КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ТРЕТЯ ЛЕКЦІЯ З АВТОРСЬКОГО КУРСУ ВАЛЕРІЯ РИБАСА

Програма авторського курсу Валерія Рибаса, директора «ТК-Фурнітура», «Економіка нитки та фурнітури» продовжує свою реалізацію. У його рамках 23 квітня 2024 року відбулася третя зустріч, на якій розглядалася фурнітура для потреб легкої промисловості.

Поєднуючи досвід та стратегію, ТОВ «ТК-Фурнітура» за 24 роки існування як торгівельний, офіційний та ексклюзивний представник в Україні більш ніж півтора десятка брендів світового рівня, співпрацює тільки з найкращими виробниками, забезпечує комплексне постачання фурнітури та обладнання на підприємства швейної, взуттєвої, шкіряної, меблевої та інших галузей промисловості.

Третю лекцію поспіль пан Валерій збирає повні зали слухачів. Традиційно для наочності спікер використав плакати з різновидами застібок-блискавок, фастексів, люверсів, хольнітенів, блочків, тасьм, стрічок тощо. Викладення матеріалу лекції відбувалося також із відеосупроводом.

 

На початку заняття Валерій В’ячеславович означив тему, план лекції та її зв’язок з попередніми темами. Спікер структурував досить широкий матеріал лекції та умовно розділив його на частини відповідно до видів фурнітури, розлого розповідаючи про ґудзики, застібки-блискавки, текстильні застібки, металеву і пластикову фурнітуру й стрічки, тасьми тощо, та наголосив, що фурнітура займає невелику частку в собівартості готового виробу.

Розпочав Валерій В’ячеславович із детального розгляду асортименту різновидів ґудзиків, їх країн-виробників, систематизував за матеріалом, призначенням, розміром, формою, кількістю отворів або видом ніжки, сферою використання, способами виготовлення тощо. Нагадав слухачам натуральні матеріали для виготовлення ґудзиків – перламутр, дерево, камінь, метал, смола, скло, ріг тощо. Також перелічив синтетичні матеріали – галаліт, акрилат, фенопласт, амінопласт, полістирол, поліефір, поліамід тощо та описав їх властивості. Розповів про сучасні машини напівавтоматичної дії для пришивання ґудзиків – з двома, чотирма проколами, подальшим обмотуванням ніжки тощо. Спікер окреслив, що ґудзики мають бути міцними, не ламатися, не втрачати блиск і колір, тобто не змінювати зовнішній вигляд під впливом засобів прання, хімчистки, сонця, води тощо. Також наголосив, що ТОВ «ТК-Фурнітура» здійснює фарбування та тонування ґудзиків відповідно до кольору текстильного виробу.

Так само вдало лектор упорядкував матеріал щодо застібок-блискавок. Від історії їх виникнення, складових їхньої конструкції, двох текстильних стрічок, на яких по краю закріплені пластмасові або металеві ланки, що утворені роздільними зубцями або кільцями суцільної спіралі. З’єднання або роз’єднання половинок здійснюється замком – слайдером або бігунком, який переміщається по стрічках, і при цьому кожна ланка фіксується їх парою з протилежного боку. Виділив роз’ємні і нероз’ємні застібки-блискавки, закцентував на більш спрощеній конструкції нероз’ємної із-за обмежувачів з двох сторін. У роз’ємних застібках-блискавках на одній (нижній) стороні міститься обмежувач з гніздом на одному краї, у яке входить штифт з другого краю. Штифт вільно проходить крізь отвір бігунка, фіксується у гнізді, з’єднує краї тасьми. Пояснив, що через більше навантаження на нижню сторону роз’ємної застібки-блискавки, ніж на всю іншу тасьму, вона має бути більш укріпленою. Лектор також наголосив на інших показниках якості виробу – кривизні, хвилястості, щільності текстильної стрічки, легкості ходу замка, фіксації ланки на слайдері тощо. Присутнім цікаво було почути про вітчизняного виробника ПАТ «Молнія» у Київській області та відомі закордонні бренди – YKK, Salmi, Coats тощо, матеріали та їх характеристики, особливості виробництва та конструкції спіральної, тракторної, металевої, потаємної застібок-блискавок. Окремо спікер розповів про конструкції бігунків для унеможливлювання несподіваного розстібання виробів. Також зазначив, що застібки-блискавки використовують у якості декорування одягу тощо.

