМИ 182 ТЕХНОЛОГІЇ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА 015 ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА

19 жовтня 2023 року в конференц-залі Київського національного університету технологій та дизайну відбулося засідання Круглого столу з теми «Шляхи удосконалення освітніх програм підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальностями 182 «Технології легкої промисловості» та 015 «Професійна освіта» в сучасних умовах»» у рамках VIІ Міжнародної науково-практичної конференції текстильних та фешн-технологій «KyivTex&Fashion». Метою заходу стало обговорення освітньо-професійних програми з підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів за спеціальностями 182 «Технології легкої промисловості» та 015 «Професійна освіта».

У засіданні взяли участь представники підприємств легкої промисловості, закладів освіти України, потенційні роботодавці, здобувачі освіти та інші зацікавлені сторони.

Відкрила засідання модератор Наталія Остапенко, докторка технічних наук, професорка, деканка факультету мистецтв і моди. Наталія Валентинівна поінформувала учасників про порядок денний заходу, нагадала про систематичні зустрічі-обговорення із стейкхолдерами для обговорення освітньо-професійних програм спеціальності 182 «Технології легкої промисловості», а саме «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості» та «Конструювання та технології швейних виробів», «Індустрія моди», «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» та спеціальності 015 «Професійна освіта» за освітньо-професійною програмою «Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості)» на різних майданчиках та форматах: на загальноуніверситетських та підприємницьких заходах галузі, конкурсних галузевих та освітніх подій в якості членів журі, роботі випускових екзаменаційних комісій, на підприємствах при проходженні практичної підготовки, спеціалізованих виставках, форумах тощо. Вона акцентувала увагу учасників на тому, що саме роботодавці першими відчувають потребу у відповідних фахівцях з певним набором фахових компетентностей.

Модератор засвідчила високий рівень співпраці із зовнішніми стейкхолдерами, які вносять пропозиції, надають слушні поради із удосконалення освітніх програм, надають виробничі потужності підприємств для проходження студентами практики. А також Наталія Остапенко запропонувала учасникам круглого столу висловити свої пропозиції щодо проєкту освітніх програм спеціальностей 182 «Технології легкої промисловості» та 015 «Професійна освіта» в редакції 2024 року.

У роботі круглого столу взяли участь Тетяна Ізовіт, президент-Голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості; представники бізнесу Людмила Іванова, директорка ТОВ «Дана-Мода», Тетяна Абрамова, директорка ТОВ «Дім моди «Ріто», Олег Пивовар, директор ТОВ «Гідростиль», Тамара Штупун, начальниця служби управління персоналом відокремленого підрозділу «ТК-Стиль» ТОВ «Текстиль-Контакт» (Чернігів), Антон Євенко, представник компанії «Abrams», Дарина Атаманенко, менеджер з персоналу компанії «Surikat», Тетяна Цимбал, співвласниця та конструктор бренду «Helissen», а також представник державної установи – Віктор Дричик, головний спеціаліст відділу розробки військової форми одягу управління розвитку речового забезпечення Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, полковник, які наголосили на затребуваності майбутніх модельєрів, конструкторів, технологів одягу, взуття, аксесуарів, текстильників відповідно до вимог сучасного ринку праці.

Представники освітянської спільноти України, а саме: Ганна Щуцька, д. т. н., проф., директорка Київського фахового коледжу прикладних наук; Тетяна Надопта, к. т. н., доц., завідувачка кафедри індустрії моди в легкій промисловості Хмельницького національного університету; Лариса Третякова, д. т. н., проф., професорка кафедри охорони праці промислової та цивільної безпеки НТУУ «Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського»; Андрій Слізков, д. т. н., проф., професор кафедри товарознавства та митної справи Державного торговельно-економічного університету; Галина Ріпка, к. т. н., доц., завідувачка кафедри технологій легкої промисловості та Євген Мазнєв, к. т. н., доц., доцент Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, поділилися з учасниками баченням сучасних проблем легкої промисловості та способами їх подолання відповідно до вимог сучасного ринку освітніх послуг. Вони сфокусували увагу на пропорційній теоретичній, практичній підготовці та достатньому врахуванні потреб здобувачів освіти в індивідуальній освітній траєкторії.

