КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ ЗАВІДУВАЧКИ КАФЕДРИ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ ЄЛИЗАВЕТИ ІСАКОВОЇ І ДОЦЕНТКИ СВІТЛАНИ ДВОРЯНЧИКОВОЇ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ БАКИНСЬКОГО СЛОВ’ЯНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Науково-педагогічні працівники кафедри філології та перекладу КНУТД впроваджують міжнародну програму академічної кредитної мобільності для здобувачів вищої освіти Київського національного університету технологій та дизайну і Бакинського слов’янського університету. У межах програми Ukrainian and English language practice: trip to Ukraine 20 травня 2024 року кандидатка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри філології та перекладу КНУТД Єлизавета Ісакова і кандидатка філологічних наук, доцентка, доцентка кафедри філології та перекладу КНУТД Світлана Дворянчикова прочитали українською та англійською мовами інтегровану лекцію «Українські весільні традиції / Wedding traditions in Ukraine». До заходу долучилися здобувачі освітніх програм «Переклад (азербайджанська і українська мови)» і «Регіональні студії (Україна)» Бакинського слов’янського університету.

Єлизавета Ісакова і Світлана Дворянчикова розпочали спілкування зі студентами з того, що запропонували їм уважно прослухати інформацію та дослідити, як українські традиційні цінності та звичаї перевтілились у сьогоденні, а також дізнатися, чи вдалося українцям зберегти сакральність процесу одруження. Лекторки надали спільноті загальні відомості українською та англійською мовою про колоритний обряд українського весілля й про його головні частини. Здобувачі з’ясували, що старовинна церемонія українського одруження складалася з чотирьох обов’язкових етапів, а саме: сватання, заручин, дівич-вечора та святкування весілля.

Азербайджанські студенти роздивлялися рідкісні історичні фотографії і сучасні світлини, на яких зображені нюанси укладання угоди про шлюб, оглядин умінь майбутньої господині та господарства нареченого, застілля на честь заручин, розплітання дівочої коси й особливості весільної обрядовості. Аудиторія замилувалась українським весільним вишитим вбранням. Зацікавив студентів і той факт, що в Україні волелюбна дівчина мала право відмовити парубку та подати йому гарбуза, якщо воліла вийти заміж за іншого. Весільні традиції України зберігаються в народній пам’яті та втілюють у собі повагу до батьків, віру в щасливе майбутнє, кмітливість і щирий народний гумор. Студенти мали нагоду спілкуватися українською і англійською мовами та поставили запитання про неповторні й багаті весільні звичаї українців, на які лекторки надали відповіді.

Насамкінець зустрічі Єлизавета Ісакова і Світлана Дворянчикова запропонували здобувачам Бакинського слов’янського університету пройти тестування для контролю рівня здобутих знань та засвоєння вивченого матеріалу.

Лекторки щиро дякують колегам і студентам Бакинського слов’янського університету за увагу та співпрацю!

23.05.2024