КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВИСТАВКА ТВОРЧОГО ДОРОБКУ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ВИКЛАДАЧІВ ФАКУЛЬТЕТУ МИСТЕЦТВ І МОДИ КНУТД

20 травня 2024 року в Виставковому центрі КНУТД «Мистецький простір» відбулося відкриття унікальної виставки «Мистецтво дизайну та виробництва взуття», яка продовжила низку експозицій третього сезону. Мистецький майданчик продемонстрував творчі здобутки та інновації обдарованої студентської молоді та викладачів університету в сфері дизайну та виробництва взуття. Сьогодні, коли в Україні триває війна, це набуває особливої цінності.

Захід урочисто відкрив Іван Грищенко, ректор КНУТД, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України. Іван Михайлович підкреслив актуальність і важливість проведення мистецької виставки, яка популяризує модну індустрію в України та світі. Також він наголосив, що сьогодні цей майданчик демонструє не тільки значний дизайнерський потенціал зі створення сучасних колекцій моделей ергономічного взуття, а й високий рівень технологічності цих виробів індустрії моди. Іван Грищенко  зазначив, що КНУТД є українським флагманом із 94-річним досвідом підготовки фахівців у сфері дизайну та технологій виробів індустрії моди. Ректор закцентував на синергії науки, освіти та мистецтва у цій сфері. Він подякував усім, хто взяв участь в організації заходу і висловив підтримку ініціативам, що сприяють креативності та практичному застосуванню наукових знань університетської спільноти.

Представлені унікальні авторські колекції моделей взуття мають глибокий сенс та значення, пробуджують потяг до прекрасного, особливий настрій, сповнений світла і яскравих барв, створюють теплу атмосферу у залі.

 

Наталія Остапенко, декан факультету мистецтв і моди, професор, поінформувала про навчання, наукові розробки та новітні технології, що застосовують студенти та викладачі університету. Вона зазначила, що багато відомих дизайнерів використовують взуття як об’єкт для вираження своєї творчості, створюють настільки високохудожні моделі, що вони стають витворами мистецтва. Також Наталія Валентинівна акцентувала увагу на потужному складі кафедри технології моди університету, досвід і зусилля науково-педагогічних працівників якої спонукають і надихають до створення високоякісного взуття, конкурентоздатного на міжнародному рівні. Вона зазначила, що реалізовані у колекціях креативні ідеї спрямовують творчий потенціал молодих дизайнерів у прогресивне русло свідомого споживання виробів індустрії моди, тим самим зменшуючи вплив на забруднення навколишнього середовища. Завершуючи свою промову, декан подякувала за створення мистецького майданчика для творчих проявів обдарованих особистостей, візуалізацію їх світобачення та висловила впевненість у продовженні традиції проведення успішних виставок.

 

Також до гостей та учасників виставки з промовою звернувся Ігор Половніков, член наглядової ради університету, заслужений діяч науки і техніки України. Він наголосив на стратегічному значенні таких заходів для стимулювання інноваційного духу серед студентської молоді і викладачів, що сприяє підготовці висококваліфікованих фахівців, готових відповідати запитам сучасного ринку.

 

Генеральний директор спільного українсько-італійського підприємства «РІФ – 1» (торгова марка Inblu) Фабіо Альберто Регоза у виступі підкреслив важливість міжнародного партнерства та співпраці у сфері взуттєвого дизайну та виробництва. Він висловив своє захоплення рівнем майстерності та інновацій у створенні моделей взуття, продемонстрованих на виставці, і подякував університету за сприяння міжнародному обміну знаннями та технологіями. Він також зазначив, як співпраця з університетом сприяє розвитку нових підходів у взуттєвій індустрії, що допомагають виготовляти вироби високої якості, що поєднують комфорт, стиль і доступність.

 

Сьогодні взуття не просто захищає ноги, воно відображає персональну і суспільну ідентифікацію, стає джерелом натхнення для митців, дизайнерів та підносить нас на новий рівень самосвідомості.

Олександр Бондар, директор взуттєвої фабрики «Prime Shoes», стейкхолдер університету, звернувшись до учасників заходу, висловив подяку за можливість співпраці, внесок університетської спільноти в розвиток взуттєвої індустрії та наголосив, що сучасні освітні програми дають можливість здійснювати підготовку висококваліфікованих фахівців, готових до викликів ринку. Промова Олександра Івановича також охопила питання інновацій та сталого розвитку в галузі взуттєвого дизайну. Він підкреслив, як важливо інтегрувати нові технології та креативні підходи у виробництво, щоб залишатися конкурентоспроможними на світовому ринку.

 

Виставка «Мистецтво дизайну та виробництва взуття» стала платформою де поєднання мистецтва та інновацій представлено в унікальних дизайнерських колекціях взуття та аксесуарів, створених здобувачами вищої освіти кафедри технології моди, переможців різних конкурсів, зокрема таких як: Міжнародний конкурс молодих модельєрів-дизайнерів «Печерські каштани» (м. Київ, КНУТД); Міжнародний конкурс одного образу та новорічно-різдвяного декору «Сузір’я «Каштан» (м. Київ, КНУТД); Міжнародний конкурс молодих дизайнерів «Digital Fashion» (м. Київ, КНУТД); Міжнародний конкурс молодих дизайнерів одягу, взуття та аксесуарів «Новий колорит» (м. Мукачево) тощо.

