КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МІЖНАРОДНА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ВИСТАВКА «LEATHER&SHOES» ЯК ІНСТРУМЕНТ ДІЄВОЇ КОМУНІКАЦІЇ КНУТД

З 23 по 26 січня 2024 року в Міжнародному виставковому центрі – найбільшому виставковому комплексі України, відбулася 47-ма Міжнародна спеціалізована виставка взуття, шкіргалантереї, хутра та комплектуючих «Leather&Shoes». Захід є потужною платформою для демонстрації здобутків науково-технічного, мистецького і творчого потенціалу Університету, залучення бізнесу, встановлення нових партнерських зв’язків та моніторингу потреб сучасного ринку, тенденцій фешн-індустрії, і сприяє синергії бізнесу, освіти та науки.

І саме у воєнний час «Київський національний університет технологій та дизайну є українським флагманом із 93-річним досвідом підготовки фахівців у галузі дизайну, виробництва та технологій індустрії моди», – зазначив ректор КНУТД Іван Грищенко, д. е. н., проф., академік НАПН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Традиційно Університет за підтримки «ArtExpoUkraine» бере участь та презентує наукові та творчі здобутки – креативні роботи студентів, аспірантів, науково-педагогічних працівників.

У перший день виставки стенд Університету відвідали його представники: Володимир Стаценко, проректор з цифрової трансформації, д. т. н., проф.; Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, д. т. н., проф.; Калина Пашкевич, декан факультету дизайну, д. т. н., проф.; Олександра Ольшанська, декан факультету управління та бізнес-дизайну, д.е.н, проф.; Ольга Гараніна, завідувач кафедри технології моди, д. т. н. проф.; професори кафедри технології моди: Віктор Ліщук, д. т. н., проф. та Наталія Первая, д. т. н., проф.; Тимофій Липський, доцент кафедри, к. т. н. Вони наголосили, що представлений широкий асортимент інноваційних розробок моделей ергономічного сучасного взуття та їх колекцій різного призначення, зокрема для військових, для осіб з особливими потребами тощо, є показником високого професійного рівня НПП, студентів та свідчить про важливість внеску КНУТД у майбутню перемогу України.     

Експозиція стенду Університету об’єднала досягнення здобувачів вищої освіти та викладачів різних факультетів Університету: мистецтв і моди, дизайну, мехатроніки та комп’ютерних технологій, управління і бізнес-дизайну та інших. Кілька років поспіль Університет презентує освітні програми, у рамках яких здійснює підготовку фахівців для фешн-індустрії: дизайнерів, художників-модельєрів, конструкторів, технологів, механіків тощо. Також було представлено результати наукових досліджень викладачів та креативні проєкти здобувачів вищої освіти, які є призерами міжнародних конкурсів «Печерські Каштани», «Сузір’я «Каштан», «Digital Fashion», організовані КНУТД.

В експозиції стенду університету представлено колекції здобувачів вищої освіти  за освітніми програмами «Індустрія моди», «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди», а також моделі взуття, виготовлені аспірантами та науково-педагогічними працівниками кафедри технології моди для різних сегментів споживачів з урахуванням вимог безпеки, екологічності та естетичності, зі штучної шкіри з рослинної сировини, з натуральної шкіри, оздобленої фінішними композиціями та лазерним гравіруванням, кастомізовані та стилізовані традиційною символікою української вишивки.

 

 

З-поміж експонатів на стенді також представлено експериментальні колекції військового взуття з актуальним патріотичним дизайном, що отримали схвальні відгуки фахівців.

 

У рамках заходу за результатами розпочатого міжнародного проєкту ЄС Еразмус + «3D Концепції для освіти моди в Україні» представлено презентацію про застосування цифрового дизайну, як складової індустрії моди, що відповідає пріоритетам ЄС щодо «Зеленого курсу», цифрової трансформації, миру та людського розвитку, а також сталого зростання.

Під час роботи стенду представники університету конструктивно спілкувалися з професійною аудиторією та іншими відвідувачами, надавали консультації та інформативний матеріал про освітню та наукову діяльність КНУТД у сфері індустрії моди. Так, у рамках роботи виставки відбулися зустрічі з представниками компаній-партнерів з виробництва взуття Soldi (м. Київ, Україна), Prime (м. Бровари, Україна) щодо розширення форм співпраці. Результати експериментів із 3D-друку у вигляді зразків взуттєвих колодок та підошов зацікавили представників компанії «3Dees», що є однією з лідерів у галузі прогресивного 3D-обладнання та технологій. Налагодженню нових партнерських зв’язків сприяли перемовини з «АгроТехКожа» (м. Київ, Україна) щодо комплектуючих для взуття (шкіра, клеї, апретури), а також з виробниками взуття BREND (Польща) та LAPYA trend (Турція). 

Підсумовуючи результати роботи стенду Київського національного університету технологій та дизайну в рамках 47-ї Міжнародної спеціалізованої виставки взуття, шкіргалантереї, хутра та комплектуючих «Leather&Shoes» потрібно зазначити, що  Університет має потужний кадровий склад викладачів, які зорієнтовані на постійний професійний та інноваційний розвиток, високу результативність студентської творчої та наукової діяльності.  

Дякуємо організаторам виставки «ArtExpoUkraine» за можливість у важкий для нашої держави воєнний час обмінятись ідеями, поділитися інноваційними розробками в галузі фешн-індустрії, зокрема в шкіряному, взуттєвому виробництвах, що сприятиме розвитку економіки країни, підтримці ЗСУ та повоєнному відновленню України.

29.01.2024