КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВРАЖАЮЧИЙ СИМБІОЗ ТАЛАНТУ ВИКЛАДАЧА КНУТД ВАЛЕРІЇ ДЕМЧЕНКО ТА СТУДЕНТКИ АКТОРСЬКОГО КУРСУ АНАСТАСІЇ ТАРКАНІЙ У НОВІЙ ВИСТАВІ

Драматична мультимедійна вистава «Азовсталь. Голоси» проєкт Валерії Демченко, яка не лише викладає на кафедрі сценічного мистецтва і культури Київського національного університету технологій та дизайну, а й є сучасним креативним режисером. Вистава «Азовсталь. Голоси» вирізняється не лише своєю вражаючою сценічною реалізацією, а й глибоким зануренням у суть сучасних драматичних історичних подій в Україні. Валерія Демченко, спільно із талановитим акторським колективом, створила творчий проєкт, який виходить за межі звичайної постановки.

Фото 1. Афіша вистави «Азовсталь. Голоси» реж. В. Демченко

Вистава розповідає історію Маріуполя і його захисників прожиту під час бомбардування міста російськими військами. Події оборони міста вплітаються в монологи, що розкривають глибинні духовні цінності кожної людини. Це не лише спогади про 86 днів оборони, а й монологи, де розкриваються духовні цінності кожної людини. Вистава ґрунтується на реальних подіях, що відбулися в Маріуполі. Твір викликає захоплення мужністю і співчуття до тих, хто пережив події, що могли трапитися з будь-ким із нас, та залишає потужне драматичне враження як символ захисту української землі та цінностей, відображаючи близькість до реальності подій.

Фото 2. Сцени з вистави «Азовсталь. Голоси»

У виставі голоси захисників виходять за межі простого оповідання. Вони стають персонажами, чия сутність живе в серці кожного, хто пам’ятає і вірить. У виставі звучать голоси реальних героїв: Пташки, Ореста, пілота гелікоптера та інших – голоси, які перетворюють страх на силу і відчай на волю.

Одну з головних ролей у виставі виконує талановита Анастасія Тарканій, студентка КНУТД, 4-го акторського курсу (худ. керівник курсу, нар. арт. Укр., проф. Лев Сомов). Її вражаюча гра в ролі української доброволиці-медикині з Азовсталі Пташки, відкриває нові горизонти акторської майстерності, даруючи глядачам неперевершений сценічний досвід, вносить свій унікальний вклад у формування образів та загальний концепт вистави. У цьому контексті «Азовсталь. Голоси» є не лише подією в світі театру, а й особливим творчим процесом, що поєднує досвід визнаних майстрів сцени та новаторський підхід молодих талантів, студентів КНУТД.

Фото 3. Анастасія Тарканій (Пташка)

Також у виставі зіграли – Руслан Мірошниченко, Ольга Собко, Олександр Жила, Олександр Заїка, Дмитро Коростильов. Актори не лише грають свої ролі, вони також стають голосами тих, кого вони раніше навіть не знали, але чиї долі нині їм доводиться втілювати на сцені.

Фото 4. Актори та глядачі після вистави з медикинею з Азовсталі Пташкою

Гастрольний тур вистави «Азовсталь. Голоси» став культурною подією, об’єднуючи глядачів із багатьох міст України та Європи. Ця вистава стала історією, яка розповідає про життя та взаємодію людей у контексті складного історичного періоду нашої держави. Міста України, такі як Київ, Одеса та Львів, відгукнулися на виставу з особливою увагою. Жителі цих міст отримали можливість пережити історію Азовсталі через гру персонажів, відчути емоції та поглибити розуміння важливих подій.

Валерія Демченко, Анастасія Тарканій та актори вистави були нагороджені Грамотою Приморської районної адміністрації Одеської міської ради за активну громадську позицію, популяризацію української культури і мистецтва, що допомагає підтримувати високий моральний і бойовий дух, готовність до захисту Української держави.

Фото 5. Грамота Приморської районної адміністрації Одеської міської ради

Гастрольний тур також охопив міста Європи, розширюючи коло глядачів та привертаючи увагу до української культури та сучасного театрального мистецтва.

У Женеві, Празі та Більбао глядачі мали нагоду відчути вплив української історії на сучасний світ, а також поглибити розуміння різноманіття культур та спільних тем, які об’єднують нас усіх у боротьбі проти країни-агресора Росії. У кожному місті глядачі відчули енергію вистави та залишилися під враженням від таланту акторів, режисерського підходу та сучасного погляду на історію. Гастрольний тур став важливим етапом у поширенні української культури за межами країни та сприяє побудові мостів між народами через театральне мистецтво.

Про виставу написали багато закордонних видань, зокрема вийшов репортаж у «Нью-йорк таймс». 

Фото 6. Репортаж у газеті «Нью-йорк таймс»

Режисер вистави Валерія Демченко (викладачка КНУТД) виступила з промовою в Женеві в ООН де згадала Україну, яка проходить важливий етап свого розвитку, виборюючи незалежність та відстоюючи територіальну цілісність у війні з імперською Росією, та наголосила, що вистава «Азовсталь. Голоси» є спробою представити різноманітність голосів, які складають основу нашого суспільства. «Ми віримо в силу театрального мистецтва як інструменту для відображення емоцій та задумів, які часто неймовірно важко висловити словами і ми сподіваємося, що наша вистава залишить у ваших серцях слід та сприятиме підтримці нашої країни на шляху до перемоги, свободи та розуміння», – сказала Валерія Демченко. (Посли місій ООН у Женеві аплодували артистам стоячи).

Фото 7. Валерія Демченко (викладач КНУТД) режисер вистави «Азовсталь. Голоси»

Проєкт «Азовсталь. Голоси» закликає стати голосами тих, хто зараз не може сказати за себе. Говоріть усім, хто може вас почути! Говоріть на весь світ! Разом до Перемоги!

Автор статті А. Коленко

04.12.2023