КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЕКСКУРСІЯ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ КАФЕДРИ ЦИФРОВОГО МИСТЕЦТВА В «PINCHUK ART CENTRE»

1 травня 2024 року Олеся Рибченко, доцент кафедри цифрового мистецтва провела екскурсію в Міжнародному центрі сучасного мистецтва «Pinchuk Art Centre», для здобувачів освіти спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» (група БЦМ-23) та для здобувачів освіти (С-3, С-6), що обрали із загальноуніверситетського каталогу ДВВС «Скетчинг. Базовий курс», яку забезпечує кафедра цифрового мистецтва.

Студенти КНУТД перед екскурсією

 

 

Студенти КНУТД

 

За попередньою домовленістю з адміністрацією центру, студенти мали змогу ознайомитися з двома представленими експозиціями. Спершу студенти завітали на виставку відомого українського художника – «Олександр Ройбурт. Теорема влади».

Тема влади в сьогоднішньому світі є надзвичайно актуальною. Російська війна проти України стала фронтиром протистояння диктатури та демократії. Іншим глобальним викликом є популізм. Олександр Ройтбурд вірив у просвітницький проєкт та здатність громадянського суспільства відстоювати універсальні цінності. А в неконтрольованій владі вбачав загрозу як для прав і свобод, так і для неї самої», зі слів куратора виставки Костянтина Дорошенка – на офіційному сайті «Pinchuk Art Centre».

 

Студенти КНУТД у залі «Pinchuk Art Centre»

 

Студенти КНУТД «Pinchuk Art Centre»

 

Потім студенти завітали до Міжнародної групової виставки «Я з тобою», 15 відомих молодих художників світу з України, Мексики, Туреччини, Індії, Бельгії, Франції, Данії та США. «Міжнародна групова виставка «Я з тобою» про вміння співпереживати, про людські трагедії, що розгортаються на тлі пейзажів, проте понівечена земля врешті квітне паростками надії» – з офіційного сайту «Pinchuk Art Centre».

  

Студенти КНУТД у залі «Міжнародна групова виставка «Я з тобою»

 

Дані проєкти налічують близько 50 автентичних експонатів, з-поміж яких не лише живописні полотна, відео і аудіоінсталяції, це і артпростори, що взаємодіють з глядачами, от як, наприклад, робота індійського художника Шилпа Гупта «Бо на язиці твоєму я не можу вміститися» (надано музеєм Voorlinden, Вассенаар, Нідерланди) 2017–2018 рр. (колонки, мікрофони, друкований текст та металеві підставки), що апелює до питання знищених поетів.

З офіційного сайту міжнародного центру сучасного мистецтва Pinchuk Art Centre

 

Через занурення в простір, де лунає поезія різними мовами ви потрапляєте в філософію поетичних рядків, і це зовсім інша мова мистецтва, вона побудована на компліментарності і взаємодії різних можливостей арту, тому, вважаємо, це є важливим для сучасної молоді, що навчається на творчих спеціальностях у КНУТД, аби сприяти широкому розумінню сучасного світового мистецтва його можливостей і завдань.

09.05.2024