У наступній частині лекції спікер розлого поінформував присутніх про текстильні застібки різного призначення та виробництва, окреслив сферу їх використання, зокрема під час виготовлення одягу, взуття, рюкзаків і сумок, туристичного спорядження, меблів, штор тощо. Валерій В’ячеславович зазначив, що текстильна застібка складається з двох стрічок, петельної та гачкової, що з’єднуються лицьовими сторонами між собою, виготовляється з поліефірних і поліамідних волокон на ткацьких машинах. За способом з’єднання з виробом розрізняють ниткові, як найбільш розповсюджені, та клейові текстильні застібки. Текстильну застібку рекомендовано пришивати по краю застібки, вільної від гачків і петель. Також Валерій В’ячеславович наголосив на критеріях якості текстильної застібки – міцність розшарування та зсуву; кількість циклів відкриття та закриття; стійкість до сонячних променів, прання, хімічного чищення тощо.

Не залишилася поза увагою спікера металева та пластикова фурнітура, різновиди якої широко використовуються майже в усіх сферах життя, зокрема в ремонті та пошитті одягу, взуття, сумок, аксесуарів для туризму, спорту, виготовленні біжутерії, інтер’єрного текстилю, ременів безпеки тощо. Асортимент пластикової фурнітури представлений застібками, фастексами, хольнітенами, пряжками швидкого скидання, карабінами, пряжками-рамками/регуляторами, люверсами, фіксаторами і наконечниками для шнура, кнопками, напівкільцями тощо. Валерій В’ячеславович доступно пояснив, що металофурнітура виготовляється із чорних, кольорових металів та їх сплавів. У виробництві тих чи інших сплавів використовують нікель, алюміній, хром, мідь, латунь тощо. Відомі виробники металевої фурнітури експериментують зі сплавами і зберігають їх у таємниці. З-поміж металевої фурнітури розповсюдженими є карабіни, кільця, люверси, блочки, півкільця, пряжки для ременів, рамки, зокрема з обмежувачем, хольнітени, кнопки. Відмінною рисою металевої швейної фурнітури від пластикової швейної фурнітури є такі показники, як міцність, зносостійкість, пластичність і колір. Також лектор описав прилади для встановлення металофурнітури.

У завершальній частині лекції спікер висвітлив матеріал про ремінні, кіперні, репсові, світлоповертаючі, стрічки, еластичні, декоративні тасьми, шнури та зазначив, що асортимент їх дуже широкий.

Завершилась лекція запитаннями до спікера, адже її матеріал був інформативним та захопливим. Після цього всі охочі підходили та розглядали на стендах різновиди застібок-блискавок, фастексів, люверсів, хольнітенів, блочків, тасьм, стрічок тощо.

Високий професійний та культурний рівень доповідача справили глибоке враження на присутніх та викликали гарячі аплодисменти!

Лекція Валерія В’ячеславовича стала значущою подією для здобувачів освіти багатьох спеціальностей і викладачів університету, а також допомогла їм поглибити розуміння природи та значення різновидів широкого спектру фурнітури. Ініціатива співпраці з таким відомим фахівцем у галузі легкої промисловості виявилася вельми змістовною та плідною для всіх учасників заходу та допомогла зрозуміти складні аспекти технології їх виготовлення тощо.

Висловлюємо спікеру щиру подяку за надзвичайно цікавий та корисний матеріал чергової лекції, яка мотивує, надихає, спонукає та сприяє формуванню фахових компетентностей!

 

06.05.2024