КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВПЛИВ МИСТЕЦТВА НА ФОРМУВАННЯ СВІТОГЛЯДУ МОЛОДІ

 

Мистецтво має велике і прекрасне завдання:

виховувати сильних і твердих людей української нації.

Олена Теліга

 

13 березня 2024 року здобувачі освіти освітнього рівня бакалавр та магістр, спеціальності 075 «Маркетинг», кафедри маркетингу та комунікаційного дизайну разом зі кураторами Оленою Євсейцевою, к. е. н., доц., Світланою Бебко, д. е. н., проф., Катериною Шіковець, к. е. н., доц., Галиною Квітою, к. е. н., доц. відвідали Виставковий центр «Мистецький простір КНУТД», де презентується персональна виставка робіт «…МИРНИЙ СОН» відомого українського художника, викладача університету, члена Національної спілки художників України Дмитра Коваля.

 

 

До експозиції виставки увійшли такі відомі твори митця як: «Дівчина-весна», «Мій сон. Мирний сад», «Прохолодна ніч», «Перевтілення», «Останні промені сонця», «Привиди старого озера», «Східна принцеса» та багато інших. Центральною картиною виставки став монументальний за формою та художнім наповненням твір «Українська молитва» – як образ української автентичності, символ вічності й переродження.

 

 

Студенти були вражені технікою живопису Дмитра Коваля. Вона оригінальна, і непросто знайти однозначне її визначення. Більшість здобувачів освіти, наполягали що це техніка імпресіонізму, інші побачили у творах митця традиції пуантилізму. Відтак усі зійшлися на думці, що це незвичайний авторський стиль митця у поєднанні з ніжною колористикою та глибоким символізмом, який створює атмосферу казкової реальності – ностальгійну, загадкову та самобутню.

Теми, які порушує художник у своїх творах мистецтва, дуже актуальні. Війна змінила життя кожного українця, змінила світ і світогляд, пріоритети і мрії. Нині найбільшої цінності набули прості буденні речі – день і ніч без повітряних тривог, усмішки дітей, рідних, колег, підтримка тих, хто поруч, хто воює і захищає, хто вірить і чекає… І єдина мрія для всіх – Мир та Перемога!

Після завершення перегляду експозиції, куратори груп запропонували студентам написати невеликі есе з теми: «У чому сьогодні полягають найбільші цінності життя?».

 

 

Виставка залишила в душі приємний враження. Відразу з’являється багато ідей та творчих задумів. Щиро вдячні Дмитрові Ковалю за натхнення та позитив.

 

З повагою та вдячністю, кафедра маркетингу та комунікаційного дизайну

20.03.2024