КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПАМ’ЯТАЄМО! До Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цьогоріч 8 травня Україна вперше відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 рр. Ми вшановуємо пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом і переміг його, та всіх жертв Другої світової війни.

29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Цим ми приєдналися до європейської традиції відзначення цієї пам’ятної дати.

Участь у тій війні взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн – у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, у тій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини.

Жертвами Другої світової стали військові, а також остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише зброя й масштабні бої. Це – долі багатьох людей, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. Моторошні свідчення учасників Другої світової війни про воєнні злочини, на жаль, для України в ХХІ столітті стали реальністю. Тепер російські літаки й військові знищують і руйнують усе, що є на їхньому шляху на території України…

У 1939–1945 роках тоталітарні режими, націонал-соціалістичний (нацистський) у Німеччині й комуністичний у СРСР, вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, унаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Україна проходить складний шлях осмислення своєї історії. Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв, у таборах смерті, в окупованих містах і селах. Усі ми в неоплатному боргу перед полеглими у боротьбі за свободу та гідність людини.

Із 2014 року наша країна і весь український народ стійко захищають суверенітет нашої держави, виборюють право на існування за європейськими, демократичними цінностями у війні з росією. Із 2014 року символом пам’яті про Другу світову війну в Україні, як і в Європі, є мак пам’яті. Сьогодні ми солідарні з усім світом та відчуваємо підтримку в боротьбі за незалежність, цивілізованість, демократію та європейські цінності.

В університеті у рамках заходів до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні традиційно у локації біля Музею історії розвитку Університету відбувся майстер-клас із виготовлення з текстилю квітки маку як символу пам’яті про загиблих та плетіння браслету-оберегу з синьо-жовтих стрічок.

До організаторів заходу – працівників науково-технічної бібліотеки, активу студентського самоврядування долучилися здобувачі освіти, члени ректорату, працівники структурних підрозділів університету. Захід супроводжувався інформаційною стрічкою на моніторах біля музею, підготовленою на основі історичної інформації Українського інституту національної пам’яті. Під час майстер-класу учасники мали можливість поспілкуватися про важливість миру для життя людей, почути від працівників науково-технічної бібліотеки інформацію про причини війни, численні злочини проти людяності, воєнні злочини та прояви геноциду, загрози тоталітаризму.

У заході взяли участь групи здобувачів освіти з усіх факультетів та інститутів університету, які також долучалися до виготовлення символіки. Учасники вміло опановували технологію створення квітки маку із заздалегідь підготовленого матеріалу. Червоно-чорними символами пам’яті про мільйони загиблих у роки Другої світової війни також прикрасили прапор України, вшановуючи кожного та кожну, хто боровся з нацизмом, військових та цивільних, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації, дітей війни, примусових робітників.

Сьогодні українці зі зброєю в руках надзвичайно дорогою ціною виборюють Перемогу, захищають незалежність України та безпеку Європи, фактично беруть участь у створенні нової, справедливішої, світової системи безпеки. Заради миру й життя наступних поколінь, заради вільної України і Європи! Для нас це боротьба за свободу, і ми неодмінно переможемо і нам треба своїми думками та вчинками бути достойними жертовності та незламності наших захисників!

Пам’ятаємо! Перемагаємо!

Разом до перемоги!

 

09.05.2024