У виступах представники Київського національного університету технологій та дизайну, зокрема: Марина Колосніченко, д. т. н., проф., директорка студентського Центру моди, креативних ідей та творчості; Людмила Галавська, д. т. н., проф., начальниця науково-дослідної частини; Натілія Первая, д. т. н., проф., професорка кафедри технології моди; Ольга Гараніна, д. т. н., проф., завідувачка кафедри технології моди; Марія Білянська, д. пед. н., доц., завідувачка кафедри професійної освіти в сфері технологій та дизайну; Тетяна Струмінська, к. т. н., доц., завідувачка кафедри моди та стилю; Людмила Зубкова, к. т. н., проф., професорка кафедри моди та стилю; Арсен Арабулі, к. т. н., доц., доцент кафедри моди та стилю; Галина Токар, д. філ., доцентка кафедри моди та стилю, акцентували увагу на системному залученні провідних фахівців-практиків, представників підприємств сфери легкої промисловості до проведення лекційних та практичних занять для здобувачів вищої освіти, що забезпечило поглиблення ними фахових компетентностей, набуття практичних навичок, які наразі актуальні на виробництві.

Під час заходу виступили гаранти ОПП, а саме: Лариса Білоцька, к. т. н., доц. (ОПП «Конструювання та технології швейних виробів», «Індустрія моди»), Алла Рубанка, к. т. н., доц., Наталія Остапенко (ОПП «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості»), Вікторія Кернеш, к. т. н., доц., Наталія Первая (ОПП «Індустрія моди», «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди»), Марія Білянська, д. пед. н., доц. (ОПП «Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості). Вони у вигляді презентації представили змістове наповнення освітніх компонент, їх логічно взаємопов’язану систему, які в сукупності дають можливість досягти заявлених цілей та ПРН. Також гаранти зазначили ступінь ідентичності та унікальності кожної програми, відмінності від освітніх програм 2022 та 2023 років.

У процесі обговорення модератор заходу Наталія Остапенко зазначила, що проведений аналіз щодо траєкторії професійного успіху випускників ОПП спеціальності, розвитку суміжних ОПП в українських та європейських університетах, підтвердив доцільність розширення баз практики для здобуття компетентностей з метою вирішення складних спеціалізованих завдань і практичних проблем.

Індивідуальна освітня траєкторія здобувачів вищої освіти КНУТД формується в тому числі через вибір баз практик. Директор ТОВ «Дана-Мода» Людмила Іванова зазначила, що на сьогодні реальний сектор економіки, зокрема виробничники одягу, білизни, спорядження, потребують фахівців з креативним мисленням, ініціативних, мобільних та здатних до впровадження нових технологій у виробничі процеси, які володіють глибокими знаннями з конструювання та технологій виготовлення швейних виробів різного асортименту та призначення, комп’ютерних технологій проєктування та виготовлення одягу. Спікер зауважила, що синергія освітян та роботодавців важлива і в популяризації професії, потенціалу галузі та профорієнтації серед молоді при виборі ними власного професійного шляху. Під час виступу Людмила Іванівна наголосила на перспективності розвитку співпраці університету з ТОВ «Дана-Мода», засвідчила готовність підприємства надавати власну матеріально-технічну базу для проходження виробничої та переддипломної практик.

За круглим столом зовнішній стейкхолдер Тетяна Абрамова підтримала напрямок розвитку спеціальності 182 Технології легкої промисловості та готовність до подальшої співпраці, позитивно оцінила практичну спрямованість представлених освітньо-професійних програм, висловила готовність до проведення  профорієнтаційної роботи з метою популяризації спеціальності 182 Технології легкої промисловості серед працівників підприємсва.

Виступ Тамари Штупун, начальника служби управління персоналом відокремленого підрозділу «ТК-Стиль» ТОВ «Текстиль-Контакт» (Чернігів) також засвідчив болючу проблему нестачі якісно підготовлених кадрів у галузі.

Під час обговорення освітньо-професійних програм спеціальності 182 Технології легкої промисловості, Ганна Щуцька, директор Київського фахового коледжу прикладних наук, підняла нагальне питання для більшості закладів всіх рівнів освіти, що попри очевидну потребу у молодих фахівцях, на виробництві є певні проблеми у ставленні  співробітників виробництва середньої ланки до студентів-практикантів. Звернула увагу стейкхолдерів-роботодавців, що бажання здобувачів освіти працювати на підприємствах швейної галузі може зростати за умови толерантної політики керівництва та персоналу до студентів – молодих фахівців.

