КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗДОБУВАЧІ ОСВІТИ КНУТД У ВИХОРІ ЖИТТЯ ТА ТВОРІВ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Навчальна практика студентів 2-го курсу кафедри сценічного мистецтва і культури завершилася довгоочікуваною прем’єрою вистави «Леся Українка. Вершники мрій».

  

Нестор Гамбарашвілі – М. Щербак,  грузинська родина – А. Качура, О. Ємельяненко,

А. Капінус, Я. Швед, А. Рибачук, Л. Пасічник

 

Це стало першою великою й неймовірно цікавою спільною роботою здобувачів освіти кафедри сценічного мистецтва і культури, майстерні заслуженої артистки України Олени Лазовіч та акторів Театру «Майстерні Олени Лазовіч». Зокрема, режисеркою вистави стала Аліка Федотова, досвідчена акторка театру та педагог.

Життя і творчість Лесі Українки студенти в майстерні Олени Лазовіч досліджують уже півтора року. Спершу, вони зосередилися на поезії та листах Лариси Петрівни, організовували поетичні вечори її творчості. Та вже за рік, кожен зі здобувачів освіти, підготував і створив авторську годинну моновиставу про її життєвий шлях. Саме з цих моновистав згодом і склалася вистава «Леся Українка. Вершники мрій».

  

Леся Українка – Олександра Сотнікова

 

На сцені було відтворено життєвий шлях Лесі Українки від дитинства, – коли зовсім маленька дівчинка долає перші важкі випробування, операції, перебуває у численних у її житті лікарнях, згодом – щасливу і сильну, вже дорослу дівчину, відчайдушно та щиро закохану, яка попри все радіє життю.

  

Леся Українка – Людмила Пасічник

 

Також глядач дізнається про подорожі Лесі Українки Європою, Єгиптом, Грузією, про її життя у Києві, доленосні для неї зустрічі, дружбу, трагічну втрату коханого...

  

Леся Українка – Анастасія Сальникова, медпрацівниці – Людмила Пасічник, Ярослава Швед, Анастасія Капінус

 

Попри слабке здоров’я, поетка та драматургиня, мала неабияку жагу до життя. Лікуючи туберкульоз кісток, вона подорожувала Європою та у листах описувала все, що бачила, про що думала, що відчувала.

Зокрема, і що дуже важливо, з особистих листів Лесі Українки, дізнаємося подробиці її ретельної і важкої праці над найвидатнішими творами: «Лісовою піснею», «Одержимою», «Камінним господарем», «Іфігенією в Тавриді»...

  

Анастасія Коваль у ролі Долорес

 

Вистава просякнута захопленням, любов’ю до геніальної Лесі Українки та її неймовірною поезією – її потужне слово не лишило байдужим жодного глядача.

 

Міріам – Анастасія Капінус

 

Вразило і художнє оформлення вистави, над яким працювати самі студенти кафедри сценічного мистецтва і культури, разом із режисеркою Алікою Федотовою.

 

Лицар – актор Театру «Майстерня Олени Лазовіч» Андрій Волошин,

 піддані – студентки КНУТД Олександра Сотнікова, Анастасія Сальникова

 

Особистість Лесі Українки та її доробок, звісно, неможливо осягнути однією виставою. У процесі творчого дослідження студентами життя славетної поетки постає безліч запитань, які не залишають у спокої – це підтверджують і самі творці вистави.

 

Хто така Лариса Петрівна Косач?

Що ми знаємо про неї, крім даних про її хворобу?

У чому її сила і талант?

Чому в неї закохувались?

Чому за нею тужили?

Чому ми читаємо її листи, а не листи до неї?

Леся Українка – Олександра Сотнікова, лікарі – Артемій Рибачук, Олексій Ємельяненко

 

Леся Українка – Анастасія Сальникова, медсестри – Людмила Пасічник,

Анастасія Капінус, Ярослава Швед

 

Наші студенти розповіли про щастя, кохання й натхнення Лесі Українки її мовою. Розповіли щиро та влучно, від усього серця.

 

Грецькі боги – Людмила Пасічник, Олександра Сотнікова, Артемій Рибачук,

Ярослава Швед, Максим Щербак, Анастасія Коваль, Анастасія Капінус,

Олексій Ємельяненко, Анастасія Сальникова, Поліна Кочуг

 

Єгиптянин – актор «Майстерні Олени Лазовіч» – Андрій Волошин,

Леся Українка – Поліна Кочуг

 

Для втілення задуму авторів вистави, кейтерингова компанія «Простір виняткових спогадів. «Pochayna Event Hall» люб’язно надала приміщення. Студенти КНУТД зіграли виставу «Леся Українка. Вершники мрій» у рамках великого спільного театрального проєкту «Людина і час», мета якого, ознайомити глядача з видатними діячами України та світу. Упродовж проєкту, що триватиме з лютого до квітня, актори Театру «Майстерня Олени Лазовіч» та студенти кафедри сценічного мистецтва КНУТД представлять глядачам сучасне бачення життя, думок, переживань творчості легендарних постатей української та світової культури.

 

Леся Українка – Ярослава Швед

 

Вистава «Леся Українка. Вершники мрій», ми певні, і здобувачі освіти кафедри сценічного мистецтва і культури, творчо зростатимуть, розвиватимуться, надихатимуть і спонукатимуть до роздумів, ставатимуть кращими і цікавішими, а актори будуть щасливі побачити глядачів у залі знову і знову!

 

Автор тексту Тетяна Фруктова

Фото Христина Урсуляк

13.03.2024