КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА ЯК НЕВІД’ЄМНА СКЛАДОВА ЕФЕКТИВНОГО НАВЧАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ» НА ФАКУЛЬТЕТІ МИСТЕЦТВ І МОДИ

На початку ІІ-го семестру, 6 березня 2024 року, для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня, кафедр моди та стилю, професійної освіти в сфері технологій та дизайну, технології моди та цифрового мистецтва факультету мистецтв і моди КНУТД відбувся практичний семінар з теми «Неформальна освіта як невід’ємна складова ефективного навчання здобувачів вищої освіти». Захід присвячено аналізу основних переваг неформальної освіти в освітньому процесі, проблемам щодо пошуку та використання дистанційних платформ та сервісів для здобувачів вищої освіти, характеристиці найбільш популярних платформ для неформальної освіти.

Неформальну освіту зазвичай здобувають за освітніми програмами та вона не передбачає присудження визнаних державою освітніх кваліфікацій за рівнями освіти, але може завершуватися присвоєнням професійних та/або присудженням часткових освітніх кваліфікацій. Найчастіше вона організовується у формі короткострокових курсів, тренінгів, майстер-класів, семінарів, вебінарів тощо. Основними цілями такої освіти є можливість набуття додаткових професійних і особистісних компетенцій її учасників.

Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, доктор технічних наук, професор, відкриваючи захід зазначила, що університет усіляко підтримує та заохочує здобувачів вищої освіти до отримання знань не лише в рамках обраних освітніх програм, а й шляхом неформальної освіти, визнає отримані результати, пропонує різні можливості для використання ресурсу неформальної освіти у реалізації індивідуальної освітньої траєкторії.

У семінарі також взяли участь науково-педагогічні працівники факультету – заступники декана А. Колодяжна, Т. Дзикович, О. Водзінська; завідувачі кафедр Т. Струмінська, А. Дубрівна; куратори Я. Мамченко, С. Лозовенко та В. Кернеш.

 

Учасникам було продемонстровано сторінку з неформальної освіти на сайті Університету, де можна знайти важливу і корисну інформацію.

Під час семінару Наталія Валентинівна розповіла студентам освітньо-професійних програм «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості», «Психологія», «Конструювання та технології швейних виробів», «Текстильні технології моди та інтер’єрного простору», «Цифрове мистецтво», «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» про те, що результати навчання, здобуті шляхом неформальної освіти, визнаються в системі формальної освіти в порядку, визначеному законодавством: Законом України «Про вищу освіту», наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку визнання у вищій та фаховій передвищій освіті результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти». Процедури визнання таких результатів регламентуються Положенням про порядок визнання та перезарахування результатів навчання, здобутих шляхом формальної, неформальної та/або інформальної освіти та визначення академічної різниці у Київському національному університеті технологій та дизайну. Право на визнання результатів навчання у неформальній освіті поширюється на здобувачів усіх рівнів освіти в КНУТД.

Таким правом скористалися здобувачі вищої освіти ОПП «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості» першого (бакалаврського) рівня (група БШМК-20) Євгенія Лазарів та Анастасія Молодан. Так, студентки успішно завершили навчання на курсах «Основи графічного дизайну», «Digital Fashion Mindest», інтенсив «Створюємо дизайни для соціальних мереж за допомогою Canva», «Learn Digital Painting to Make Cell Shaded Concept Art», «ProCreate Masterclass: How to Draw and Paint on iPad Course», отримали сертифікати, що уможливило зарахувати отримані ними  компетентності в неформальній освіті як результати вивчення тем дисципліни «Комп’ютерний дизайн виробів».

Здобувачі вищої освіти поділилися власним досвідом і розповіли про алгоритм отримання доступу до курсів від університету та перелік онлайн-платформ, що можна знайти на сайті КНУТД в розділі «Неформальна та інформальна освіта». Євгенія та Анастасія розповіли про платформи Coursera та Udemy, як такі, що мають велике різноманіття курсів. Дівчата звернули увагу, що онлайн-курси на цих платформах не залежать від набору груп і розпочинати проходження студенти можуть індивідуально. Також здобувачам були надані практичні рекомендації з пошуку відкритих освітніх курсів та роботі на дистанційних платформах, дані відповіді на запитання.

Під час жвавої дискусії було акцентовано увагу на тому, що неформальна освіта є незамінним явищем різнобічної освіти особистості протягом усього життя, а також здатна забезпечити якісну підтримку та розширити формальну освіту, що відповідає вимогам сучасного суспільства. Тільки тоді навчання стає ефективним.

Шановні наші здобувачі, бажаємо вам величезної мотивації до здобуття знань!

13.03.2024