КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК ІНОЗЕМНА НА КАФЕДРІ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ: НАВЧАННЯ Й ОПАНУВАННЯ ПРОФЕСІЇ

Викладачі кафедри філології та перекладу інституту права та сучасних технологій у першому семестрі 2023/2024 навчального року проводили низку заходів із поліпшення адаптації іноземних здобувачів університету.

Науково-педагогічні працівники – професор Іван Дзира, доцент Олександр Мунтян і доцентка Світлана Дворянчикова – на заняттях з української мови як іноземної в аудиторному й онлайновому форматах залучали здобувачів-інокомунікантів до опанування калинової.

Особливо потішила викладачів щира цікавість студентів з Азербайджанської Республіки до української історії і культури. Хлопці й дівчата здобували базові знання про систему української мови, навчалися читати, писати та спілкуватися українською. Здобувачі слухали українські пісні, читали адаптовані фрагменти творів українських письменників та обговорювали українські художні фільми.

Іноземні студенти були активними учасниками засідань наукового гуртка «Опановуємо українську: країни і люди» (керівниця – доцентка кафедри філології та перекладу Світлана Дворянчикова), вдосконалювали свої комунікаційні навички й дізнавалися цікавинки про Україну, українців і українську мову. І звісно ж, наші іноземні студенти слідкують за новинами про Україну, вболівають за нашу Батьківщину й палко бажають нашому народові перемоги й миру.

За ініціативою наставників вітчизняні студенти 1 курсу, які навчаються за освітньою програмою «Українська мова і література та англійські філологічні студії», відвідували практичні заняття з української мови як іноземної і засідання наукового гуртка: слідкували за спільною роботою викладачів і здобувачів-інокомунікантів, ознайомлювалися з методикою викладання української мови як іноземної, готували завдання й тексти, обмінювалися  товариськими усмішками зі студентами з інших країн. Викладачі із хвилюванням спостерігали за першими кроками майбутніх учителів у професію. Накопичений матеріал наші здобувачі застосують під час навчальної практики для написання тез виступів до прийдешніх усеукраїнської і міжнародної конференцій «Інноваційні тенденції підготовки фахівців в умовах полікультурного та мультилінгвального глобалізованого світу» і «Діалог культур у Європейському освітньому просторі».

«Ми любимо українську мову!» – кажуть усі наші здобувачі.

29.11.2023