КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

АСПІРАНТ КАФЕДРИ ПРИВАТНОГО ТА ПУБЛІЧНОГО ПРАВА ЗДОБУВ ПЕРШЕ МІСЦЕ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ НАУКОВИХ РОБІТ ПІД ЕГІДОЮ USAID

З 29 листопада по 19 грудня 2023 року за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») тривав ІІІ Всеукраїнський конкурс «Краща наукова праця з проблематики муніципального права», метою якого було виявлення творчих та обдарованих науковців, які прагнуть долучитися до аналізу та вирішення проблемних питань удосконалення законодавства України про місцеве самоврядування.

Напередодні конкурсу Академією праці, соціальних відносин і туризму спільно з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» проведено опитування керівників сільських селищних, міських голів та їх заступників з метою дізнатися позицію органів місцевого самоврядування щодо основних проблем законодавства, що регулює діяльність органів місцевого самоврядування, а також проблем імплементації норм Європейської хартії місцевого самоврядування у законодавство України про місцеве самоврядування. Результати опитування взяті за основу для визначення основних напрямків дослідження оголошеного конкурсу (https://decentralization.gov.ua/news/17465?page=2).

До інституцій, які представляли конкурсанти, належали: Київський національний університет технологій та дизайну, Науково-дослідний інститут державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Академія праці, соціальних відносин і туризму.

Предметом дослідження конкурсантів були питання законодавчого забезпечення окремих напрямів організації та функціонування місцевого самоврядування, зокрема: антикорупційна експертиза в публічному адмініструванні та перспективи її впровадження органами місцевого самоврядування; недосконалість правового регулювання у частині сповіщення органів державної влади і органів місцевого самоврядування про проведення мирних зібрань, зокрема, і в умовах воєнного стану; вплив запровадження правового режиму воєнного стану на діяльність органів місцевого самоврядування; межі повноважень виконавчого комітету місцевої ради; недосконалість правового регулювання розміщення зовнішньої реклами як містоутворюючого фактора в частині повноважень органів місцевого самоврядування; розмежування територій сусідніх територіальних громад; дублювання військовою адміністрацією  повноважень місцевих рад; низький рівень стратегічного планування у сфері земельних відносин; проблемні питання формування місцевих бюджетів.

20 грудня 2023 року відбулося рецензування робіт та їх розгляд конкурсною комісією, а 21 грудня 2023 року – підбиття підсумків конкурсу, визначення переможців.

За рішенням конкурсної комісії про визначення переможців перше місце у ІІІ Всеукраїнському конкурсі «Краща наукова праця з проблематики муніципального права» здобув аспірант кафедри приватного та публічного права Київського національного університету технологій та дизайну Дасюк Віктор Володимирович, який підготував наукову конкурсну роботу на тему: «Антикорупційна експертиза в публічному адмініструванні та перспективи її впровадження органами місцевого самоврядування» (науковий керівник, д.ю.н., професор, професор кафедри приватного та публічного права Діордіца Ігор Володимирович).

Основний акцент у науковій роботі зроблено на розкритті сутності та особливостях впровадження антикорупційної експертизи нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування, а також формулюванні  напрямів законодавчого забезпечення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування. У науковій праці запропоновано наділити орган місцевого самоврядування статусом суб’єкта здійснення обов’язкової антикорупційної експертизи та можливістю утворювати відповідні підрозділи або уповноважувати осіб на виконання цієї антикорупційної функції шляхом внесення відповідних змін до ст. 55 Закону України «Про запобігання корупції» та ст. 59 «Про місцеве самоврядування в Україні».

22 грудня 2023 року на Восьмій Всеукраїнській науково-практичній конференції «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості», що проводилася Академією праці, соціальних відносин і туризму за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») було оголошено результати ІІІ Всеукраїнського конкурсу «Краща наукова праця з проблематики муніципального права».

Початок конференції обумовили вітальні слова Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука (вітальний лист), виступи голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, заступниці Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександри Азархіної, голови Федерації професійних спілок України Григорія Осового, виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана та інших поважних учасників.

Під час конференції Дасюком Віктором Володимировичем було презентовано наукову роботу, подану на конкурс.

Після виступу Дасюка Віктора Володимировича було нагороджено кришталевою статуеткою та сертифікатом Програми Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development, USAID) «Справедливість для всіх» за перше місце у ІІІ Всеукраїнському конкурсі «Краща наукова праця з проблематики муніципального права».

Вітаємо переможця, наукового керівника та колектив кафедри приватного та публічного права із вагомим науковим здобутком, а також бажаємо подальших наукових звершень!

25.12.2023