КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВОРКШОП ПРО ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ КАФЕДРИ ПРИВАТНОГО ТА ПУБЛІЧНОГО ПРАВА

12 лютого 2024 року з метою підвищення якості освітнього процесу за підтримки Міністерства освіти і науки України та Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти на платформі Ukraine Global Faculty відбувся воркшоп для здобувачів першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти зі спеціальності «Право», першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальностей 052 «Політологія» та 054 «Соціологія» інвестора, підприємця, визнаного експерта у сфері міжнародних фінансових ринків та криптовалют, засновника Web3-університету професій майбутнього «Learn to Earn Global» та блокчейн-платформи «Amsets» Михайла Пацана (Michael Patsan) на тему: «Використання генеративного штучного інтелекту в повсякденному житті» (Using Generative Artificial Intelligence in Everyday Life).

З урахуванням досвіду торгівлі на фондовому ринку, авторства численних статей для бізнес-видань та участі у спеціалізованих та міжнародних конференціях, освітою з прикладної математики в Університеті Массачусетсу та економіки в Стенфордському університеті, а також досвідом консультування і навчання інвесторів з 2011 року, Михайло Пацан став ідеальним лектором для обговорення теми генеративного штучного інтелекту.

Програма семінару включала огляд основ штучного інтелекту та його практичне застосування. Учасники дізналися про реальні випадки використання штучного інтелекту для створення тексту, голосу, музики, зображень і відео. Михайло Пацан поділився своїм досвідом створення персональних чат-ботів на основі ChatGPT, що є яскравим прикладом можливостей генеративного штучного інтелекту. «Генеративні AI-моделі мають величезний потенціал для творчості та інновацій», - наголосив Михайло Пацан.

Варто зазначити, що генеративні штучні інтелекти, такі як системи, що створюють текст, зображення, музику, відео та інші види контенту, постають перед юридичною спільнотою з новими викликами в контексті авторського права. Центральним питанням є визначення, хто або що володіє авторським правом на твори, створені за допомогою генеративного штучного інтелекту: сама машина, розробник штучного інтелекту, користувач, який ініціює створення твору, чи хтось інший.

Тема воркшопу «Використання генеративного штучного інтелекту в повсякденному житті», привернула значну увагу, оскільки генеративний штучний інтелект стає все більш важливою частиною багатьох секторів, включаючи медіа, рекламу, освіту та розваги. Учасники семінару мали унікальну можливість дізнатися про реальні випадки використання штучного інтелекту для створення текстів, голосових повідомлень, музики, зображень і відео. «Штучний інтелект - електроенергія майбутнього». Він укорінився у звичайне життя і тому потрібно вчитися використовувати цей ресурс для продуктивної роботи», як влучно зауважив лектор. Згадав лектор і про користь штучного інтелекту для юристів.

Серед учасників воркшопу було багато науковців, які поділилися своїм досвідом використанні інструментів штучного інтелекту для проведення дослідження. А присутнім здобувачам вищої освіти воркшоп дав не лише теоретичну базу та уявлення про популярні штучні інтелекти, але й розуміння того, як можна застосовувати ці технології у своїй майбутній професійній діяльності та щоденному житті. «Штучний інтелект вже використовується в багатьох сферах нашого життя, і його вплив буде лише зростати», - підсумував Михайло Пацан.

За результатами воркшопу Михайла Пацана здобувачі вищої освіти кафедри приватного та публічного права отримали сертифікати.

 

Воркшоп «Використання генеративного штучного інтелекту в повсякденному житті» сприяв підвищенню обізнаності про можливості та переваги штучного інтелекту. Він надав учасникам базові інструменти та знання, необхідні для використання генеративного штучного інтелекту для збільшення продуктивності в повсякденному житті.

16.02.2024