КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ЗАВІДУВАЧКИ КАФЕДРИ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ ЄЛИЗАВЕТИ ІСАКОВОЇ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ БАКИНСЬКОГО СЛОВ’ЯНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Науково-педагогічні працівники кафедри філології та перекладу КНУТД впроваджують міжнародну програму академічної кредитної мобільності для здобувачів вищої освіти Київського національного університету технологій та дизайну і Бакинського слов’янського університету. У межах програми Ukrainian and English language practice: trip to Ukraine 13 травня 2024 року кандидатка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри філології та перекладу КНУТД Єлизавета Ісакова прочитала інтегровану лекцію Ukrainian customs and traditions. До заходу долучилися здобувачі освітніх програм «Переклад (азербайджанська і українська мови)» і «Регіональні студії (Україна)» Бакинського слов’янського університету.

Єлизавета Ісакова розпочала розмову зі здобувачами, чиї майбутні професії пов’язані з Україною та українською мовою, з того, що повідомила студентів про те, що українці зберігають і плекають свої звичаї і традиції. Українське суспільство впевнене, що люди повинні знати свою історію, національні традиції і своє минуле. Здобувачі дізналися багато цікавого та корисного про українські свята й знаменні дати, традиційні страви та вбрання.

Лекторка розповіла присутнім про традиції святкування Різдва, Масниці, Великодня, Нового року та Дня Незалежності України.

Здобувачі з цікавістю познайомилися ближче з рецептами приготування українського борщу, вареників і голубців. Наш народ розуміється на їжі і вирізняється гостинністю. Українські кухарі пишаються тим, що можуть задовольнити смаки навіть найвибагливіших гурманів.

Азербайджанські студенти роздивлялися світлини українських вишиванок. Історія вишиванки має глибоке коріння. Українці вважають вишиванку оберегом. Вона є символом родинної пам’яті, щасливої долі, міцного здоров’я та краси. Вишиванки передавалися та передаються з покоління в покоління, з роду в рід, береглися та зберігаються нині в українських родинах як реліквії.  Щороку в третій четвер травня Україна відзначає День вишиванки – унікальне самобутнє національне свято. Мільйони українців саме цього дня йдуть у вишиванках на роботу, в університет чи до школи. У 2024 році День вишиванки припадає на 16 травня.

Студенти мали нагоду спілкуватися англійською мовою та поставили численні запитання про Україну та українців, на які лекторка надала відповіді.

Насамкінець зустрічі Єлизавета Ісакова запропонувала здобувачам Бакинського слов’янського університету пройти тестування для контролю рівня здобутих знань та засвоєння вивченого матеріалу.

Щиро дякуємо колегам і студентам Бакинського слов’янського університету за співпрацю та бажання навчатися!

13.05.2024