Тимофій Липський, випускник університету, доцент кафедри технології моди, директор ФОП «Липський ТМ» та засновник української взуттєвої торгівельної марки LITINI, поділився з присутніми власним досвідом щодо важливості сталого зв’язку між академічними знаннями та їх застосуванням у практичній сфері взуттєвого виробництва.

 

Під час відкриття виставки в Київському національному університеті технологій та дизайну гості мали унікальну можливість почути та побачити відеозвернення від шановних представників освітньої та наукової спільноти в індустрії моди.

Так, Олександр Бородиня, член наглядової ради КНУТД і президент ліги «Укршкірвзуттяпром», у відеопривітанні висловив вдячність університету за його роль у розвитку взуттєвої індустрії в Україні. Він зазначив, що такі заходи, як ця виставка, демонструють готовність України розвиватись та конкурувати на глобальному ринку, підкріплюючи важливість підтримки молодих фахівців та їх креативних проєктів.

Професор Політехнічного університету Тірани (Албанія) Татьяна Спахіу, звернулася до учасників зі словами підтримки та заохочення, висловила своє захоплення інноваційними підходами університету до навчання і розвитку молодих талантів у сфері взуттєвого дизайну. Вона підкреслила важливість міжнародної співпраці для обміну досвідом та ідеями, які можуть трансформувати освітні методи та виробничі технології.

Потужне музичне привітання від Олександра Василенка, професора кафедри сценічного мистецтва і культури, народного артиста України, додало святково настрою учасникам і гостям заходу.

 

Координатор виставкового центру КНУТД «Мистецький простір» Анастасія Куценко подякувала гостям за їх щирі слова підтримки і побажала безкінечного пізнання краси через знайомство з новими талановитими майстрами, які працюють в нашому університеті.

 

Наталія Первая, професор, вчений секретар університету та Лілія Чертенко, доцент кафедри технології моди розлого розповіли історії створення високоестетичних колекцій взуття здобувачами вищої освіти та викладачами, ознайомили з матеріалами та оздобленням для виготовлення моделей. Викладачі відзначили вклад колег і студентів у розвиток взуттєвого дизайну, підкреслюючи, як університетське середовище сприяє розвитку творчості та інновацій.

 

Однією з ексклюзивних колекцій взуття, представлених на виставці, є «Вечеря з Ван Гогом» натхненна творчістю відомого художника Вінсента Ван Гога, його творами «Зоряна ніч» та «Сонце, що сходить» та створена за участю нашого випускника Максима Кривцова, українського поета, фотографа, громадського діяча, молодшого сержанта Збройних сил України, учасника російсько-української війни, кавалера ордена «За заслуги» III ступеня (2024, посмертно).

Уже понад два роки, усі наші думки та дії спрямовані на перемогу України в російсько-українській війні. Студентська патріотична колекція взуття «Undefeated Trident» / «Непереможний тризуб», створена та виготовлена за ініціативи компанії «Yantex design lab» спільно з Alen Group, розроблена спеціально для військових Збройних сил України.

 

Враховуючи актуальність цифрових технології у мистецтві виготовлення взуття, на виставці представлено колекції «Сheese»/«Сир» та «Королева шахів», створені за допомогою інноваційних 3D-технологій моделювання та друку.

 

Елегантні моделі колекції взуття, автором яких є Тимофій Липський, випускник університету, засновник Української взуттєвої торгової марки LITINI (hand-made), доцент кафедри технології моди, виконані в національному стилі. Ця унікальна колекція взуття з натуральної шкіри прикрашена орнаментованою вишивкою, яка виконана за допомогою лазерного гравірування, оздоблена із застосуванням унікальної техніки «патинаж».

Виготовлення прикрас з дрібного намиста, перлин, коралів та бісеру притаманно багатьом народам світу, а в Україні цим займалися з часів Київської Русі. Сьогодні – це самобутнє явище української культури ХІХ – ХХ століть, оздоблювати вишивкою бісером вироби індустрії моди тощо набуло нового сенсу.

Найпростішою технікою виготовлення прикрас із бісеру є набирання в разки. Саме так – нанизуючи на жилку чи нитку глиняні чи кам’яні намистини – робили первісні прикраси. І тепер аксесуари, набрані із скляних кораликів, напівкоштовних чи коштовних каменів та інших матеріалів, є найпопулярнішим видом оздоблення в Україні, як від початку та впродовж усього розвитку народної традиції виготовлення бісерних оздоб. На стенді представлено жіночі чоботи з колекції «Квітка душа», що оздоблені квітковими разками з бісеру.

Виставка творчого доробку здобувачів вищої освіти та викладачів факультету мистецтв і моди КНУТД «Мистецтво дизайну та виробництва взуття» у Виставковому центрі КНУТД «Мистецький простір» відкрита для відвідувачів до 15 червня 2024 року.

Щиро запрошуємо долучитися до мистецького заходу!

 


Відео заходу

22.05.2024