КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДІЛОВА ГРА ЯК ОДИН ІЗ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ

У межах вивчення освітніх компонент «Основи підприємництва» та “Організація власного бізнесу” 29 квітня 2024 року на кафедрі підприємництва та бізнесу було організовано проведення ділової гри на основі бізнес-симуляції між студентами 1-го та 2-го курсів спеціальності 076 Підприємництво та торгівля.

Проведення ділової ігри на основі бізнес-симуляції дозволяє  активізувати  не тільки навчальну діяльність  здобувачів, а й розвивати  науково-пошуковий, творчий, професійний процес. Змагальний дух ділової гри, розкриває у здобувачів  здатність до абстрактного мислення, аналізу і синтезу, готовність діяти в нестандартних ситуаціях; оцінювати наслідки прийнятих рішень; вміння керувати командою (колективом), а також дає можливість змоделювати об'єктивні умови і систему відносин у команді, провести самостійний аналіз проблеми та розробити варіант рішення.

Модератором ділової гри був завідувач кафедри підприємництва та бізнесу, д.е.н., професор Талят Енверович Бєлялов.

 

За правилами ділової гри здобувачі  були поділені на чотири команди. Бєлялов Т.Е. назвав цілі команд, умови та правила гри. Зокрема, кожній команді надавались умовні бізнес-інструменти: один маркер різного кольору (інструмент виробництва), п’ять  деревʼяних кубиків та умовні кошти в сумі 50 грн. Завданням ділової гри було за заданий  проміжок часу розфарбувати 1-у сторону кубика різними кольорами та продати за 80 грн (умовні). У процесі фарбування учасники мали вести перемовини з іншими командами щодо обміну маркерами, процесу купівлі-продажу як кубиків, так і маркерів. Та команда, котра швидше виконає завдання отримує кошти. Наступний етап гри полягав  на фарбуванні інших сторін кубиків та їх продажу за більшу ціну ніж початкова. Кожна команда у процесі ділової гри повинна була  купити, розфарбувати та продати більшу кількість кубиків. Переможною визначалась та команда, яка значно ефективніше і грамотніше використає ресурси,  ситуацію та заробить більше фінансів!

 

 

По завершенню ділової гри було проведено  підсумки результатів праці та наполегливості учасників. Підраховано фінанси, які кожна команда намагалися заробити та визначено команду-переможця, якою стала команда у складі здобувачів другого курсу спеціальності 076 Підприємництво та торгівля: Тимофія Закутнього, Сергія Галя, Єлизавети Терещенко та Сергія Атаманенко.

  

У результаті проведення даної ділової гри здобувачі  навчилися формувати ефективні команди, обирати лідера, проводити оцінювання індивідуальної та групової діяльності, а також набули  таких навичок, як:

  • вміння створювати та знаходити шляхи вирішення проблем;
  • вміння комунікувати з командою (групою), приводити свої аргументи та відстоювати власну думку;
  • вміння входити в певну роль, пристосовуватись до неї та виконувати;
  • вміння орієнтуватися в ролях інших учасників команди  та активно проводити спілкування.

Також в ході гри учасники обговорювали добрі та недосконалі практики ведення бізнесу, і роль бізнесу у досягнені Цілей сталого розвитку.

02.05.2024