Дарина Атаманенко, менеджер з персоналу компанії «Surikat» зазначила, що виробництво сьогодні потребує кваліфікованих фахівців для різних ланок виробництва, тому є необхідність посилення практичної підготовки здобувачів для формування висококваліфікованого фахівця; впровадження елементів дуальної освіти на відповідних підприємствах. Фахівець повинен мати якісну практичну підготовку, знати всі технологічні переходи, уміти працювати на сучасному виробничому обладнанні та бути готовим до постійного розвитку, з урахуванням нових вимог ринку праці. Представник компанії «Surikat» висловила готовність сприяти практичній підготовці здобувачів вищої освіти, надавати їм можливість проходження практики та базу для виконання наукових досліджень. А також запропонувала, у межах виробництва, упровадити дуальну освіту для здобувачів вищої освіти освітніх програм «Індустрія моди», «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди», «Конструювання та технології швейних виробів».

Тетяна Цимбал, співвласниця та конструктор бренду «Helissen», наголосила на поглибленні у здобувачів вищої освіти за спеціальністю 182 Технології легкої промисловості вивчення тем, присвячених сучасним методам декорування та оздоблення виробів індустрії моди.

Віктор Дричик, головний спеціаліст відділу розробки військової форми одягу Управління розвитку речового забезпечення Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, полковник, Антон Євенко, представник компанії «Abrams» та Олег Пивовар, директор ТОВ «Гідростиль» акцентували увагу учасників заходу на недостатній кількості спеціалістів у сфері проєктування виробів спеціального та військового призначення, які розуміються на особливостях їх проєктування та обробки, а також роботі з сучасними матеріалами. В умовах війни та післявоєнної відбудови є потреба розроблення обґрунтованих конструктивно-технологічних рішень комплектів виробів для військових Збройних Сил України та інших відомств, відповідно потрібно поглибити знання здобувачів вищої освіти шляхом упровадження більшої кількості освітніх компонентів, спрямованих на вивчення особливостей проєктування та виготовлення виробів військового призначення.

Представником компанії «Abrams» запропоновано проведення екскурсій в експериментальний цех для здобувачів вищої освіти ОПП різних курсів навчальної та виробничої практики з метою ознайомлення з напрямом діяльності компанії та поглиблення знань в сфері проєктування виробів спеціального та військового призначення.

У процесі зустрічі представників бізнесу, освіти та організацій відбувся продуктивний та конструктивний діалог з широким колом питань, зокрема щодо працевлаштування випускників та проходження виробничої, переддипломної практичної підготовки.

Під час зустрічі було розглянуто і обговорено широке коло питань, що стосуються якості підготовки та працевлаштування випускників освітніх програм «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості» та «Конструювання та технології швейних виробів», «Індустрія моди», «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди». Учасники круглого столу обмінялися думками щодо контенту освітніх компетентностей освітньо-професійних програм необхідних для підготовки конкурентоспроможних фахівців на ринку праці; розглянули питання щодо наближення освітнього процесу до потреб виробництва, продовження співпраці в проходженні практики студентами на підприємствах; побажали університету невпинного розвитку, єдності поколінь та налаштованості на успіх. Підсумовуючи роботу  секційного засідання, модератор подякувала всім присутнім за висловлені в ході обговорення пропозиції щодо удосконалення освітніх програм спеціальностей 182 Технології легкої промисловості та 015 Професійна освіта.

Учасники заходу обмінялись думками щодо проєктів освітніх програм 2024 року, підтримали їх та висловили свої пропозиції, які дозволять покращити освітній процес. В цілому, зовнішні стейкхолдери відмітили позитивні зміни, які є в освітніх програмах та висловили готовність для подальшої більш тісної співпраці. Стейкхолдери позитивно оцінили практичну спрямованість представлених освітньо-професійних програм, підкреслили актуальність та необхідність подальшого посилення їх технологічної складової.

Протягом місяця після проведення Круглого столу було укладено відповідні довготривалі договори на проходження практики з ТОВ «Дана-Мода», ТОВ «Дім моди «Ріто», компанії «Surikat», компанії «Abrams», ТОВ «Рекламний текстиль», ТОВ «Домашній текстиль», ТОВ «ЖЕНАДІН», що свідчить про посилення подальшої співпраці та взаємодії представників освіти та бізнесу. 

28.11.2023